1 Αυγούστου 2024

Ποιός είναι ο “ταξικός υποψήφιος” του αντιτσαβικού PCV

Ο  Ενρίκε Μάρκες  είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Ζούλια, όπου και δίδαξε. Η πολιτική του ζωή ξεκίνησε από το “Movimiento 20” μέσα στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια αναπτύχθηκε στο συνδικαλιστικό κόμμα “La Causa R”. Στο κόμμα αυτό συνδέθηκε με την εκστρατεία που οδήγησε τον Φρανσίσκο Αριας Κάρντενας  στη θέση του κυβερνήτη της Ζούλια, ενώ αργότερα εξελέγη βουλευτής της ίδιας  πολιτείας   για την περίοδο 2000-2005, όπου σχημάτισε την κοινοβουλευτική ομάδα της αυτονομίας, αντιπολιτευόμενη στην κυβέρνηση του  Ούγκο Τσάβες.  

Το 2006 εντάχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Μανουέλ Ροζάλες, ο οποίος έθετε υποψηφιότητα εναντίον του Τσάβες. Παρά την ήττα του Ροζάλες, άρχισε μια προσέγγιση μεταξύ του Μάρκες και του κόμματος “Un Nuevo Tiempo” του Ροζάλες, και τον Μάρτιο του 2007 κατέληξε να ενταχθεί στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και άρχισε να προωθεί την επιλογή της αντιπολίτευσης για το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2007. Το 2010 προτάθηκε ως αναπληρωματικός βουλευτής της Zούλια. Ωστόσο, δεδομένης της νομικής αδυναμίας του Μανουέλ Ροσάλες να θέσει υποψηφιότητα ως κύριος βουλευτής, ο Μάρκες έλαβε το κύριο χρίσμα για το “Un Nuevo Tiempo” και εξελέγη. Στα τέλη του 2011, το κόμμα του τον ανακοίνωσε ως υποψήφιο δήμαρχο του Μαρακαΐμπο, αλλά μετά τις προκριματικές εκλογές του MUD, αποσύρθηκε υπέρ της επανεκλογής του Eveling Trejo de Rosales34.

Διορίστηκε με συναίνεση των βουλευτών του MUD ως πρώτος αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης για τη θητεία 2016-2017. Ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος του κόμματος Un Nuevo Tiempo μέχρι την αποπομπή του και την παύση του ως μέλος το 2018, επειδή υποστήριξε τις προεδρικές εκλογές του 2018, οι οποίες απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης. Στις 4 Μαΐου 2021 διορίστηκε από το Νομοθετικό Σώμα V της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας με επικεφαλής τον Χόρχε Ροντρίγκεζ Γκόμεζ επικεφαλής του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE). Στις 20 Ιουνίου ήταν ο τελευταίος που παραιτήθηκε από αυτή τη θέση.

Κατέβηκε ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας το 2024 και ήταν, μαζί με τον Εντμούντο Γκονσάλες, ο μόνος υποψήφιος που αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία (αναγνώρισης των εκλογικών αποτελεσμάτων) με την κυβέρνηση του Nικολάς Μαδούρο. Η προεδρική του υποψηφιότητα υποστηρίχθηκε από το (ένα απο τα δύο διασπασθέντα τμήματα) του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας.

 Tribuna Popular, όργανο του PCV

EDITORIAL |Unir a las fuerzas auténticamente democráticas para derrotar al autoritarismo – Tribuna Popular (wordpress.com)

 ...  σε αυτές τις μοιραίες στιγμές που η χώρα συζητά ανάμεσα στον λάκκο του αυταρχισμού ή στο να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα -και όχι λιγότερο δύσκολη- κατάσταση στην οποία, με οργανωμένο και αποφασιστικό αγώνα, μπορούμε να ανακτήσουμε τα δικαιώματα που η διεφθαρμένη ηγεσία της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο έχει αφαιρέσει από τις εργαζόμενες οικογένειες.

 Μέχρι τώρα, δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι ο κύριος σύμμαχος της ολομέτωπης επίθεσης των αφεντικών ενάντια στην εργατική τάξη της Βενεζουέλας είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Μαδούρο. Ωστόσο, κάποιοι προτιμούν να προσποιούνται ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση PSUV έχει γίνει ο πιο αποτελεσματικός πολιτικός χειριστής του μεγάλου κεφαλαίου στη Βενεζουέλα και ότι η αποστολή της είναι να διατηρήσει με κάθε κόστος τα κέρδη της αστικής τάξης και, φυσικά, τις δικές της επιχειρήσεις.

  ... Ο Νικολάς Μαδούρο πρέπει να ηττηθεί και να ανοίξει ο δρόμος για την επανιδρυση της χώρας. Η μονιμοποίηση της διεφθαρμένης ηγεσίας του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) στην εξουσία αποτελεί εμπόδιο για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα- όσο παραμένει εδραιωμένη εκεί, ο αγώνας θα αποτελεί έγκλημα στη Βενεζουέλα. Και είναι αυτή η δραματική κατάσταση που απαιτεί την οικοδόμηση μιας πολιτικής-εκλογικής συμμαχίας πέρα από την Αριστερά.

 Αλλά δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε συμμαχία- δεν μιλάμε για το "να φύγει ο Μαδούρο με κάθε μέσο". Έχουν γραφτεί πολλά για το πώς θα πρέπει να μοιάζει μια μετάβαση στη Βενεζουέλα.  

... Σε αυτά τα αιτήματα έχουμε συμπέσει με τον υποψήφιο πρόεδρο Ενρίκε Μάρκες, με τον οποίο υπογράψαμε μια προγραμματική βάση για μια Κυβέρνηση Έκτακτης Ανάγκης και Εθνικής Ενότητας. Όπως γνωρίζει η χώρα, ο εμβληματικός Κόκκινος Κόκορας έχει απαχθεί με εντολή του Νικολάς Μαδούρο. Έτσι, το κάλεσμα της γνήσιας κομμουνιστικής μαχητικότητας για αυτή την 28η Ιουλίου είναι να ψηφίσουμε την εκλογική κάρτα των Centrados en la Gente.

 Ναι, μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου λαού της Βενεζουέλας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια