Το «El floridita» έχει συνδέσει το όνομά του με τον συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, όσο τίποτα άλλο
Πρόκειται για το πιο ιστορικό εστιατόριο και cocktail bar στην παλιά πόλη της Αβάνας στην Κούβα (La Habana Vieja).
Το μπαρ πρωτοάνοιξε τις πύλες του το 1817 με το όνομα «La Piña de Plata». Σχεδόν 100 χρόνια μετά, οι τουρίστες από τη Βόρεια Αμερική έπεισαν τον ιδιοκτήτη να το μετονομάσει σε «El Florida».
Το 1914, ένας μετανάστης από την Καταλονία, ο Constantino Ribalaigua Vert έπιασε δουλειά εκεί σαν «cantinero», δηλαδή bartender. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Constante, όπως τον φώναζαν, αγόρασε το μαγαζί και έγινε ο ιδιοκτήτης που έμελλε να το κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Οι ντόπιοι τον αποκαλούσαν «El Rey de los Coteleros», βασιλιά των κοκτέιλ της Κούβας. Και όχι άδικα.
Στις αρχές του 1930, επένδυσε στα παγωμένα daiquiri, ένα ποτό που συνδέθηκε με αυτό το μέρος και έγινε signature παγκοσμίως. Άλλωστε το μότο του μπαρ είναι: «la cuna del daiquiri», το λίκνο του daiquiri.
El Floridita /Φωτογραφία: AP |
Το Floridita έγινε μεγάλη σχολή για τους πιο έμπειρους και δεξιοτέχνες bartenders, που έφτιαχναν ευφάνταστα, γευστικά κοκτέιλ από φρούτα και ρούμι, το εθνικό ποτό της Κούβας.
Ο πιο γνωστός θαμώνας του Floridita ήταν ο Αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
Το El Floridita /Φωτογραφία: Getty images/ideal image |
Το μπαρ απείχε μόλις λίγα μέτρα από το Hotel Ambos Mundos, όπου διέμενε ο γνωστός συγγραφέας από το 1932 έως το 1939.
Μια ημέρα, ο Χέμινγουεϊ μπήκε στο μπαρ για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Άκουσε τους θαμώνες να καυχιούνται για τα daiquiri που έπιναν. Έτσι, αποφάσισε να παραγγείλει ένα και να δοκιμάσει.
Daiquiri /Φωτογραφία: AP |
Ζήτησε άλλο ένα, αυτή τη φορά, «με λιγότερη ζάχαρη και περισσότερο ρούμι». Έτσι γεννήθηκε το «Papa Doble», το περίφημο Hemingway Daiquiri. Το «papa» απευθυνόταν στον Χέμινγουεϊ λόγω της γκρίζας γενειάδας και της πατρικής φιγούρας του ενώ το «doble», σήμαινε δύο φορές περισσότερο αλκοόλ. Ο ίδιος ο Χέμινγουεϊ περηφανευόταν ότι είχε πιει 17 daiquiri σε ένα απόγευμα!
Ακόμη και στις αρχές του 1940, ο Χέμινγουεϊ οδηγούσε από το σπίτι του «Finca Vigía», έξω από την Αβάνα, για να απολαύσει το κοκτέιλ του στο αγαπημένο του στέκι.
Η χειρόγραφη επιγραφή του Χέμινγουεϊ /Φωτογραφία: AP |
«My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita»,
όπως έγραψε ο ίδιος.
Αμερικανοί έσπευδαν στην Κούβα για να ξεφύγουν από την Ποτοαπαγόρευση και να ξεδιψάσουν με τα πασίγνωστα πλέον κοκτέιλ του Floridita. Μάλιστα, κατά την περίοδο 1916-1926 οι Αμερικανοί τουρίστες διπλασιάστηκαν.
Ο Χέμινγουεϊ έζησε στην Κούβα έως το 1959. Εκεί έγραψε το έργο του «Ο γέρος και η θάλασσα», για το οποίο τιμήθηκε με Πούλιτζερ και Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το 1961, έβαλε τέλος στη ζωή του, στο σπίτι του στο Αϊντάχο.
Tο μπρούτζινο άγαλμα του Χέμινγουεϊ /Φωτογραφία: AP |
Σήμερα, στο μπαρ δεσπόζει ένα μπρούτζινο άγαλμα του Χέμινγουεϊ, με φυσικό μέγεθος, που καλωσορίζει τους επισκέπτες, γέρνοντας πάνω στο μπαρ.
Ακόμη, το μπαρ είναι διακοσμημένο με φωτογραφίες (μεταξύ των οποίων και του Χέμινγουεϊ με τον Φιντέλ Κάστρο), μια προτομή και άλλα αντικείμενα που θυμίζουν το πέρασμα του σημαντικού συγγραφέα από το εμβληματικό μπαρ.
Το Floridita διατηρεί την ρετρό ατμόσφαιρα των 40s-50s, με κόκκινο μπαρ από μαόνι, τραπεζάκια και κουρτίνες ενώ έξω το γωνιακό κτήριο είναι ροζ με μια πελώρια πινακίδα από neon, που ξεχωρίζουν οι τουρίστες που σπεύδουν να το επισκεφθούν.
Πίσω από το μπαρ, το πνεύμα του Ribalaigua συνεχίζει να ζει για πάντα στην αιωνιότητα. Μια φιγούρα με το σέικερ του κοκτέιλ στο χέρι, έτοιμος να σου σερβίρει το πιο δυνατό ποτό…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου