4 Ιουνίου 2019

Υπόμνημα της CIA για την υπονόμευση της Κουβανικής Κυβέρνησης (1962)

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα υπόμνημα της CIA με προτάσεις για την υπονόμευση της κουβανικής κυβέρνησης. Στάλθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1962 από τον ταξίαρχο William Craig στον στρατηγό Edward Landsale, επικεφαλής της ευρύτερης Επιχείρησης Mongoose. Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη CIA το 1998. Περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα της Μαρξιστικής Σκέψης «Κουβανική Επανάσταση. 60 Χρόνια», σελ. 115-118. 

Πιθανές ενέργειες για να προκληθεί, να παρενοχληθεί  ή να υπονομευθεί η Κούβα 


ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ 

1. Operation SMASHER 

α. Στόχος: Ο στόχος είναι η διακοπή/απενεργοποίηση των στρατιωτικών και εμπορικών επικοινωνιών στην Κούβα. 

β. Σχέδιο: Αυτό θα επιτευχθεί με τη λαθραία εισαγωγή ενός «ειδικού» σωλήνα κενού σε επιλεγμένο εξοπλισμό επικοινωνιών. Ο σωλήνας, ο οποίος είναι διαθέσιμος, είναι ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμος, καθώς η αποτελεσματικότητά του οφείλεται στην εισαγωγή μιας χημικής ένωσης στη βάση του σωλήνα. Το χημικό, όταν θερμαίνεται, γίνεται αγωγός, όταν ψύχεται γίνεται μη αγωγός


2. Operation FREE RIDE: 

α. Στόχος: Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν ταραχές και διαφωνίες στο λαό της Κούβας. 


β. Σχέδιο: Αυτό θα επιτευχθεί με την αεροπορική ρίψη έγκυρων αεροπορικών εισι­τηρίων της Pan American ή της KLM για δρομολόγια προς την Πόλη του Μεξικού, το Καράκας, κλπ. (κανένα προς τις ΗΠΑ). Τα εισιτήρια θα μπορούσαν να συνδυαστούν με άλλα φυλλάδια σχεδιασμένα προς ρίψη. Ο αριθμός των εισιτηρίων που θα ριφθούν θα μπορούσε να αυξηθεί. Η ισχύς των εισιτηρίων θα πρέπει να περιορίζεται σε μια χρονική περίοδο. 

3. Operation TURN ABOUT: 

α. Στόχος: Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν ενδείξεις στον Φιντέλ Κάστρο ότι η αξία του στον επαναστατικό σκοπό έχει μειωθεί στο σημείο όπου γίνονται σχέδια για την «απομάκρυνσή» του. 

β. Σχέδιο: Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση μέσων της υπηρεσίας πληροφοριών με το κρεσέντο να αυξάνεται μέχρι να κορυφωθεί στην ανακάλυψη εκ μέρους του Κάστρο του μηχανισμού ή του υλικού. 

4. Operation DEFECTOR: 

α. Στόχος: Να παρακινηθούν στοιχεία ή άτομα του κουβανικού στρατού να απο­σκιρτήσουν με τον εξοπλισμό τους. 

β. Σχέδιο: Η δραστηριότητα αυτή, όταν σχεδιάζεται και υλοποιείται σωστά, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της στρατιωτικής ικανότητας. Σε ένα ολοκληρωτικό σύστημα η άμεση αντίδραση είναι αυξημένη ασφάλεια συνοδευόμενη από μειωμένη δραστηριότητα. Δημιουργεί επίσης όλεθρο στις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών. Θα μπορούσε να επιτευχθεί με μέσα των υπηρεσιών πληροφοριών και υπόσχεση ανταμοιβών. 

5. Operation BREAK-UP: 

α. Στόχος: Να εισαχθούν κρυφά διαβρωτικά υλικά για να προκληθούν ατυχήματα αεροσκαφών, οχημάτων ή πλοίων. 

β. Σχέδιο: Η δραστηριότητα αυτή, αν είναι δυνατό θα πρέπει να στοχεύει κατά κύριο λόγο στα αεροσκάφη που προμηθεύει η Σοβιετική Ένωση. Αν ολοκληρωθεί σωστά, θα υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη στον εξοπλισμό, θα αυξήσει τα προβλήματα προμήθειας και συντήρησης και θα επηρεάσει σοβαρά τη μαχητική ικανότητα. 

6. Operation COVER-UP: 

α. Στόχος: Ο στόχος είναι να πειστεί η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας ότι οι ναυτικές δυνάμεις που φαινομενικά έχουν διατεθεί στο Πρόγραμμα Μέρκουρι1 είναι απλά μια κάλυψη. 

β. Σχέδιο: Δεν θα πρέπει να αποκαλυφθεί ως προς το τι είναι η κάλυψη – αυτό πρέπει να αφεθεί για εικασίες. Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με το Operation DIRTY TRICK 

7. Operation DIRTY TRICK: 

α. Στόχος: Ο στόχος είναι να παρασχεθούν αμετάκλητα αποδεικτικά στοιχεία ότι, σε περίπτωση αποτυχίας της επανδρωμένης πτήσης σε τροχιά του Μέρκουρι, το σφάλμα έγκειται στους κομμουνιστές και την Κούβα. 

β. Σχέδιο: Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με την κατασκευή διαφόρων στοιχείων που θα αποδεικνύουν την ηλεκτρονική παρέμβαση εκ μέρους των Κουβανών. 

8. Operation FULL-UP: 

α. Στόχος: Ο στόχος είναι να καταστραφεί η εμπιστοσύνη στα καύσιμα που προμηθεύει το σοβιετικό μπλοκ υποδεικνύοντας ότι είναι μολυσμένα. 

β. Σχέδιο: Αυτό θα επιτευχθεί με την εισαγωγή ενός γνωστού βιολογικού παράγοντα σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων αεριωθουμένων. Αυτός ο παράγοντας ανθεί σε καύσιμα αεριωθουμένων και μεγαλώνει μέχρι να καταναλώσει όλο το χώρο μέσα στη δεξαμενή. 

9. Operation PHANTOM: 

α. Στόχος: Ο στόχος είναι να πειστεί η κυβέρνηση του Κάστρο ότι διεξάγεται τακτικά παράνομη διείσδυση και προώθηση πρακτόρων. 

β. Σχέδιο: Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με τη χρήση των εγκαταστάσεων BJ, UDT και JJ2 για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχουν γίνει προσεδαφίσεις σε παραλίες και ρίψεις από αέρα έχουν γίνει σε άλλες περιοχές. 

10. Operation BINGO: 

α. Στόχος: Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιστατικό που θα έχει ως αποτέ­λεσμα επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ (GMO)3 στην Κούβα, παρέχοντας έτσι μια δικαιολογία για τη χρήση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης της Κούβας. 

β. Σχέδιο: Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με τη χρήση SNAKES εκτός των ορίων της Βάσης του Γκουαντάναμο. Τα SNAKES προσομοιώνουν μια μάχη με πραγματικά πυρά και ακούγοντας ένα τέτοιο ήχο είναι τελείως εφικτό ότι η άμεση αντίδραση στο Γκουαντάναμο θα ήταν ότι η βάση δέχεται επίθεση. Με κατάλληλη προετοιμασία αυτό θα ακολουθούνταν με μια αντεπίθεση και με επαρκή προγραμματισμό η βάση στο Γκουαντάναμο θα μπορούσε να εξοντώσει τη στρατιωτική δύναμη σε αρκετό αριθμό για να διατηρηθεί, ωσότου άλλες δυνάμεις, οι οποίες είχαν προηγουμένως ειδοποιηθεί, θα μπορούσαν να επιτεθούν σε άλλους τομείς. Προβλέπεται ότι ένα χρονοδιάγραμμα επιχειρήσεων παρόμοιο με τα επόμενα θα καταβάλει τον κουβανικό στρατό και θα προκαλέσει την ήττα του: 

(1) Προσομοιωμένη επίθεση στο Γκουαντάναμο. 

(2) Η είδηση μεταφέρεται αστραπιαία στον Πρόεδρο. 

(3) Ο Πρόεδρος διατάζει αντεπίθεση που να περιλαμβάνει: 

(α) Άμεση απογείωση προειδοποιημένων αεροσκαφών των οποίων οι στόχοι είναι τα αεροδρόμια της Κούβας. (β) Άμεση έναρξη αντεπίθεσης σε στρατηγικές γραμμές στην επικοινωνία στην Κούβα. (γ) Δύναμη του στόλου ευρισκόμενη σε κατάσταση συναγερμού θα κατευθυνόταν σε προεπιλεγμένες περιοχές στόχων/αποβίβασης. (δ) Άμεση επιβίβαση αερομεταφερόμενων στρατευμάτων που είχαν προηγουμένως ειδοποιηθεί για προεπιλεγμένους στόχους. (ε) Απογείωση επιπρόσθετων αεροσκαφών για την εκκαθάριση των περιοχών πτώσης και περαιτέρω απαγόρευση της επικοινωνίας. στ) Πλοία και αεροσκάφη θα αποβιβάσουν/ρίψουν στρατεύματα και θα εξασφαλίσουν αεροδρόμια, τερματικούς σταθμούς οδικής/σιδηροδρομικής γραμμής κ.λπ. ζ) Δραστηριότητες επανεφοδιασμού και αντικατάστασης. 

Εφαρμοσμένα σωστά, τα παραπάνω θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Κούβας σε λίγες ώρες, εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. 

11. Operation GOOD TIMES: 

α. Στόχος: Η απογοήτευση του πληθυσμού της Κούβας όσο αφορά την εικόνα του Κάστρο με τη διανομή πλαστού φωτογραφικού υλικού. 

β. Σχέδιο: Προετοιμάστε μια επιθυμητή φωτογραφία, όπως ένας τρυφηλός Κάστρο με δύο ομορφιές σε οποιαδήποτε επιθυμητή κατάσταση, φαινομενικά μέσα σε ένα δωμάτιο στην κατοικία του Κάστρο, πολυτελώς επιπλωμένο, και ένα τραπέζι γεμάτο με το πιο απολαυστικό κουβανέζικο φαγητό με μια υποκείμενη λεζάντα (κατάλληλα κουβανική) όπως «Η μερίδα μου είναι διαφορετική». Δημιουργήστε όσες εκτυπώσεις επιθυμείτε σε αποστειρωμένο χαρτί και στη συνέχεια διανείμετέ το στην ύπαιθρο με ρίψεις από αέρος ή πράκτορες. Αυτό θα πρέπει να θέσει ακόμη και έναν κομμουνιστή δικτάτορα στην κατάλληλη προοπτική με τις υποβαθμισμένες μάζες. 

12. Operation HEAT IS ON: 

α. Στόχος: Να δημιουργηθεί η εντύπωση με την κυβέρνηση Κάστρο ότι ορισμένοι πιστοί Κόκκινοι πιλότοι σχεδιάζουν να λιποτακτήσουν, προκαλώντας έτσι ένα επιζήμιο σφίξιμο της ασφάλειας. 

β. Σχέδιο: Είναι γνωστό ότι πολλοί Κουβανοί πρόσφυγες πιλότοι είναι προσωπικά γνωστοί με πολλούς από τους πιλότους της CRAF4. Κατά συνέπεια, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πηγές, προσδιορίστε ονομαστικά εκείνους τους πιλότους που θεωρούνται αφοσιωμένοι στους Κόκκινους του Κάστρο. Στη συνέχεια, με τη χρήση πρακτόρων, επικοινωνιών κ.λπ., εισάγετε στο σύστημα πληροφοριών του Κάστρο το γεγονός ότι αυτοί οι προκαθορισμένοι Κόκκινοι σκοπεύουν να λιποτακτήσουν για οικονομικούς και/ή ιδεολογικούς λόγους. Η κατάρρευση της ασφάλειας θα βοηθήσει στην καταστροφή της εικόνας του Κάστρο και επίσης θα επιβάλει απαράδεκτους περιορισμούς στις συνηθισμένες δραστηριότητες κατάρτισης. 

Σημειώσεις

1. Το Πρόγραμμα Μέρκουρι ήταν το πρώτο πρόγραμμα των ΗΠΑ για τις διαστημικές πτήσεις στα 1958-63. 
2. Αρχικά τεχνικών υπονόμευσης της CIA όπως Beach jumper, Underwater Demolition Team, κ.ά. 
3. Συντόμευση του Γκουαντάναμο. 
4. Αρχικά του κουβανικού επαναστατικού στρατού, Cuban Revolutionary Armed Forces. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια