8 Ιουνίου 2019

"Χοσέ Μαρτί: Με την Ελλάδα στην καρδιά."


Χθες το απόγευμα (6/6)  η φωτογραφική μας ομάδα "Φώτο Αμπάριζα", μετά από πρόταση της δασκάλας μας Κατερίνας Ντόνα, είχαμε την τύχη και την τιμή να παρευρεθούμε στα εγκαίνια μιας ξεχωριστής έκθεσης φωτογραφίας  "Χοσέ Μαρτί: Με την Ελλάδα στην καρδιά." 

Ένα πολιτιστικό γεγονός σπουδαίας αξίας και συμβολισμών ήρθε να μας θυμίσει τους παράλληλους αγώνες της Ελλάδας και των λατινοαμερικάνικων χωρών για ελευθερία και ανεξαρτησία. Ο Χοσέ Μαρτί, ένας σπουδαίος κουβανός ποιητής, μα πάνω απ' όλα ένας φλογερός επαναστάτης, ερωτευμένος με την Ελλάδα, βαθύς γνώστης της ελληνικής γραμματείας, μιλάει με αγάπη και θαυμασμό για τους αρχαίους ήρωες και ποιητές, χωρις να ξεχνά τους νεότερους. Περιγράφει τους τόπους της πατρίδας μας σαν να' ναι δικήτου πατρίδα, κι ας μην την έχει δει ποτέ. 

Ένας σύγχρονος σπουδαίος κουβανός, ο Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες, επιτετραμμένος και πρόξενος στην Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα, μελετητής και γνώστης σε βάθος του έργου του Χοσέ Μαρτί είχε την έμπνευση να "αποκαλύψει" με φωτογραφίες του πολλούς απο τους τόπους, τους μύθους και τους ήρωες που αναφέρει ο Μαρτί στα έργα του. Το παντρεμα του ποιητικού λόγου με την εικόνα μας προσφερε μια ιδιαίτερη συγκίνηση. 


Με τη βοήθεια του Χοσέ Οριόλ μπόρεσε επιτέλους το πνεύμα του Χοσέ Μαρτί να επισκεφτεί τους τοσο γνώριμούς του τόπους. Ανέβηκε στον Όλυμπο. Πήρε το μήνυμα απ' τις Θερμοπύλες και κατηφόρισε απαθανατίζοντας με το φακό του μαντεία, μύθους, Παρθενώνες, Τείχη και κάστρα, ποτάμια και κοιλάδες για να φτάσει στη Σπάρτη και να παραδώσει το μήνυμα πως και σήμερα οι Έλληνες, οι Κουβανοί, οι λαοί της Βενεζουέλας, της Λατινικης Αμερικής κι ολου του κόσμου είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις δικές τους Θερμοπύλες.

Ο Χοσέ Μαρτί μας λέει πως η φιλία των λαών μας είναι αγνή κι ανιδιοτελής όπως το τριαντάφυλλο που καλλιεργεί στον κήπο του.

Καλλιεργώ ένα τριαντάφυλλο λευκό
τον Ιούλη όπως και τον Γενάρη
ο φίλος ο ειλικρινής για να το πάρει
που μου τείνει το χέρι του τ' αληθινό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια