30 Αυγούστου 2024

Στις ¨Comunas¨ της περιφέρειας Μπαρίνας στη Βενεζουέλα

 


("Κοινότητα ή τίποτα") 
25 Aυγούστου 2024 , Περιφέρεια Μπαρίνας, Βενεζουέλα 

                                                Προβολή λευκώματος

Βαγγέλης Γονατάς

4.505 κοινότητες σε όλη τη χώρα αποφάσισαν με γενική ψηφοφορία στις 25 Ιουλίου 2024 (για δεύτερη φορά) ποιό έργο θα υλοποιηθεί στο χώρο ευθύνης τους το επόμενο διάστημα.  

Αφού επισκεφθήκαμε το σχολείο που ήταν εγκατεστημένα τα εκλογικά τμήματα της κοινότητας "La Carolina και μας εξήγησαν τη διαδικασία,  επισκεφτήκαμε τη γειτονιά που είχε πραγματοποιηθεί το έργο της προηγούμενης ψηφοφορίας ~ λαικής διαβούλευσης.   

Οι οικοδεσπότες μας, μίλησαν με θέρμη και υπερηφάνεια για τις κοινότητες και το ρόλο τους στην μπολιβαριανή διαδικασία, τις θεωρούν εξαιρετικής σημασίας συμμετοχική διαδικασία και  μοντέλο αυτοδιαχείρισης, που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων ,ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες πολιτικές και μαζικές οργανώσεις της χώρας. Μας θύμισε τις Κουβανικές "Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR).

Στην προηγούμενη διαβούλευση είχε αποφασιστεί ο ηλεκτροφωτισμός της γειτονιάς και μας έδειξαν με υπερηφάνεια (είχαν ανάψει για να δούμε, παρ ότι δεν ήταν νύχτα) τους φανούς led που υπήρχαν σε κάθε κολώνα. 
Παρ ότι η κοινότητα είχε δικές της εξειδικευμένες μπριγάδες (ηλεκτρολόγων, οικοδόμων,κ.α) η εγκατάσταση έγινε από συνεργεία της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού.

H διαδικασία της δημοψηφισματικού τύπου εκλογικές διαδικασίας, δεν έχει καθόλου τυπικό χαρακτήρα. Το κοινοτικό συμβούλιο, συζητά και επιλέγει τρία (3) προγράμματα που προτείνονται για να επιλεγεί αυτό που θα υλοποιηθεί , στα οποία μέσα από τη συζήτηση στις κοινοτικές συνελέυσεις προστίθενται άλλα τέσσερα (4). Συνολικά λοιπόν, 7 προτάσεις/έργα τίθενται στην άμεση ψηφοσορία για να επιλεγεί το ένα (1) που θα υλοποιηθεί. Η εμπειρία από την προηγούμενη λαική διαβούλευση τέτοιου τύπου που έγινε πριν λίγους μήνες κρίθηκε εξαιρετικά θετική, σε βαθμό που ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε τη θεσμοθέτησή και την μόνιμη διενέργεια αυτής της αποφασιστικής λαικής διαβούλευσης κάθε τρείς (3) μήνες. 

Παρ ότι αυτή η εκλογική διαδικασία διεξάγεται υπό την ευθύνη του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) το οποίο διαθέτει όλη την υλικοτεχνική του υποδομή, ο υπέυθυνος της κοινότητας, μας επεσήμανε ότι η ιδιομορφία αυτής της εκλογικής διαδικασίας είναι ότι δεν έχει νικητές και νικημένους, όλοι είναι νικητές , καθώς η μαζική αυτή διαδικασία αποτελεί έκφραση της "Συμμετοχικής και πρωταγωνιστικής δημοκρατίας" που είναι πυλώνας της Μπολιβαριανής Επανάστασης. 



Και αφού ολοκληρώσαμε την επίσκεψη στην κοινότητα  "LA CAROLINA" μπήκαμε στα λεωφορεία μας και ξεκινήσαμε να πάμε σε μια άλλη, την Παραγωγική Σοσιαλιστική Κοινότητα "RIEGO CAPONI". Πρόκειται για μια αγροτική παραγωγική κοινότητα, αυτό που αλλού συνηθίσαμε να το ακούμε ως "αγροτικό συνεταιρισμό".  

 "Producir es Vencer.... y nosotros VENCEREMOS"  
(Να παράγεις σημαίνει να νικάς και εμείς ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ)

Η υποδοχή και εκεί ήταν θερμή και εγκάρδια, έως συγκινητική.Μας υποδέχτηκαν η επικεφαλής μαζί με αρκετά μέλη της κοινότητας, η πολιτοφυλακή  τους (milicia)  με τις στολές τους. Οι άνθρωποι μιλούσαν με θέρμη, θεωρούσαν ότι κάνουμε κάτι πολύ σπουδαίο που τους επισκεφτήκαμε και δεν κουράστηκαν να επαναλαμβάνουν την έκκληση να πούμε στις χώρες μας την αλήθεια και να ρωτούν αν διαπιστώσαμε πόσο ψέματα είναι αυτά που γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ για τη Βενεζουέλα. 
 

Το πρόβλημα που έχει αυτή η αγροτική παραγωγική κοινότητα εδώ και πολύ καιρό, είναι οι καταστροφές που προκαλούνται όταν υπερχειλίζει η ποταμός Σάντο Ντομίνγκο, ένας παραπόταμος (400 χιλ.) του ποταμού Ορινόκο (2.400 χιλ.) που ένα μικρό του μέρος περνά από την περιοχή τους.

Στην προηγούμενη διαβούλευση αυτό τέθηκε με μεγάλη οξύτητα και ήδη ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο κατασκευής καναλιών που θα εκτονώνουν την υπερχείλιση του ποταμού. Ωστόσο, αυτό που αποφασίστηκε (και ήδη υλοποιήθηκε) ήταν η προμήθεια ενός εκσκαφέα, ώστε η κοινότητα να αντιμετωπίζει άμεσα με ίδια μέσα την υπερχείλιση του ποταμού και να προστατεύει τις καλλιέργειες.  Ο εκσκαφέας αυτός, το καμάρι της κοινότητας, δέσποζε στο χώρο, στολισμένος με μπαλόνια (σαν παιδικό πάρτυ) και μας τον επέδειξαν με πραγματική υπερηφάνεια.


Ήταν μακράν η συνταρακτικότερη εμπειρία μου στη Βενεζουέλα. Η εμειρία να βλέπεις μια Επανάσταση ζωντανή να πάλεται από πάθος, ανθρώπους να πιστεύουν αυτό που κάνουν και να πιστεύουν ακράδαντα στη νίκη. Πόσο διαφορετικά από την "πολιτικά ώριμη" (σαπισμένη) Ευρώπη..!  Αναμφίβολα, οι κοινότητες είναι η πιο μαζική οργάνωση της χώρας, όπως οι CDR στην Κούβα, που ενώνουν τους ανθρώπους εθελοντικά και ανεξάρτητα για να  αντιμετωπίσουν και να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή τους. Πόσο δίκιο είχε ο Τσάβες:
«Η Κοινότητα πρέπει να είναι ο χώρος στον οποίο θα γεννήθεί ο σοσιαλισμός. Ο σοσιαλισμός ο οποίος δεν πρέπει να αναδυθεί από την προεδρία της δημοκρατίας με διατάγματα, πρέπει να δημιουργηθεί από τη βάση, είναι μια λαϊκή δημιουργία, των μαζών».


ΥΓ
Προς ενίσχυση, εμπλουτισμό και τεκμηρίωση των παραπάνω, παραθέτω το άρθρο  «Κομμούνα ή τίποτα»: Οδοιπορικό στην πολιτεία Μιράντα της Βενεζουέλας, του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη - KOMMON  και το βίντεο με την πρόσφατη σχετική  εμπειρία του αγαπημένου συναγωνιστή στην Eλληνική Επιτροπή Αλληλεγύης "Τodos somos Venezuela", Πάνου Παπαδομανωλάκη.

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλη φτώχεια φαίνεται, αλλά υπερήφανη φτώχεια αυτών που γνωρίζουν οτι αυτος που ευθύνεται για τη κατάσταση τους είναι η αποικιοκρατια και το ιμπεριαλισμό εμπάργκο. Μια αχτίδα φωτός σ' ένα κόσμο που βυθίζεται στα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων οπουδήποτε φυτρώνει ηιδεα του σοσιαλισμού, αποτελεί ζωτικής σημασίας προσπάθεια για τη σταθεροποιηση του.Με μια μπουλντόζα δεν θα αντιμετωπίσουν οι πλημμύρες βέβαια, αλλά αυτό δείχνει την αποφασιστηκοτητα ενός λαού να παλαιψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια