6 Οκτωβρίου 2023

Η Κούβα αποτίει φόρο τιμής στα θύματα του εγκλήματος στα Μπαρμπάντος

Αβάνα, 6 Οκτωβρίου (Prensa Latina)
Η Κούβα αποτίει φόρο τιμής στα 73 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε πριν από 47 χρόνια εναντίον εμπορικού αεροσκάφους εν πτήσει, οι δράστες της οποίας δεν διώχθηκαν ποτέ για το έγκλημα.

Παραδοσιακά, η ημερα αυτή τιμάται με προσκύνημα στο νεκροταφείο της πρωτεύουσας Χριστόφορος Κολόμβος, στο πάνθεον των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Το έγκλημα των Μπαρμπάντος, όπως είναι γνωστή η καταστροφή του αεροσκάφους των κουβανικών αερογραμών, θεωρείται μια από τις πιο βάναυσες τρομοκρατικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν κατά της Κουβανικής Επανάστασης από άτομα που βρίσκονταν στην υπηρεσία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). Με ενορχηστρωτές τους διαβόητους τρομοκράτες Λουίς Ποσάδα Καρίλες (1928-2018) και Ορλάντο Μπός   (1926-2011), η πράξη αυτή στοίχισε τη ζωή σε 24 μέλη της  ομάδας νέων ξιφασκίας, τα οποία επέστρεφαν στη χώρα τους μετά τη συμμετοχή τους στο 9ο πρωτάθλημα ξιφασκίας Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής στη Βενεζουέλα.

Συνολικά έχασαν τη ζωή τους ,57 Κουβανοί, 11 κάτοικοι Γουιάνας  και πέντε υπήκοοι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας .

Στην Κούβα, η 6η Οκτωβρίου θεωρείται επίσημα η Ημέρα των Θυμάτων Κρατικής Τρομοκρατίας- η ημερομηνία επιλέχθηκε ακριβώς για να τιμηθεί το έγκλημα κατά του αεροπλάνου, οι δράστες του οποίου είχαν αποδεδειγμένες σχέσεις με τη CIA.

Από τον θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης το 1959, ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών που πραγματοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξουν το νησί ν γίνεται όλο και μεγαλύτερος και περιλαμβάνει οικονομικές, στρατιωτικές, βιολογικές, ψυχολογικές, διπλωματικές, δημοσιογραφικές και κατασκοπευτικές επιθέσεις, καθώς και απόπειρες δολοφονίας ηγετών.

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τουλάχιστον 3.478 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.099  έμειναν ανάπηροι ως αποτέλεσμα των βίαιων συνωμοσιών εναντίον του νησιού.

Πρόσφατα, η πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον αποτέλεσε το σκηνικό μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης, όταν ένα άτομο πέταξε βόμβες μολότοφ στην διπλωματική  έδρα.  

Αυτή είναι η δεύτερη βίαιη ενέργεια κατά της διπλωματικής έδρας της Κούβας στις ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2020.

Τότε, ένα άτομο κουβανικής καταγωγής, που στεκόταν στη μέση ενός δρόμου της αμερικανικής πρωτεύουσας και χρησιμοποιούσε ένα τουφέκι εφόδου, έριξε περίπου 30 πυροβολισμούς  εναντίον του κτιρίου.

Τρία χρόνια αργότερα, ο δράστης εξακολουθεί να περιμένει τη δίκη του και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την επίθεση ως τρομοκρατική ενέργεια.

Την προηγούμενη ημέρα, διπλωματικοί εκπρόσωποι από τη Γουιάνα, τα Μπαρμπάντος, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του εγκλήματος στα Μπαρμπάντος με διάφορες δραστηριότητες στην Αβάνα.

Ο πρέσβης της Γουιάνας, Αμπντόλ Χαλίμ Μαχέεντ , υπενθύμισε στις εκδηλώσεις αυτές ότι η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί επίσης την Ημέρα CARICOM-CUBA, που καθιερώθηκε αυτή τη μέρα  στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας, κατά την 8η Σύνοδο Κορυφής του μπλοκ το 2022.

Cuba rinde homenaje a víctimas de crimen de Barbados - Prensa Latina (prensa-latina.cu)Έγκλημα στα Μπάρμπαντος: 35 χρόνια ατιμωρησίας | ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ (wordpress.com)
Prensa Rebelde GR: Το έγκλημα των Μπάρμπαντος (prensa-rebelde.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια