Η ertflix.gr παρουσιάζει το αγγλικό ντοκιμαντέρ (2017) σε σκηνοθεσία-σενάριο Τζούλιεν Τεμπλ «Habaneros: Οι κάτοικοι της Αβάνας»
Σχόλιο:
Διάρκεια 2,15'
Γυρίζοντας σελίδα στην Ιστορία της Κούβας, η Αβάνα επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή, αποκαλύπτοντας μέσα απ’ αυτό το εντυπωσιακό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ την ιστορία της πόλης, τους κατοίκους της, τη μουσική της αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες της για το μέλλον. Μέσα από εικόνες του χθες και του σήμερα αναδεικνύεται ένας «κοινωνικός σουρεαλισμός», πάνω στον οποίο στηρίζεται η μελλοντική εικόνα της πόλης. Η Αβάνα, μία από τις πιο όμορφες και δυναμικές πόλεις του κόσμου, μας καλεί να τη γνωρίσουμε.
Μεταδόθηκε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στις 23:40 από την ΕΡΤ 2 και θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά έως 24/07/2020 ΕΔΩ
Σχόλιο:
Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ διάρκειας 2 και κάτι ωρών. Ιστορικά πληρέστατο,βοηθά να κατανοήσει κανείς τις ρίζες του σημερινού "φαινόμενου" που λέγεται Κούβα και έχει κάνει πολλούς ειδικούς "να σχίσουν τα πτυχία τους". Αλλά και όσο αφορά τη σύγχρονη Κούβα, δείχνει τα πάντα, από χαρακτηριστικές έως ακραίες περιπτώσεις απόψεων και στάσης ανθρώπων. Μέσω της επιχειρούμενης αντικειμενικότητας της έρευνας αφήνει στο θεατή να πιθανολογήσει ή να αξιολογήσει την έκταση κάθε μίας από τις καταστάσεις που δείχνει στην κοινωνία.
Κατά τη γνώμη μου, αφήνει μία αίσθηση ότι τα πράγματα είναι "πλουραλιστικά" μοιρασμένα "50-50". Η δική μου εμπειρία-προσέγγιση-θέση, είναι ότι είναι "80-20" υπέρ της Επανάστασης, Αυτός ο χωρισμός βέβαια, περιέχει μεγάλη εσωτερική διαστρωμάτωση και για τα δύο κομμάτια. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα καλό ντοκιμαντέρ, βοηθά να ψυχανεμιστείς , να προσπαθήσεις να καταλάβεις και μπορεί να τροφοδοτεί μια ουσιαστική συζήτηση. Φτάνει να θέλει κανείς να την κάνει.
Και ένα τελευταίο. το ντοκιμαντέρ μιλά αποκλειστικά για την Αβάνα, όποιος έχει επισκεφτεί και την επαρχία της Κούβας μπορεί εύκολα να βεβαιώσει ότι εκεί η ψαλίδα ανοίγει πιο πολύ υπέρ του "80". Όπως σχολίασε πολύ εύστοχα στο fb ο Νεκτάριος Αβραμάκης, "Η επαρχία είναι ουσιαστικά άλλη χώρα.Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, βρέθηκαν μετά την Επανάσταση, με σχολεία, νοσοκομεία, γη στην ιδιοκτησία τους, εργοστάσια, ηλεκτρισμό, νερό πόσιμο, κ.τ.λ. Έπαψαν να είναι "δούλοι". Πριν δεν είχαν, κυριολεκτικά, " που την κεφαλή κλίνει ". Όπως λένε και οι Κουβανοί, χαριτολογώντας: υπάρχει η Αβάνα και η υπόλοιπη Κούβα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου