8 Οκτωβρίου 2023

Διεθνές Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού της Κούβας στις Βρυξέλλες, 16~17 Νοεμβρίου

Κατά την πρώτη ημέρα του φόρουμ των κοινωνικών κινημάτων και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, η επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (PIE), Μαιτέ Μολα, συνοδευόμενη από είκοσι περίπου εκπροσώπους οργανώσεων, διάβασε το κάλεσμα για το Δικαστήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 και 17 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα αυτή.

Σύμφωνα με το κάλεσμα, το Δικαστήριο έχει ως στόχο να καταγγείλει τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί για περισσότερες από έξι δεκαετίες, μια πολιτική που χαρακτηρίζεται παράνομη και απάνθρωπη.

Επιδιώκει επίσης να ενισχύσει το κίνημα κατά αυτής της πολιορκίας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.




"Είμαστε βέβαιοι ότι η δράση αυτή θα χρησιμεύσει για να προσθέσει φωνές στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της κυριαρχίας και της ελευθερίας των λαών", υπογραμμίζει το κείμενο, το οποίο υπογράφεται από τη Διεθνή Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων, την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊό Κοινοβούλιο, τo Kόμμα της Ευρωπαικής Αριστεράς (PIE) και την Εθνική Ένωση Δικηγόρων των ΗΠΑ.

Την πρωτοβουλία υπογράφουν επίσης το Φόρουμ Δικηγόρων της Αριστεράς ~ Δίκτυο Δημοκρατικών Δικηγόρων της Ισπανίας, η Εθνική Διάσκεψη Δικηγόρων των ΗΠΑ, το Κίνημα Αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ευρώπη, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενώσεις Κουβανών που ζουν στη γηραιά ήπειρο.

Οι υπογράφοντες κατήγγειλαν τον εξωεδαφικό χαρακτήρα του αποκλεισμού κατά της Κούβας και τη συμπερίληψη της στον μονομερή κατάλογο της Ουάσινγκτον με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, που ενισχύουν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του νησιού.

Σε δηλώσεις του στην Prensa Latina, ο ευρωβουλευτής Μανού Πινέδα ανακοίνωσε ότι έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του αποκλεισμού της Κούβας θα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια