22 Ιουνίου 2020

Βαρυσήμαντο άρθρο του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα μαθήματα που άφησε στην ανθρωπότητα ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, δημοσιεύθηκε σε αμερικανικό περιοδικό, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη μεγάλη νίκη κατά των Ναζί.


75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ 
ΣΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


Πηγή:  sputniknews.gr 

Στον σημαντικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης ως προς την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στα μαθήματά του, στις προσπάθειες ιστορικού ρεβιζιονισμού που γίνεται αλλά και στο όραμα της Ρωσίας για το μέλλον του πλανήτη αναφέρεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε άρθρο του σε αμερικανικό περιοδικό, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από τη νίκη κατά των Ναζί.


Βαρυσήμαντο άρθρο του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα μαθήματα που άφησε στην ανθρωπότητα ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, δημοσιεύθηκε σε αμερικανικό περιοδικό, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη μεγάλη νίκη κατά των Ναζί.

Ακόμα, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρεται στον σημαίνοντα ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης ως προς την έκβαση του πολέμου, παραθέτει ιστορικά στοιχεία, κάνει λόγο για προσπάθειες ιστορικού αναθεωρητισμού και μοιράζεται το όραμα της χώρας του για το μέλλον του πλανήτη εν όψει της Συνόδου Κορυφής των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). 

Αναλυτικά το άρθρο του Ρώσου Προέδρου, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «National Interest»:

«Εβδομήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Πολλές γενιές έχουν μεγαλώσει όλα αυτά τα χρόνια. Ο πολιτικός χάρτης του πλανήτη έχει αλλάξει. Η Σοβιετική Ένωση που πέτυχε μια επική, συντριπτική νίκη ενάντια στον Ναζισμό και έσωσε ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπάρχει. Ακόμα, τα γεγονότα αυτού του πολέμου έχουν γίνει μια μακρινή ανάμνηση, ακόμα και για όσους μετείχαν σε αυτόν. Γιατί, λοιπόν, η Ρωσία γιορτάζει την 9η Μαΐου ως μια μεγάλη γιορτή; Γιατί η ζωή σχεδόν σταματά στις 22 Ιουνίου; Και γιατί αισθάνεται κανείς έναν κόμπο στον λαιμό;

Συνήθως λένε ότι ο πόλεμος έχει αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στην ιστορία κάθε οικογένειας. Πίσω από αυτά τα λόγια, υπάρχουν μοίρες εκατομμυρίων ανθρώπων, τα βάσανα και ο πόνος της απώλειας. Πίσω από αυτά τα λόγια, υπάρχει επίσης η υπερηφάνεια, η αλήθεια και η μνήμη.

Για τους γονείς μου, ο πόλεμος σήμαινε τις τρομερές δοκιμασίες της Πολιορκίας του Λένινγκραντ, όπου πέθανε ο δίχρονος αδελφός μου, Βίτια. Ήταν το μέρος όπου η μητέρα μου, ως εκ θαύματος, κατάφερε να επιβιώσει. Ο πατέρας μου, παρά την απαλλαγή του από το ενεργό καθήκον, προσφέρθηκε να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Έλαβε την ίδια απόφαση όπως και εκατομμύρια Σοβιετικοί. Πολέμησε στο προγεφύρωμα Νέβσκι Πιατατσόκ και τραυματίστηκε σοβαρά. Και όσο περισσότερα χρόνια περνούν τόσο περισσότερο νιώθω την ανάγκη να μιλήσω στους γονείς μου και να μάθω περισσότερα για τη ζωή τους την περίοδο του πολέμου. Ωστόσο, δεν έχω την ευκαιρία να το κάνω αυτό πια. Αυτός είναι ο λόγος που φυλάω στην καρδιά μου όλες τις συνομιλίες που είχα με τον πατέρα μου και τη μητέρα του επί του θέματος, καθώς και τα λίγα αισθήματα που φανέρωσαν.

Άνθρωποι της ηλικίας μου και εγώ πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό τα παιδιά, τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας να καταλάβουν το μαρτύριο και τις δυσκολίες που υπέστησαν οι πρόγονοί τους. Πρέπει να καταλάβουν πώς οι πρόγονοί τους κατάφεραν να επιμείνουν και να κερδίσουν. Από πού προήλθε η αγνή, ασταμάτητη βούλησή τους που εξέπληξε και γοήτευσε ολόκληρο τον κόσμο; Σίγουρα, υπερασπίστηκαν το σπίτι τους, τα παιδιά τους, τους αγαπημένους και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, αυτό που μοιράστηκαν ήταν η αγάπη για την πατρίδα τους, τη Μητέρα Πατρίδα τους. Αυτό το βαθύ, οικείο συναίσθημα αντικατοπτρίζεται πλήρως στην ίδια την ουσία του έθνους μας και έγινε ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες στον ηρωικό, με θυσίες αγώνα τους ενάντια στους Ναζί.

Αναρωτιέμαι συχνά: Τι θα έκανε η σημερινή γενιά; Πώς θα δράσει όταν αντιμετωπίσει μια κατάσταση κρίσης; Βλέπω νέους γιατρούς, νοσοκόμες, μερικές φορές νέους απόφοιτους που πηγαίνουν στην "κόκκινη ζώνη" για να σώσουν ζωές. Βλέπω τους στρατιώτες μας που πολεμούσαν τη διεθνή τρομοκρατία στον Βόρειο Καύκασο και πολεμούν μέχρι τέλους στη Συρία. Είναι τόσο νέοι. Πολλοί στρατιώτες που ήταν μέρος της θρυλικής, αθάνατης 6ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών ήταν 19-20 ετών. Όλοι, όμως, απέδειξαν ότι άξιζαν να κληρονομήσουν τον άθλο των πολεμιστών της πατρίδας μας που την υπερασπίστηκαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Γι' αυτό είμαι βέβαιος ότι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του λαού της Ρωσίας είναι να εκπληρώσει το καθήκον του χωρίς να λυπάται για τον εαυτό του όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Τέτοιες αξίες όπως η ανιδιοτέλεια, ο πατριωτισμός, η αγάπη για το σπίτι, την οικογένεια και την πατρίδα παραμένουν θεμελιώδεις και αναπόσπαστες στη ρωσική κοινωνία μέχρι σήμερα. Αυτές οι αξίες είναι, σε μεγάλο βαθμό, η ραχοκοκαλιά της κυριαρχίας της χώρας μας.

Σήμερα, έχουμε νέες παραδόσεις που δημιουργούνται από τους ανθρώπους, όπως το Αθάνατο Τάγμα. Αυτή είναι η πορεία μνήμης που συμβολίζει την ευγνωμοσύνη μας, καθώς και τη ζωντανή σύνδεση και τους δεσμούς αίματος μεταξύ των γενεών. Εκατομμύρια άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους με τις φωτογραφίες των συγγενών τους που υπερασπίστηκαν την Πατρίδα τους και νίκησαν τους Ναζί. Αυτό σημαίνει ότι οι ζωές τους, οι δοκιμασίες και οι θυσίες τους, καθώς και η Νίκη που άφησαν σε εμάς δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στο παρελθόν και στο μέλλον μας να κάνουμε τα μέγιστα ώστε να αποτρέψουμε να συμβούν ξανά αυτές οι τρομερές τραγωδίες. Ως εκ τούτου, θεώρησα ότι είναι καθήκον μου να δημοσιεύσω ένα άρθρο σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Έχω συζητήσει αυτή την ιδέα σε αρκετές περιπτώσεις με ηγέτες του κόσμου και έχουν δείξει την υποστήριξή τους. Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΚΑΚ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, όλοι συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα: Είναι ουσιαστικό να μεταδώσουμε στις μελλοντικές γενιές τη μνήμη του γεγονότος ότι οι Ναζί ηττήθηκαν πρωτίστως από τον σοβιετικό λαό και ότι οι εκπρόσωποι όλων των Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ένωσης πολεμούσαν πλάι πλάι σε αυτή την ηρωική μάχη, τόσο στις πρώτες γραμμές όσο και στα μετόπισθεν. Κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής, μίλησα επίσης με τους ομολόγους μου για την απαιτητική προπολεμική περίοδο.

Αυτή η συνομιλία προκάλεσε αναταραχή στην Ευρώπη και τον κόσμο. Κι αυτό σημαίνει ότι είναι πράγματι καιρός να αναθεωρήσουμε τα μαθήματα του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, υπήρξαν πολλές συναισθηματικές εκρήξεις, αποτυχημένες μεταμφιεσμένες ανασφάλειες και ισχυρές κατηγορίες. Ενεργώντας καθ' έξιν, ορισμένοι πολιτικοί έσπευσαν να ισχυριστούν ότι η Ρωσία προσπαθούσε να ξαναγράψει την ιστορία. Ωστόσο, απέτυχαν να αντικρούσουν ένα μόνο γεγονός ή να αντικρούσουν ένα μόνο επιχείρημα. Είναι πράγματι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντικρούσουμε τα πρωτότυπα έγγραφα που, παρεμπιπτόντως, βρίσκονται όχι μόνο στα ρωσικά, αλλά και στα ξένα αρχεία.

Επομένως, υπάρχει ανάγκη να εξεταστούν περαιτέρω οι λόγοι που προκάλεσαν τον παγκόσμιο πόλεμο και να προβληματιστούμε σχετικά με τα περίπλοκα γεγονότα, τις τραγωδίες και τις νίκες του, καθώς και τα μαθήματά του, τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Και όπως είπα, είναι ζωτικής σημασίας να βασίζεστε αποκλειστικά σε αρχειακά έγγραφα και σύγχρονα αποδεικτικά στοιχεία, αποφεύγοντας ταυτόχρονα ιδεολογικές ή πολιτικοποιημένες εικασίες.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά το προφανές γεγονός. Οι βασικές αιτίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προέρχονται κυρίως από τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών έγινε σύμβολο σοβαρής αδικίας για τη Γερμανία. Βασικά υπονοούσε ότι η χώρα επρόκειτο να ληστευτεί και ότι αναγκαζόταν να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις στους δυτικούς συμμάχους που εξασθένισαν την οικονομία της. Ο Γάλλος στρατηγός Φερντινάν Φος, ο οποίος υπηρέτησε ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής, περιέγραψε προφητικά αυτή τη Συνθήκη: "Δεν είναι ειρήνη. Είναι μια ανακωχή για είκοσι χρόνια".

Ήταν η εθνική ταπείνωση που έγινε γόνιμο έδαφος για ριζοσπαστικά αισθήματα εκδίκησης στη Γερμανία. Οι Ναζί έπαιξαν επιδέξια με τα συναισθήματα των ανθρώπων και δημιούργησαν την προπαγάνδα τους, υποσχόμενοι να απελευθερώσουν τη Γερμανία από την "κληρονομιά των Βερσαλλιών" και να αποκαταστήσουν στη χώρα την προηγούμενη εξουσία της, ενώ ουσιαστικά ωθούσαν τον γερμανικό λαό σε πόλεμο. Παραδόξως, τα δυτικά κράτη, ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνέβαλαν άμεσα ή έμμεσα σε αυτό. Οι χρηματοοικονομικές και βιομηχανικές τους επιχειρήσεις επένδυσαν ενεργά σε γερμανικά εργοστάσια και εργοστάσια παραγωγής στρατιωτικών προϊόντων. Άλλωστε, πολλοί άνθρωποι στην αριστοκρατία και το πολιτικό κατεστημένο υποστήριξαν ριζοσπαστικά, ακροδεξιά και εθνικιστικά κινήματα που είχαν αυξηθεί τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη. 

Η "παγκόσμια τάξη των Βερσαλλιών" προκάλεσε πολλές σιωπηρές αντιπαραθέσεις και προφανείς συγκρούσεις. Περιστράφηκαν γύρω από τα σύνορα των νέων ευρωπαϊκών κρατών που ορίστηκαν τυχαία από τους νικητές στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η οριοθέτηση σχεδόν αμέσως ακολούθησε εδαφικές διαφορές και αμοιβαίες διεκδικήσεις που μετατράπηκαν σε "ωρολογιακές βόμβες".

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών. Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για αυτό τον διεθνή οργανισμό για τη διασφάλιση της διαρκούς ειρήνης και της συλλογικής ασφάλειας. Ήταν μια προοδευτική ιδέα που, εάν είχε ακολουθηθεί με συνέπεια, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είχε αποτρέψει την επανάληψη των φρικαλεοτήτων ενός παγκοσμίου πολέμου.

Ωστόσο, η Κοινωνία των Εθνών στην οποία κυριαρχούσαν από τις νικηφόρες δυνάμεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδείχθηκε αναποτελεσματική και κατακλύστηκε από άσκοπες συζητήσεις. Η Κοινωνία των Εθνών και η ευρωπαϊκή ήπειρος γενικά δεν άκουσαν τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Σοβιετικής Ένωσης σχετικά με την καθιέρωση ενός δίκαιου συστήματος συλλογικής ασφάλειας, καθώς και την υπογραφή ενός συμφώνου της Ανατολικής Ευρώπης και ενός συμφώνου του Ειρηνικού για την πρόληψη της επιθετικότητας. Αυτές οι προτάσεις αγνοήθηκαν.

Η Κοινωνία των Εθνών απέτυχε επίσης να αποτρέψει τις συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως την επίθεση της Ιταλίας στην Αιθιοπία, τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία, την ιαπωνική επίθεση εναντίον της Κίνας και την προσάρτηση της Αυστρίας στη Ναζιστική Γερμανία. Επιπλέον, στην περίπτωση της Συνωμοσίας του Μονάχου, εκτός από τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, συμμετείχαν Βρετανοί και Γάλλοι ηγέτες, και η Τσεχοσλοβακία διαχωρίστηκε με την πλήρη έγκριση της Κοινωνίας των Εθνών. Θα ήθελα να επισημάνω εν προκειμένω ότι, σε αντίθεση με πολλούς άλλους Ευρωπαίους ηγέτες της εποχής, ο Στάλιν δεν ντροπιάστηκε συναντώντας τον Χίτλερ, που ήταν γνωστός μεταξύ των Δυτικών εθνών ως αρκετά αξιόπιστος πολιτικός και ήταν ευπρόσδεκτος επισκέπτης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Η Πολωνία ενεπλάκη, επίσης, στη διχοτόμηση της Τσεχοσλοβακίας μαζί με τη Γερμανία. Αποφάσισαν μαζί εκ των προτέρων ποιος θα πάρει ποια τσεχοσλοβάκικα εδάφη. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1938, ο Πολωνός πρέσβης στη Γερμανία, Γιόζεφ Λίπσκι, ανέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, Γιόζεφ Μπεκ, τις ακόλουθες διαβεβαιώσεις του Χίτλερ: "…σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Πολωνίας και Τσεχοσλοβακίας σχετικά με τα συμφέροντά μας στο Σίζιν, το Ράιχ θα στεκόταν δίπλα στην Πολωνία". Ο ναζιστής ηγέτης μάλιστα παρότρυνε και συμβούλεψε ότι η Πολωνία θα ενεργούσε "μόνο όταν οι Γερμανοί καταλάβουν τα Σουδητικά Όρη".

Η Πολωνία γνώριζε ότι χωρίς την υποστήριξη του Χίτλερ, τα σχέδια για προσάρτηση ήταν καταδικασμένα να αποτύχουν. Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το ιστορικό της συνομιλίας μεταξύ του Γερμανού Πρέσβη στη Βαρσοβία, Χανς-Άντολφ Φον Μόλτκε, και του Γιόζεφ Μπεκ που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1938 και επικεντρώθηκε στις σχέσεις Πολωνίας-Τσεχίας και στη θέση της Σοβιετικής Ένωσης σε αυτό το θέμα. Λέει: "Ο κ. Μπεκ εξέφρασε πραγματική ευγνωμοσύνη για την πιστή μεταχείριση που δόθηκε στα πολωνικά συμφέροντα στη Διάσκεψη του Μονάχου, καθώς και για την ειλικρίνεια των σχέσεων κατά τη διάρκεια της τσεχικής σύγκρουσης. Η στάση του Φύρερ και του Καγκελάριου εκτιμήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση και τον λαό [της Πολωνίας]".

Η κατάτμηση της Τσεχοσλοβακίας ήταν βάναυση και κυνική. Το Μόναχο κατέστρεψε ακόμα και τις επίσημες, εύθραυστες εγγυήσεις που παρέμεναν στην ήπειρο. Έδειξε ότι οι αμοιβαίες συμφωνίες ήταν άχρηστες. Ήταν η Συνωμοσία του Μονάχου που χρησίμευσε ως "σκανδάλη" και έκανε αναπόφευκτο τον μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη.

Σήμερα, Ευρωπαίοι πολιτικοί, και ιδιαίτερα Πολωνοί ηγέτες, επιθυμούν να κρύψουν τη Συνωμοσία του Μονάχου κάτω από το χαλί. Γιατί; Το γεγονός ότι οι χώρες τους κάποτε παραβίασαν τις δεσμεύσεις τους και υποστήριξαν τη Συνωμοσία του Μονάχου, με μερικούς από αυτούς ακόμα και να συμμετέχουν στον διαμοιρασμό, δεν είναι ο μόνος λόγος. Ένας άλλος λόγος είναι, και είναι κάπως ενοχλητικό να τον θυμόμαστε, ότι κατά τη διάρκεια αυτών των δραματικών ημερών του 1938, η Σοβιετική Ένωση ήταν η μόνη που υπερασπίστηκε την Τσεχοσλοβακία.

Η Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών με τη Γαλλία και την Τσεχοσλοβακία, προσπάθησε να αποτρέψει την τραγωδία. Εν τω μεταξύ, η Πολωνία, για τα συμφέροντά της, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εμποδίσει τη δημιουργία ενός συστήματος συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Γιόζεφ Μπεκ, έγραψε για αυτό στην επιστολή του, της 19ης Σεπτεμβρίου 1938, προς τον προαναφερθέντα πρέσβη, Γιόζεφ Λίπσκι, πριν από τη συνάντησή του με τον Χίτλερ: "…τον περασμένο χρόνο, η πολωνική κυβέρνηση απέρριψε τέσσερις φορές την πρόταση ένταξης στη διεθνή παρέμβαση για την άμυνα της Τσεχοσλοβακίας".

Η Βρετανία, καθώς και η Γαλλία, που ήταν τότε ο κύριος σύμμαχος των Τσέχων και των Σλοβάκων, επέλεξαν να αποσύρουν τις εγγυήσεις τους και να εγκαταλείψουν αυτή τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης στη μοίρα της. Με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησαν να κατευθύνουν την προσοχή των Ναζί προς τα ανατολικά, έτσι ώστε η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση να συγκρούονταν αναπόφευκτα και να εξουθένωναν οικονομικά η μία την άλλη.

Αυτή είναι η ουσία της δυτικής πολιτικής του κατευνασμού, η οποία επιδιώχθηκε όχι μόνο προς το Γ' Ράιχ, αλλά και προς άλλους συμμετέχοντες στο λεγόμενο Αντι-Κομιντέρν Σύμφωνο - τη φασιστική Ιταλία και τη στρατιωτική Ιαπωνία. Στην Άπω Ανατολή, αυτή η πολιτική κορυφώθηκε με τη σύναψη της αγγλοϊαπωνικής συμφωνίας το καλοκαίρι του 1939, η οποία έδωσε στο Τόκιο το πάνω χέρι στην Κίνα. Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν ήταν πρόθυμες να αναγνωρίσουν τον θανάσιμο κίνδυνο που έθεταν η Γερμανία και οι σύμμαχοί τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήλπιζαν ότι οι ίδιοι θα έμεναν ανέγγιχτοι από τον πόλεμο.

Η Συνωμοσία του Μονάχου έδειξε στη Σοβιετική Ένωση ότι οι δυτικές χώρες θα αντιμετώπιζαν θέματα ασφάλειας χωρίς να λάβουν υπόψη τα συμφέροντά της. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν ακόμη και να δημιουργήσουν ένα αντισοβιετικό μέτωπο, αν χρειαζόταν.

Ωστόσο, η Σοβιετική Ένωση έκανε τα μέγιστα για την αξιοποίηση κάθε πιθανότητας ώστε να δημιουργήσει έναν αντιχιτλερικό συνασπισμό. Παρά -θα το πω ξανά- τη διπροσωπία των δυτικών χωρών. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν λεπτομερείς πληροφορίες στη σοβιετική ηγεσία σχετικά με τις παρασκηνιακές επαφές μεταξύ της Βρετανίας και της Γερμανίας το καλοκαίρι του 1939. Το σημαντικό είναι ότι οι επαφές αυτές ήταν αρκετά ενεργές και συνέπεσαν πρακτικά με τις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΣΣΔ, οι οποίες, αντίθετα, καθυστερούσαν σκόπιμα από τους δυτικούς εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναφέρω ένα έγγραφο από τα βρετανικά αρχεία. Περιέχει οδηγίες προς τη βρετανική στρατιωτική αποστολή που ήρθε στη Μόσχα τον Αύγουστο του 1939. Αναφέρει άμεσα ότι η αντιπροσωπεία έπρεπε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις πολύ αργά και ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις που περιγράφονται, περιορίζοντας την ελευθερία δράσης τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα σημειώσω, επίσης, ότι σε αντίθεση με τις βρετανικές και γαλλικές αντιπροσωπείες, στη σοβιετική αντιπροσωπεία ήταν επικεφαλής κορυφαίοι διοικητές του Κόκκινου Στρατού, οι οποίοι είχαν την απαραίτητη εξουσία "να υπογράψουν στρατιωτική σύμβαση για την οργάνωση της στρατιωτικής άμυνας της Αγγλίας, της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ ενάντια στην επιθετικότητα στην Ευρώπη".

Η Πολωνία έπαιξε τον ρόλο της στην αποτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν ήθελε να έχει καμία υποχρέωση έναντι της σοβιετικής πλευράς. Ακόμα και υπό την πίεση των Δυτικών συμμάχων τους, η πολωνική ηγεσία απέρριψε την ιδέα της κοινής δράσης με τον Κόκκινο Στρατό για την καταπολέμηση της Βέρμαχτ. Μόνο όταν έμαθαν για την άφιξη του Ρίμπεντροπ στη Μόσχα, ο Γ. Μπεκ απρόθυμα και όχι άμεσα, μέσω Γάλλων διπλωματών, ενημέρωσε τη Σοβιετική πλευρά: "... για το γεγονός της κοινής δράσης απέναντι στη γερμανική επιθετικότητα, η συνεργασία μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Πολωνίας δεν είναι εκτός θέματος, σε τεχνικές συνθήκες που απομένει να συμφωνηθούν". Ταυτόχρονα, εξήγησε στους συναδέλφους του: "…Συμφώνησα με αυτή τη διατύπωση μόνο για λόγους τακτικής και η βασική μας θέση σε σχέση με τη Σοβιετική Ένωση είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη".

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε το Σύμφωνο Μη Επίθεσης με τη Γερμανία. Ήταν πρακτικά η τελευταία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που το έκαναν. Εκτός αυτού, έγινε εν όψει πραγματικής απειλής πολέμου σε δύο μέτωπα - με τη Γερμανία στα δυτικά και με την Ιαπωνία στα ανατολικά, όπου είχαν ήδη αρχίσει έντονες μάχες στον ποταμό Χαλχίν Γκολ.

Ο Στάλιν και η κουστωδία του, πράγματι, αξίζουν πολλές νόμιμες κατηγορίες. Θυμόμαστε τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς εναντίον του λαού του και τη φρίκη των μαζικών καταστολών. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία οι σοβιετικοί ηγέτες μπορούν να κατηγορηθούν, αλλά η κακή κατανόηση της φύσης των εξωτερικών απειλών δεν είναι μία από αυτές. Είδε πως έγιναν προσπάθειες να αφεθεί η Σοβιετική Ένωση μόνη της και να αντιμετωπίσει τη Γερμανία και τους συμμάχους της. Έχοντας υπόψη αυτή την πραγματική απειλή, προσπάθησαν να αγοράσουν πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για να ενισχυθούν οι άμυνες της χώρας.

Εξάλλου, δεν γνωρίζουμε εάν υπήρχαν μυστικά "πρωτόκολλα" ή παραρτήματα σε συμφωνίες ορισμένων χωρών με τους Ναζί. Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να έχουμε τον λόγο τους για αυτό. Συγκεκριμένα, υλικό που σχετίζεται με τις μυστικές αγγλογερμανικές συνομιλίες δεν έχει ακόμα αποχαρακτηριστεί. Επομένως, καλούμε όλα τα κράτη να εντείνουν τη διαδικασία δημοσιοποίησης των αρχείων τους και δημοσίευσης προηγουμένως άγνωστων εγγράφων για τις πολεμικές και προπολεμικές περιόδους – όπως έκανε η Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι για ευρεία συνεργασία και κοινά ερευνητικά προγράμματα με τη συμμετοχή ιστορικών.

Αλλά ας επιστρέψουμε στα γεγονότα αμέσως πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν αφελές να πιστέψουμε πως ό,τι έκανε κάποτε ο Χίτλερ με την Τσεχοσλοβακία, δεν θα είχε νέες εδαφικές αξιώσεις. Αυτή τη φορά, οι αξιώσεις αφορούσαν στον πρόσφατο συνεργό του στον διχασμό της Τσεχοσλοβακίας–Πολωνίας. Εδώ, η κληρονομιά των Βερσαλλιών, ιδιαίτερα η μοίρα του λεγόμενου Πολωνικού Διαδρόμου, χρησιμοποιήθηκε καΗ Σοβιετική Ένωση και ο Κόκκινος Στρατός, ανεξάρτητα από το τι προσπαθεί κανείς να αποδείξει σήμερα, ήταν η κύρια και κρίσιμη συνεισφορά στην ήττα του ναζισμού. Υπήρξαν ήρωες που πολέμησαν στο τέλος περιτριγυρισμένοι από τον εχθρό στο Μπιάλιστοκ και στο Μόγκιλεφ, στο Ουμάν και στο Κίεβο, στο Βιάζμα και στο Χάρκοβο. Άρχισαν επιθέσεις κοντά στη Μόσχα και στο Στάλινγκραντ, στη Σεβαστούπολη και στην Οδησσό, στο Κουρσκ και στο Σμόλενσκ. Απελευθέρωσαν τη Βαρσοβία, το Βελιγράδι, τη Βιέννη και την Πράγα. Επιτέθηκαν στο Κένιξεμπεργκ και στο Βερολίνο.

Υποστηρίζουμε τη γνήσια, άχρωμη αλήθεια για τον πόλεμο. Αυτή η εθνική, ανθρώπινη αλήθεια, που είναι σκληρή, πικρή και ανελέητη, μας έχει παραδοθεί από συγγραφείς και ποιητές που περνούσαν μέσα από τη φωτιά και την κόλαση της πρώτης γραμμής. Για τη γενιά μου, καθώς και για άλλους, οι ειλικρινείς και βαθιές ιστορίες τους, μυθιστορήματα, πεζογραφήματα και ποιήματα από τα χαρακώματα έχουν αφήσει το σημάδι τους στην ψυχή μου για πάντα. Το να τιμάμε τους βετεράνους που έκαναν ό,τι μπορούσαν για τη νίκη και να θυμόμαστε εκείνους που πέθαναν στο πεδίο της μάχης, έχει γίνει ηθικό καθήκον μας.

Και σήμερα, το απλό και μεγάλο στους ουσιώδεις στίχους του ποιήματος του Αλεξάντερ Τβαρντόβσκι "Εγώ σκοτώθηκα κοντά στο Ρζέφ" είναι εκπληκτικό και είναι αφιερωμένο στους συμμετέχοντες στην αιματηρή και βάναυση μάχη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, στο κέντρο της πρώτης γραμμής Σοβιετικής Ένωσης-Γερμανίας.

Μόνο στις μάχες του Ρζεφ, από τον Οκτώβριο του 1941 έως τον Μάρτιο του 1943, ο Κόκκινος Στρατός έχασε 1.154.698 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τραυματιών και αγνοουμένων. Για πρώτη φορά, αναφέρω αυτά τα τρομερά, τραγικά και που απέχουν από τα πλήρη στοιχεία, τα οποία συλλέγονται από αρχειακές πηγές. Το κάνω για να τιμήσω τη μνήμη του επιτεύγματος γνωστών και ανώνυμων ηρώων, οι οποίοι για διάφορους λόγους άδικα και ελάχιστα δεν αναφέρθηκαν καθόλου στα μεταπολεμικά χρόνια.

Επιτρέψτε μου να σας παραθέσω ένα άλλο έγγραφο: Πρόκειται για μια έκθεση του Φεβρουαρίου 1954 σχετικά με τις Γερμανικές Επανορθώσεις από τη Συμμαχική Επιτροπή με επικεφαλής τον Ιβάν Μάισκι.

Η αποστολή της Επιτροπής ήταν να καθορίσει έναν τύπο σύμφωνα με τον οποίο η ηττημένη Γερμανία θα έπρεπε να πληρώσει για τις ζημίες που υπέστησαν οι νικητήριες δυνάμεις. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "ο αριθμός των ημερών που πέρασε η Γερμανία στο σοβιετικό μέτωπο είναι τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερος απ' ό,τι σε όλα τα άλλα συμμαχικά μέτωπα. Το σοβιετικό μέτωπο έπρεπε, επίσης, να χειριστεί τα τέσσερα πέμπτα των γερμανικών τανκ και περίπου τα δύο τρίτα των γερμανικών αεροσκαφών". Συνολικά, η ΕΣΣΔ ήταν υπεύθυνη για περίπου το 75% όλων των στρατιωτικών προσπαθειών που ανέλαβε ο αντιχιτλερικός συνασπισμός. Κατά τη διάρκεια της πολεμικής περιόδου, ο Κόκκινος Στρατός "εκρίζωσε" 626 μεραρχίες των κρατών του Άξονα, εκ των οποίων οι 508 ήταν γερμανικές.

Στις 28 Απριλίου 1942, ο Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ είπε στην ομιλία του προς το αμερικανικό έθνος: "Αυτές οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν και καταστρέφουν περισσότερες ένοπλες δυνάμεις των εχθρών μας -στρατεύματα, αεροπλάνα, άρματα μάχης και όπλα- από όλα τα άλλα Ηνωμένα Έθνη μαζί". Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ στο μήνυμά του προς τον Ιωσήφ Στάλιν, στις 27 Σεπτεμβρίου 1944, έγραψε "ότι ο ρωσικός στρατός ξερίζωσε τα έντερα από τη γερμανική στρατιωτική μηχανή…".

Μια τέτοια εκτίμηση αντηχεί σε όλο τον κόσμο. Επειδή αυτές οι λέξεις είναι η μεγάλη αλήθεια, την οποία κανείς δεν αμφισβήτησε τότε. Σχεδόν 27 εκατομμύρια Σοβιετικοί έχασαν τη ζωή τους στα μέτωπα, στις γερμανικές φυλακές, λιμοκτονούσαν και βομβαρδίστηκαν, πέθαναν σε γκέτο και κλιβάνους των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου. Η ΕΣΣΔ έχασε έναν στους επτά πολίτες της, το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε έναν στους 127, και οι ΗΠΑ έχασαν έναν στους 320. Δυστυχώς, αυτός ο αριθμός των πιο σκληρών και οδυνηρών απωλειών της Σοβιετικής Ένωσης δεν είναι εξαντλητικός.

Το επίπονο έργο θα πρέπει να συνεχιστεί για να αποκατασταθούν τα ονόματα και οι μοίρες όλων που έχασαν τη ζωή τους – στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, αντάρτες, μαχητές, αιχμάλωτοι πολέμου και στρατόπεδα συγκέντρωσης και πολίτες που σκοτώθηκαν από τις ομάδες θανάτου. Είναι καθήκον μας. Και εδώ, μέλη του κινήματος αναζήτησης, στρατιωτικές ‑ πατριωτικές και εθελοντικές ενώσεις, σε έργα όπως η ηλεκτρονική βάση δεδομένων "Pamyat Naroda", η οποία περιέχει αρχειακά έγγραφα, διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Και, σίγουρα, απαιτείται στενή διεθνής συνεργασία σε ένα τόσο κοινό ανθρωπιστικό έργο.

Οι προσπάθειες όλων των χωρών και λαών που πολέμησαν εναντίον ενός κοινού εχθρού οδήγησαν στη νίκη. Ο βρετανικός στρατός προστάτευσε την πατρίδα του από την εισβολή, πολέμησε τους Ναζί και τους δορυφόρους τους στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την Ιταλία και άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο. Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν ισχυρές και συντριπτικές επιθέσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θυμόμαστε τις τεράστιες θυσίες που έγιναν από τον κινεζικό λαό και τον μεγάλο ρόλο τους στη νίκη των ιαπωνικών στρατιωτών. Ας μην ξεχνάμε τους μαχητές στη Γαλλία, που δεν επέλεξαν την επαίσχυντη συνθηκολόγηση και συνέχισαν να πολεμούν ενάντια στους Ναζί.

Θα είμαστε επίσης πάντα ευγνώμονες για τη βοήθεια που παρείχαν οι Σύμμαχοι στον Κόκκινο Στρατό σε πυρομαχικά, πρώτες ύλες, τρόφιμα και εξοπλισμό. Και αυτή η βοήθεια ήταν σημαντική – περίπου το 7% της συνολικής στρατιωτικής παραγωγής της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πυρήνας του αντιχιτλερικού συνασπισμού άρχισε να διαμορφώνεται αμέσως μετά την επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, όπου οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστήριξαν άνευ όρων τον αγώνα ενάντια στη Γερμανία του Χίτλερ. Στη διάσκεψη της Τεχεράνης το 1943, ο Στάλιν, ο Ρούσβελτ και ο Τσόρτσιλ σχημάτισαν μια συμμαχία με μεγάλες δυνάμεις, συμφώνησαν να αναπτύξουν τη διπλωματία του συνασπισμού και μια κοινή στρατηγική για την καταπολέμηση μιας κοινής θανατηφόρας απειλής.

Οι ηγέτες των Μεγάλων Τριών [Χωρών] είχαν μια σαφή κατανόηση ότι η ενοποίηση των βιομηχανιών, των πόρων και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα δώσει αδιαμφισβήτητη υπεροχή έναντι του εχθρού.

Η Σοβιετική Ένωση εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τους συμμάχους της και πάντα προσέφερε βοήθεια. Έτσι, ο Κόκκινος Στρατός υποστήριξε την προσγείωση των αγγλοαμερικανικών στρατευμάτων στη Νορμανδία πραγματοποιώντας μια μεγάλης κλίμακας Επιχείρηση Μπαγκρατιόν στη Λευκορωσία. Τον Ιανουάριο του 1945, έχοντας διεισδύσει στον ποταμό Όντερ, τερμάτισε την τελευταία ισχυρή επίθεση της Βέρμαχτ, στο Δυτικό Μέτωπο, στις Αρδέννες. Τρεις μήνες μετά τη νίκη επί της Γερμανίας, η ΕΣΣΔ, με βάση τις συμφωνίες της Γιάλτα, κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας και νίκησε τον στρατό εκατομμυρίων του Κουάντουνγκ.

Τον Ιούλιο του 1941, η σοβιετική ηγεσία δήλωσε ότι ο σκοπός του πολέμου ενάντια στους φασίστες καταπιεστές δεν ήταν μόνο η εξάλειψη της απειλής που επικρατεί στη χώρα μας, αλλά και η βοήθεια για όλους τους λαούς της Ευρώπης που υποφέρουν από τον ζυγό του γερμανικού φασισμού. Μέχρι τα μέσα του 1944, ο εχθρός εκδιώχθηκε από σχεδόν όλα τα σοβιετικά εδάφη. Ωστόσο, ο εχθρός έπρεπε να τελειώσει στη φωλιά του. Και έτσι ο Κόκκινος Στρατός ξεκίνησε την απελευθερωτική του αποστολή στην Ευρώπη. Έσωσε ολόκληρα έθνη από την καταστροφή και την υποδούλωση και από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Σώθηκαν με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ζωών των Σοβιετικών στρατιωτών.

Είναι, επίσης, σημαντικό να μην ξεχνάμε την τεράστια υλική βοήθεια που παρείχε η ΕΣΣΔ στις απελευθερωμένες χώρες για την εξάλειψη της απειλής της πείνας και την ανοικοδόμηση των οικονομιών και των υποδομών τους. Αυτό γινόταν τη στιγμή που οι στάχτες απλώνονταν για χιλιάδες μίλια από το Μπρεστ μέχρι τη Μόσχα και τον Βόλγα. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 1945, η αυστριακή κυβέρνηση ζήτησε από τη Σοβιετική Ένωση να παράσχει βοήθεια με τρόφιμα, καθώς "δεν είχε ιδέα πώς να ταΐσει τον πληθυσμό της τις επόμενες επτά εβδομάδες πριν από τη νέα σοδειά". Ο Καγκελάριος της προσωρινής κυβέρνησης της Αυστριακής Δημοκρατίας, Καρλ Ρένερ, χαρακτήρισε τη συγκατάθεση της σοβιετικής ηγεσίας με το να στείλει φαγητό ως "πράξη διάσωσης που δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι Αυστριακοί".

Οι Σύμμαχοι ίδρυσαν από κοινού το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο για να τιμωρήσουν τους Ναζί πολιτικούς και τους εγκληματίες πολέμου. Οι αποφάσεις του περιείχαν ένα σαφές νομικό χαρακτηρισμό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως γενοκτονία, εθνοτικές και θρησκευτικές εκκαθαρίσεις, αντισημιτισμό και ξενοφοβία. Άμεσα και χωρίς αμφιβολία, το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης καταδίκασε επίσης τους συνεργούς των Ναζί, συνεργάτες διαφόρων ειδών.

Αυτό το επαίσχυντο φαινόμενο εκδηλώθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τέτοιες μορφές όπως ο Πεταίν, ο Κουίσλινγκ, ο Βλάσοφ, ο Μπαντέρα, οι οπαδοί τους και οι ακόλουθοί τους –αν και μεταμφιέστηκαν ως μαχητές για την εθνική ανεξαρτησία ή την ελευθερία από τον κομμουνισμό– είναι προδότες και σφαγείς. Στην απανθρωπιά, συχνά ξεπέρασαν τους δασκάλους τους. Στην επιθυμία τους να υπηρετήσουν, ως μέρος ειδικών ποινικών ομάδων, εκτελούσαν πρόθυμα τις πιο απάνθρωπες εντολές. Ήταν υπεύθυνοι για τέτοια αιματηρά γεγονότα όπως οι πυροβολισμοί του Μπάμπι Γιαρ, η σφαγή της Βολινίας, η καμένη Κατύν, οι πράξεις καταστροφής των Εβραίων στη Λιθουανία και στη Λετονία.

Σήμερα, επίσης, η θέση μας παραμένει αμετάβλητη – δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για τις εγκληματικές πράξεις των συνεργατών των Ναζί, δεν υπάρχει καταστατικό για αυτούς. Επομένως, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες, αυτοί που στιγματίζονται για τη συνεργασία με τους Ναζί, εξομοιώνονται ξαφνικά με τους βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο να εξομοιώνουμε τους απελευθερωτές με τους κατοχικούς. Και μπορώ μόνο να θεωρήσω τον εκθειασμό των συνεργατών των Ναζί συνεργατών ως προδοσία της μνήμης των πατέρων και των παππούδων μας. Προδοσία των ιδανικών που ενώνουν τους λαούς στον αγώνα κατά του ναζισμού. 

 © SPUTNIK / ALEXANDER VILF
Εκείνη την εποχή, οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπισαν, χωρίς υπερβολή, ένα ιστορικό καθήκον. Ο Στάλιν, ο Ρούσβελτ και ο Τσόρτσιλ εκπροσώπησαν χώρες με διαφορετικές ιδεολογίες, κρατικές επιδιώξεις, συμφέροντα, πολιτισμούς, αλλά επέδειξαν σπουδαία πολιτική βούληση, υπερέβησαν τις αντιφάσεις και προτιμήσεις και έθεσαν το αληθινό συμφέρον της ειρήνης στο προσκήνιο. Ως αποτέλεσμα, έφτασαν σε συμφωνία και πέτυχαν μια λύση από την οποία όλη η ανθρωπότητα έχει επωφεληθεί.

Οι νικητήριες δυνάμεις μάς άφησαν ένα σύστημα, το οποίο έχει γίνει η πεμπτουσία της πνευματικής και πολιτικής αναζήτησης για αρκετές χώρες. Μια σειρά Συνόδων -της Τεχεράνης, της Γιάλτας, του Σαν Φρανσίσκο και του Πότσδαμ- έθεσαν τα θεμέλια ενός κόσμου που για 75 χρόνια δεν έχει βιώσει παγκόσμιο πόλεμο παρά τις οξείες αντιθέσεις.

Ο ιστορικός ρεβιζιονισμός, ενδείξεις του οποίου παρατηρούμε τώρα στη Δύση, και πρωτίστως όσον αφορά το θέμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την έκβασή του, είναι επικίνδυνος, διότι διαστρεβλώνει κατάφωρα και κυνικά την κατανόηση των αρχών της ειρηνικής ανάπτυξης, που καθορίστηκαν στα συνέδρια της Γιάλτα και του Σαν Φρανσίσκο το 1945. Το σημαντικότερο ιστορικό επίτευγμα της Γιάλτας και άλλων αποφάσεων εκείνης της εποχής είναι η συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επέτρεπε στις ηγετικές δυνάμεις να παραμείνουν στο πλαίσιο της διπλωματίας για την επίλυση των διαφορών τους. 

Ο 20ός αιώνας έφερε μεγάλες και ολοκληρωμένες παγκόσμιες συγκρούσεις, και το 1945 τα πυρηνικά όπλα που ήταν ικανά να καταστρέψουν τη Γη μπήκαν στο προσκήνιο. Με άλλα λόγια, η επίλυση διαφορών με βία έχει γίνει απαγορευτικά επικίνδυνη. Και οι νικητές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το κατάλαβαν αυτό. Κατάλαβαν και γνώριζαν τη δική τους ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα.

Η προειδοποιητική ιστορία της Κοινωνίας των Εθνών ελήφθη υπόψη το 1945. Η δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναπτύχθηκε με τρόπο ώστε οι ειρηνευτικές εγγυήσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες και αποτελεσματικές. Έτσι δημιουργήθηκε ο θεσμός των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και το δικαίωμα βέτο ως προνόμιο και ευθύνη τους.

Ποια είναι η δύναμη του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; Για να το θέσω απερίφραστα, είναι η μόνη λογική εναλλακτική λύση σε μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ μεγάλων χωρών. Είναι μια δήλωση μιας από τις πέντε δυνάμεις ότι μια απόφαση είναι απαράδεκτη γι' αυτήν και είναι αντίθετη με τα συμφέροντά της και τις ιδέες της για τη σωστή προσέγγιση. Και άλλες χώρες, ακόμα και αν δεν συμφωνούν, θεωρούν τη θέση αυτή δεδομένη, εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια πραγματοποίησης των μονομερών προσπαθειών τους. Έτσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι απαραίτητο να επιδιώκουμε συμβιβασμούς.

Μια νέα παγκόσμια αντιπαράθεση άρχισε σχεδόν αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μερικές φορές ήταν πολύ έντονη. Και το γεγονός ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν εξελίχθηκε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει καταστεί σαφής απόδειξη της αποτελεσματικότητας των συμφωνιών που συνήψαν οι "Μεγάλοι Τρεις". Οι κανόνες συμπεριφοράς που συμφωνήθηκαν κατά τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών, κατέστησαν δυνατή την περαιτέρω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και τη διατήρηση της αντιπαράθεσης υπό έλεγχο.

Φυσικά, μπορούμε να δούμε ότι το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών επί του παρόντος αντιμετωπίζει κάποια ένταση στο έργο του και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα μπορούσε. Αλλά ο ΟΗΕ εξακολουθεί να εκτελεί την κύρια λειτουργία του. Οι αρχές του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας μοναδικός μηχανισμός για την πρόληψη ενός μεγάλου πολέμου ή παγκόσμιας σύγκρουσης.

Οι εκκλήσεις που έγιναν αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια για κατάργηση της ισχύος του βέτο, για άρνηση ειδικών ευκαιριών σε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι στην πραγματικότητα ανεύθυνες. Σε τελική ανάλυση, αν συμβεί αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη ουσιαστικά θα γίνουν η Κοινότητα των Εθνών – μια συνάντηση για κενή συζήτηση χωρίς καμία επίδραση στις παγκόσμιες διαδικασίες. Το πώς τελείωσε είναι γνωστό. Γι' αυτό οι νικητήριες δυνάμεις προσέγγισαν τον σχηματισμό του νέου συστήματος της παγκόσμιας τάξης με απόλυτη σοβαρότητα επιδιώκοντας να αποφύγουν την επανάληψη των λαθών των προκατόχων τους.

Η δημιουργία του σύγχρονου συστήματος διεθνών σχέσεων είναι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμα και οι πιο ανυπέρβλητες αντιφάσεις –γεωπολιτικές, ιδεολογικές, οικονομικές– δεν μας εμποδίζουν να βρούμε μορφές ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης, εάν υπάρχει η επιθυμία και η θέληση να το κάνουμε. Σήμερα, ο κόσμος περνάει πολύ ταραγμένη εποχή. Όλα αλλάζουν, από την παγκόσμια ισορροπία δύναμης και επιρροής στα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά θεμέλια των κοινωνιών, των εθνών και ακόμα και των ηπείρων.

Στο παρελθόν, μεταβολές τέτοιας εμβέλειας σχεδόν ποτέ δεν είχαν συμβεί χωρίς μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις. Χωρίς πάλη εξουσίας για την οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας ιεραρχίας. Χάρη στη σοφία και τη διορατικότητα των πολιτικών προσώπων των Συμμαχικών Δυνάμεων, ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο να συγκρατείται από ακραίες εκδηλώσεις τέτοιου αντικειμενικού ανταγωνισμού, ιστορικά εγγενές στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Είναι καθήκον μας -όλοι όσοι αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη και κατά κύριο λόγο εκπρόσωποι των νικητήριων δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο– να διασφαλίζουν ότι αυτό το σύστημα διατηρείται και βελτιώνεται. Σήμερα, όπως το 1945, είναι σημαντικό να επιδείξουμε την πολιτική βούληση και να συζητήσουμε μαζί το μέλλον. Οι συνάδελφοί μας –ο κ. Σι Τζινπίνγκ, ο κ. Μακρόν, ο κ. Τραμπ και ο κ. Τζόνσον– υποστήριξαν τη ρωσική πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή συνάντησης των ηγετών των πέντε κρατών με πυρηνικά όπλα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τους ευχαριστούμε για αυτό και ελπίζουμε ότι μια τέτοια κατ’ ιδίαν συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ποιο είναι το όραμά μας για την ημερήσια διάταξη της προσεχούς Συνόδου Κορυφής; Πρώτα απ’ όλα, κατά τη γνώμη μας, θα ήταν χρήσιμο να συζητηθούν τα βήματα για την ανάπτυξη συλλογικών αρχών σε παγκόσμια θέματα. Να μιλήσουμε ειλικρινά για τα ζητήματα της διατήρησης της ειρήνης, της ενίσχυσης της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, του στρατηγικού ελέγχου των όπλων, καθώς και των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και άλλων σημαντικών προκλήσεων και απειλών.

Ένα ιδιαίτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης είναι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία. Και πάνω απ’ όλα, ξεπερνώντας την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Οι χώρες μας λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των ανθρώπων και για την υποστήριξη πολιτών που έχουν βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Η ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε και σε συντονισμό, ως πραγματικοί εταίροι, θα δείξει πόσο σοβαρή θα είναι η επίδραση της πανδημίας και πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση. Επιπλέον, είναι απαράδεκτο να μετατρέπουμε την οικονομία σε όργανο πίεσης και αντιπαράθεσης. Δημοφιλή ζητήματα περιλαμβάνουν την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τη διασφάλιση της ασφάλειας του παγκόσμιου χώρου πληροφοριών.

Η ατζέντα που προτείνει η Ρωσία για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Πέντε είναι εξαιρετικά σημαντική και σχετική τόσο για τις χώρες μας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Και έχουμε συγκεκριμένες ιδέες και πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση κοινών απαντήσεων σε σύγχρονες προκλήσεις και απειλές και θα δείξει κοινή δέσμευση στο πνεύμα της συμμαχίας, σε εκείνα τα υψηλά ανθρωπιστικά ιδανικά και στις αξίες για τις οποίες οι πατέρες και οι παππούδες μας πολεμούσαν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Βασιζόμενοι σε μια κοινή ιστορική μνήμη, μπορούμε να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και πρέπει να το πράξουμε. Αυτό θα χρησιμεύσει ως μια σταθερή βάση για επιτυχείς διαπραγματεύσεις και συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον πλανήτη και για χάρη της ευημερίας όλων των κρατών. Χωρίς υπερβολή, είναι κοινό καθήκον και ευθύνη μας απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο, προς τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια