18 Ιουνίου 2020

Η Κούβα χρησιμοποιεί δεξαμεθαζόνη σε ορισμένους ασθενείς με Covid-19

Αβάνα, 17 Ιουνίου (Prensa Latina) - Οι κουβανικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν σήμερα ότι η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται στη χώρα ως μέρος της θεραπείας ορισμένων ασθενών με Covid-19, ένα φάρμακο που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα βελτιώνει την εξέλιξη των ασθενών.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής Επιδημιολογίας του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας, Francisco Durán, εξήγησε ότι τα εθνικά θεραπευτικά πρωτόκολλα περιλαμβάνουν τη δεξαμεθαζόνη για ορισμένους ασθενείς, και μέχρι στιγμής υπήρξαν καλά αποτελέσματα στην εφαρμογή της.

Ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για ένα στεροειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες ασθένειες και είναι ευρέως γνωστό στον πληθυσμό, προσθέτοντας ότι  μεταξύ των πλεονεκτημάτων του ξεχωρίζει το χαμηλό κόστος και η υψηλή διαθεσιμότητά του στον κόσμο.


Τις τελευταίες ημέρες, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο επεσήμαναν ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης ασθενών με σοβαρό Covid-19, που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.

Η μελέτη καταγράφει ότι η χρήση του φαρμάκου μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά ένα τρίτο σε  ασθενείς  που ήταν συνδεδεμένοι με αναπνευστική συσκευή και κατά το ένα πέμπτο σε ασθενείς που χρειάζονταν οξυγόνο.

Οι Βρετανοί ειδικοί επεσήμαναν ότι στη χώρα τους, όπου περισσότεροι από 42 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν τους τελευταίους μήνες από τον κορονοϊό SARS-Cov-2, περίπου πέντε χιλιάδες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν η θετική επίδραση της δεξαμεθαζόνης ήταν γνωστή στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Durán, οι Κουβανοί επιστήμονες και γιατροί παρακολουθούν την εξέλιξη της έρευνας για το θέμα. 

Στην καθιερωμένη ενημερωτική συνέντευξη Τύπου σχετικά με την κατάσταση στην Κούβα σχετικά  με τον Covid-19, ο ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι χθες (16/6) διαγνώστηκαν επτά νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο σε  2.280.

Στην ίδια ημέρα  δεν υπήρξαν θάνατοι, οπότε ο αριθμός παραμένει στους 84 και καταγράφονται πέντε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ενώ 1.999  συνολικά, έχουν αναρρώσει.

 prensa-latina.cu 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια