«Η αγάπη με αγάπη ξεπληρώνεται» - Χοσέ Μαρτί
Εχθές το βράδυ, 26 Ιουνίου 2020, ως ένδειξη αλληλεγγύης και έκφρασης ευχαριστιών προς τον φίλο Διονύση Μπουρλάκο, αισθάνθηκα το καθήκον και είχα την ικανοποίηση να παραβρεθώ στην συλλογική έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε στον ζεστό και φιλικό πολιτιστικό χώρο Αμπάριζα, στο Γαλάτσι, Αθήνα. Έναν πολιτιστικό χώρο της γειτονιάς, όπου ο φίλος Διονύσης εκθέτει τα έργα του, μαζί με άλλους συναδέλφους που κάνουν μαθήματα φωτογραφίας, με την καθηγήτρια Κατερίνα Ντόνα.
Η αυθεντική αυτή έκθεση πραγματεύεται στιγμιότυπα, μερικές φορές σπαρακτικά και άλλες οικεία, της ανθρώπινης ζωής αυτούς τους δύσκολους μήνες από το χτύπημα του Covid-19.Συντίθεται από έξυπνες εικόνες που βασίζονται σε μια ιδέα ανθρωπιστική, δημιουργική, μια φωτογραφική απόδοση των καιρών που ζει ο κόσμος ολόκληρος. Και βεβαίως, αφορά την ανθρώπινη αντίσταση.
Και μετά τις φωτογραφίες : μια κουβέντα αναπάντεχη, εγκάρδια, ανεπίσημη, ειλικρινής, αλληλέγγυα, βαθιά φιλική. Μιλήσαμε για τον Μαρτί, για την Κούβα, για τον Μαρτί και «το ελληνικό στοιχείο», για τους αγώνες του ελληνικού και του κουβανικού λαού, για τις Θερμοπύλες και τους Πολέμους της Ανεξαρτησίας της Κούβας, για τα νησιά της Ελλάδας, για το μέλι του Υμηττού. Για τα καλύτερα χώματα για την καλλιέργεια της ελιάς και των κρασιών της Πελοποννήσου. Για την Νεμέα και την Μεσσηνία. Για τις μπριγάδες αλληλεγγύης των αδελφών ελλήνων που επισκέπτονται την Κούβα και πάνε για δουλειά στις κουβανικές αγροτικές εγκαταστάσεις. Για τον Πειραιά και την Κεφαλονιά. Για την Κρήτη. Για το ζαχαροκάλαμο και την παραγωγή προϊόντων απόσταξης στην Κούβα. Για το Όρος Άθως. Για το γεγονός ότι, η τεχνολογία και η φωτογραφία, αν είχε ανακαλυφθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα, θα μπορούσε τουλάχιστον να μείνει στην ιστορία μια φωτογραφία του Έλληνα ήρωα Κολοκοτρώνη. Μιλήσαμε για την ηρωική αντίσταση της Κούβας μπροστά στις τερατώδεις και παράλογες επιθέσεις, για την δουλειά των ιατρικών μπριγάδων σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Για τα ιαματικά θερμά νερά των Μεθάνων, την Εύβοιας ή στην Ικαρία. Μιλήσαμε για τον Όλυμπο ή για τις πολυάριθμες αναφορές του Μαρτί στον Πλάτωνα και τον Δία.
Και για ακόμα περισσότερα…. Έφτασε το ξημέρωμα και μαζί του η συμφωνία και για άλλη, αναγκαία συνάντηση.
Πριν ένα χρόνο, όταν περίπου την ίδια ημερομηνία εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Χοσέ Μαρτί: με την Ελλάδα στην καρδιά» στην Αθήνα, ο Διονύσης Μπουρλάκος βρισκόταν εκεί, εγώ δεν το ήξερα και δεν τον γνώριζα τότε. Είπε ότι εκείνη τη νύχτα δεν μπόρεσε να κοιμηθεί και ότι την επόμενη μέρα έκατσε, έγραψε και δημοσίευσε ένα χρονικό για την εν λόγω έκθεση, που αναπαράγω παρακάτω, για άλλη μια φορά, ένα χρόνο μετά.
Και, ένα χρόνο μετά, ούτε ο Διονύσης ήξερε ότι, ταπεινά και με μεγάλη ικανοποίηση, εγώ δεν θα γινόταν να μην παραβρεθώ στην έκθεσή του. Γι’ αυτό και πήγα κατευθείαν να τον αγκαλιάσω, να τον ευχαριστήσω για το χρονικό που έγραψε και για την παρουσία του στην έκθεση της Κούβας, ένα χρόνο πριν, γιατί η αγάπη με αγάπη ξεπληρώνεται.
Εδώ και ένα χρόνο δεν βλεπόμασταν, από εκείνο το αξέχαστο απόγευμα της 6ης Ιουνίου του 2019, στον πολιτιστικό χώρο Φρανσίσκο ντε Μιράντα της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, όπου συγκεντρώθηκαν τόσοι φίλοι και εμπνεύστηκαν από τα λόγια του Μαρτί, αφού είδαν την έκθεση για τον Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο».
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον αγαπητό φίλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΧοσέ Οριόλ Μαρτίνες, πρόξενο της αγαπημένης μας Κούβας, για την τιμή που μας έκανε να επισκεφθεί την έκθεση της ομάδας φωτογραφίας του κοινωνικού και πολιτιστικού χώρου
ΠΑΙΡΝΩ ΑΜΠΑΡΙΖΑ.
Χαιρόμαστε που τον άγγιξε ο τρόπος που προσεγγίσαμε το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον πλανήτη αυτό τον καιρό. Ευχαριστούμε και για τα θερμά του λόγια για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος "Αμπάριζα" στη γειτονιά μας.
Αυτό όμως που μας συγκίνησε όλους ιδιαίτερα ήταν η όμορφη, αυθόρμητη και εγκάρδια κουβέντα που ακολούθησε μετά την περιήγηση στην έκθεση. Μία κουβέντα που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, που τους κάνει να ανοίγονται χωρίς τύπους, να μιλούν για τους τόπους τους, τα τραγούδια τους, τους ποιητές τους αλλά και για τους αγώνες των λαών τους για ελευθερία και προκοπή.
Μία κουβέντα που άνθισε χάρη στην ευγενική διαμεσολάβηση - διερμηνεία της φίλης Λουκίας Κωνσταντίνου. Την ευχαριστούμε από καρδιάς.
Αυτά που είχαμε να πούμε εκείνη τη βραδιά ήταν πολλά και ο χρόνος λίγος. Η επιθυμία για μια νέα συνάντηση είναι αμοιβαία.
Dionysis Bourlakos