15 Οκτωβρίου 2023

«Η Παλαιστίνη, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο κόσμος» ~ Εκδήλωση/συζήτηση (+videos)

Χθες Παρασκευή, η Αθήνα φιλοξένησε δύο δραστηριότητες με θέμα την Παλαιστίνη. Μία πορεία μεταξύ Αμερικανικής και Ισραηλινής πρεσβείας και μια συζήτηση στην ΕΣΗΕΑ. Δυο δραστηριότητες στον αντίποδα της έξαλλης προπαγάνδας των ΜΜΕ και της θολής θέσης των ίσων αποστάσεων και της πολλής γαρ θλίψεως για τα βάσανα των αμάχων. 

Πρώτη σκέψη είναι ότι το Παλαιστινιακό είναι περισσότερο δουλεμένο στα μυαλά μας, το γνωρίζουμε καλύτερα σαν πρόβλημα, δεδομένου ότι στη διάρκεια της εξέλιξής του, πέρασε και από εποχές που και η επίσημη πολιτική ηγεσία είχε μια σχετικά δίκαιη θέση. Ετσι υπάρχουν επιστήμονες, διανοούμενοι, αγωνιστές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από το ζήτημα του Ντομπάς, που αρχικά τα αντίπαλα μέσα έπαιζαν σχεδόν μόνα τους στην έξαλλη αντιρωσική προπαγάνδα.


Παρακολούθησα τη συζήτηση στην ΕΣΗΕΑ και έμαθα από το πολύ αξιόλογο πάνελ που αποτελούσαν η Μαρία Νικολακάκη καθ. Πανεπιστημίου Πελ/νήσου, Ο Γιάννης Ραχιώτης δικηγόρος και ενεργό μέλος της Αντιιμπεριαλιστικής Παλτφόρμας, ο Βαγγ. Γονατάς δραστήριο μέλος των κινήσεων αλληλεγγύης σε Κούβα, Βενεζουέλα και κινημάτων Λατινικής Αμερικής και ο συναγωνιστής Ν. Κλειτσίκας που κατέθεσε και προσωπικές εμπειρίες από την υπόθεση της Γάζας. Τι μάθαμε από αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση:
1. Το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο που δεν έχει Σύνταγμα. Εχει μόνο μια ιδρυτική διακήρυξη μισής σελίδας.
2. Το Ισραηλ δεν έχει επισημοποιημένα σύνορα- το σύμβολο στη σημαία του καταγράφει ως όρια 2 ποταμούς. (Δεν ξέρω τι λένε τώρα τα βιβλία αλλά η γενιά μου στο μάθημα της Γεωγραφίας μάθαινε ότι η Μεσοποταμία βρίσκεται ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη).
3. Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που η ιδιότητα του πολίτη είναι συναρτώμενη και εξαρτώμενη από την θρησκευτική του πίστη που αποδεικνύεται από την μητέρα και τον πατέρα. Πρακτικά αν δεν είσαι εβραίος δεν έχεις καμία τύχη.
4. Η Μοσαντ, παρά την εικόνα που έχει ως υπηρεσία στην πραγματικότητα παίζει να είναι από τις πιο άχρηστες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου.
5. Οι "άμαχοι"-έποικοι είναι άνθρωποι που τους προσφέρεται σπίτι, δουλειά, καλό επίπεδο ζωής με έναν όρο: είναι οπλισμένοι και έχουν το καθήκον να σκοτώνουν Παλαιστίνιους. Πάρα πολλοί άνθρωποι που εντάσσονται σε αυτό το είδος εποικισμού εγκαταλείπουν και επιστρέφουν από φόβο κια για τη δική τους ζωή.
6. Υπάρχει συμφέρον των ΗΠΑ-Ισραήλ σχετικά με την ενεργειακή ηγεμονία στον κόσμο: Το κοίτασμα φυσικού αερίου 40 χιλ. από τη Γάζα είναι μεγαλύτερο από του Ισραήλ. Αν αυτά τα κοιτάσματα ενοποιηθούν ως προς την ιδιοκτησία και εκμετάλλευσης τους, υπάρχει προοπτική το Ισραήλ να γίνει ο τροφοδότης της Ευρώπης. Αυτό το σχέδιο συνδέεται και με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. -(Μια παρατήρηση εδώ: -Οσοι τάχθηκαν εξ αντικειμένου υπέρ του ΝΑΤΟ (ΚΚΕ-Ανταρσύα κλπ) με τη θέση κατά της Ρωσίας και τώρα υπερασπίζονται τους Παλαιστίνιους διαπράττουν μια τρύπα στο νερό).
-Η Χαμάς είναι μέρος της ενιαίας Παλαιστινιακής Αντίστασης που υψώνει το λάβαρο : Ελευθερία ή θάνατος.

(Την ώρα που γινόταν η συζήτηση ένας παρευρισκόμενος Παλαιστίνιος εγκατέλειψε την αίθουσα γιατί ειδοποιήθηκε ότι γίνεται έρευνα στο σπίτι του από την αστυνομία.)









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια