23 Οκτωβρίου 2023

Τοποθέτηση του KK Kούβας στην 23η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Σμύρνη

Πηγή: Partido Comunista de Cuba / 20  10 2023

Παρέμβαση του επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του PCC, Emilio Lozada García

Αγαπητέ Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικέ Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, αγαπητοί σύντροφοι, αδέρφια:

Σας στέλνω τους θερμότερους χαιρετισμούς εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και τις πιο ειλικρινείς ευχές ότι αυτή η 23η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων θα είναι μια επιτυχία όσον αφορά την διασύνδεση, τον συντονισμό και την αποτελεσματική εργασία των κομμάτων μας.



Έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία συνάντηση στην Αβάνα και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες πλειοψηφίες που εκπροσωπούμε και υπερασπιζόμαστε δεν έχει βελτιωθεί, αντίθετα, γίνεται όλο και χειρότερη.

Οι προοπτικές είναι αποθαρρυντικές. Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια πολυδιάστατη κρίση. Οι κυκλικές ανισορροπίες στο εμπόριο και τη χρηματοδότηση, οι καταχρηστικές άνισες ανταλλαγές, το επιστημονικό και τεχνολογικό χάσμα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η εξάντληση καθώς και η σταδιακή  καταστροφή των φυσικών πόρων συνεχίζουν να έχουν τα ίδια θύματα.

Η άδικη και μη βιώσιμη διεθνής οικονομική τάξη διαιωνίζει τις συνθήκες προνομίων για τις ανεπτυγμένες χώρες και υποβιβάζει την πλειοψηφία της ανθρωπότητας σε συνθήκες υπανάπτυξης.

Ο φασισμός, η ξενοφοβία, η ρητορική του μίσους, ο αποκλεισμός, η βία και οι πόλεμοι είναι η απάντηση των ισχυρών για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας και πολυδιάστατης κρίσης που προκάλεσε η καπιταλιστική απληστία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με μια κοινωνία σε βαθιά κρίση, που επιτείνεται από τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, και με μια επικίνδυνη άνοδο των ξενοφοβικών, ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών, προσπαθούν να ανακόψουν την πτώση της παγκόσμιας ηγεμονίας τους.

Συνεχίζουν να επιλέγουν την απειλή και την πολεμική περιπέτεια ως εργαλεία τους. Ο κίνδυνος εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό. Ποτέ άλλοτε η παγκόσμια ειρήνη δεν απειλήθηκε τόσο πολύ.

Σήμερα στη Μέση Ανατολή η κλιμάκωση της βίας από το γενοκτόνο ισραηλινό καθεστώς εναντίον του παλαιστινιακού λαού φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Επαναλαμβάνουμε την αποφασιστική μας απόρριψη των αδιάκριτων βομβαρδισμών του πληθυσμού της Γάζας, της καταστροφής σπιτιών, νοσοκομείων και πολιτικών υποδομών, καθώς και της στέρησης υπηρεσιών νερού, ηλεκτρισμού, καυσίμων και τροφίμων στον πληθυσμό της περιοχής αυτής, τα οποία συνιστούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.
Η ατιμωρησία με την οποία ενεργεί το ισραηλινό καθεστώς μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την πλήρη εξάρτησή του από την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Καταγγέλλουμε την ιστορική συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών με την κυβέρνηση του Ισραήλ, παρεμποδίζοντας μόνιμα τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση για την υποστήριξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, που θα βασίζεται στη δημιουργία δύο κρατών που θα επιτρέψουν στον παλαιστινιακό λαό να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και να έχει ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος εντός των συνόρων που υπήρχαν πριν από το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε αυτό το πνεύμα, καλούμε αυτή τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων να αυξήσει σταθερά την αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη μέχρι αυτός ο αδελφικός λαός να επιτύχει πλήρη αυτοδιάθεση. Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφές, είμαστε μαζί σας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Παλαιστίνη, ελεύθερη τώρα!


Αξιότιμοι συντρόφισες και σύντροφοι, αδέρφια

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής διανύει μια στιγμή σημαντικών πολιτικών μετασχηματισμών, οι οποίοι αποτελούν μια σαφή ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια λατινοαμερικάνικη και ενωτική κατεύθυνση χειραφέτισης, απέναντι στην ανανεωμένη προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με τη στήριξη της λατινοαμερικάνικης φασιστικής ολιγαρχίας, να εμβαθύνει το δόγμα Μονρόε, τη διαίρεση, την εξάρτηση και την κυριαρχία.

Η Κούβα αντιμετωπίζει σήμερα μια περίπλοκη οικονομική κατάσταση, κυρίως λόγω της πρωτοφανούς σκλήρυνσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μου εδώ και σχεδόν 65 χρόνια και που αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξή μας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον φασίστα Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε 243 μέτρα, πολλά από τα οποία εφαρμόστηκαν με καιροσκοπικό και εγκληματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, για να πνίξει οικονομικά την Κούβα και να εξαλείψει το παράδειγμα που αντιπροσωπεύει η μικρή μας χώρα για τις πιο δίκαιες υποθέσεις της ηπείρου μας και της ανθρωπότητας γενικότερα.

Η σημερινή κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ακολουθώντας την ίδια στρατηγική, διατήρησε άθικτα όλα αυτά τα μέτρα.

Ιδιαίτερα σκληρή και άδικη ήταν η συμπερίληψη της Κούβας στον ψευδεπίγραφο κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ο οποίος έχει εκφοβιστικό και αποτρεπτικό σκοπό από τραπεζική και οικονομική άποψη.

Παρ' όλα αυτά, η Κούβα συνεχίζει να αντιστέκεται με δημιουργικό τρόπο, όπως μας καθοδηγεί ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας, ο σύντροφος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες Miguel, ποντάροντας στην ανάπτυξη, για την οποία υπάρχει μια σαφώς καθορισμένη οικονομική και κοινωνική στρατηγική.

Από το 8ο Συνέδριό του, το Κομμουνιστικό μας Κόμμα έχει ορίσει ως προτεραιότητες την οικονομική μάχη, τον αγώνα για την ειρήνη και την ενότητα και την ιδεολογική σταθερότητα.

Το μόνιμο καθήκον της οργάνωσης του κόμματός μας,  παραμένει η ενότητα. Το κόμμα έχει ως αποστολή τη διατήρηση της ενότητας και της κοινωνικής συναίνεσης, όλα αυτά μας επέτρεαν να αντιμετωπίσουμε την ιμπεριαλιστική προσπάθεια να μας διχάσουν και να μας νικήσουν.

Χάρη στην επιμονή του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, του  Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, και στη  βαθιά Μαρτιάνικη (Χοσέ Μαρτί) βάση της Επανάστασης, εμείς οι Κουβανοί έχουμε κατανοήσει ξεκάθαρα ότι η ενότητα είναι το στρτηγικό μας όπλο.

 Όπως έχουμε κάνει κάναμε στο εσωτερικό, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα σενάριο συλλογικής δράσης που θα εδραιώνει την ενότητα του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος και θα μας επιτρέπει να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στον αγώνα για έναν κόσμο ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, με τον σοσιαλισμό στον ορίζοντα, χωρίς να χάνουμε από τα μάτια μας τα ιστορικά ζητήματα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας μας.

Ας σεβαστούμε τις διαφορετικές μορφές οργάνωσης της ταξικής πάλης που κάθε χώρα και κάθε κόμμα έχει ορίσει, ανάλογα με τη συγκεκριμένη πραγματικότητα.

Ας μάθουμε από τις εμπειρίες των ιστοριών της αντίστασης. Ας ποντάρουμε στη συναίνεση, τη διασύνδεση και τη συλλογική οικοδόμηση.
Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τις εμπειρίες στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Κίνας και του Βιετνάμ, καθώς και του Λαϊκού Επαναστατικού Κόμματος του Λάος και του Εργατικού Κόμματος της Κορέας.

Οι επιτυχημένες εμπειρίες των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Κίνας και του Βιετνάμ στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για όλες τις εργατικές και κομμουνιστικές οργανώσεις μας.

Υποστηρίζουμε την αρχή της Μιας Κίνας και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, συντρόφου Σι Τζινπίνγκ, για την παγκόσμια ανάπτυξη, την ασφάλεια και τον πολιτισμό.

Εκφράζουμε την πιο σταθερή αλληλεγγύη μας προς το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και ιδιαίτερα προς την Μπολιβαριανή Επανάσταση, με επικεφαλής την πολιτικοστρατιωτική ένωση υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο Μόρος.

Συγχαίρουμε την αδελφική κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την επιτυχή διεξαγωγή του διαλόγου που κατέληξε στην υπογραφή συμφωνιών και στη μερική και περιορισμένη άρση των καταναγκαστικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας προς τις προοδευτικές δυνάμεις που ηγούνται σήμερα των κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, το Μεξικό, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα και τη Βολιβία, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν επιθέσεις από τους αδίστακτους φασίστες των ακροδεξιών κινημάτων στις χώρες τους, με τη συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας επαναλαμβάνει τη σταθερή αντίθεσή του στη δυτική πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της χώρας αυτής, η οποία υπήρξε η κύρια αιτία του πολέμου που διεξάγεται σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Υποστηρίζουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον αγώνα του κατά του φασισμού. Αυτή η συνάντηση θα πρέπει να υιοθετήσει ένα ψήφισμα για αυτό το σημαντικό θέμα.

Απορρίπτουμε τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που επιβάλλονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι λαοί των οποίων υφίστανται τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των μέτρων. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού της Σαχάραουι (Δυτική Σαχάρα). Αναγνωρίζουμε και διεκδικούμε το δικαίωμα όλων των λαών στον αγώνα για την υπεράσπιση και την οικοδόμηση ενός περιεκτικού, χειραφετημένου και κοινωνικά δίκαιου μέλλοντος.


Αξιότιμοι συντρόφισες και σύντροφοι, αδέρφια

Ο διχασμός και ο σεχταρισμός θα ευνοούν πάντα τα συμφέροντα των δυνάμεων που εκπροσωπούν το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο, την αντεπανάσταση, τον ιμπεριαλισμό και πιο πρόσφατα τον φασισμό, ο οποίος αποκτά ασυνήθιστη δύναμη σε πολλές από τις κοινωνίες μας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Χωρίς την επαρκή διασύνδεση του έργου των κομμουνιστικών δυνάμεων με τα κοινωνικά, επαναστατικά και λαϊκά κινήματα που αντιτίθενται στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία, δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις κολοσσιαίες προκλήσεις που επιβάλλει σήμερα ο καπιταλισμός. Πρέπει να προωθήσουμε δράσεις που περιλαμβάνουν ποικίλα τμήματα της κοινωνίας, όπως οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, η νεολαία, οι αγρότες, οι γυναίκες και οι αποκλεισμένες μειονότητες, που γίνονται όλο και πιο διαφορετικές στη σύνθεσή τους και ετερογενείς στις ανάγκες και τα αιτήματά τους. Μόνο με την προσπάθεια και τη δουλειά όλων, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον πραγματικό επαναστατικό μετασχηματισμό και τη νίκη.
Οι ιδρυτικοί στόχοι της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων αποσκοπούσαν στη δημιουργία ενός χώρου για προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία, για συμφωνία σε κοινές θέσεις και δράσεις και για διεθνή αλληλεγγύη. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, σεβόμενοι τις διαφορές και ενισχύοντας αυτά που μας ενώνουν.

Για αυτό, μπορείτε πάντα να βασίζεστε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια