2 Μαΐου 2024

Απονομή μετά θάνατο μεταλλίου φιλίας στον Μπάμπη Βορρέα, μεγάλο Έλληνα φίλο του κουβανικού λαού

Αβάνα - Η τελετή για την μετά θάνατο απονομή του μεταλλίου φιλίας στον Έλληνα ακτιβιστή Χαράλαμπο (Μπάμπη) Βορέα (1943-2023) πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα αυτή, όπου αναφέρθηκε το επαναστατικό και αλληλέγγυο έργο του για περισσότερα από 30 χρόνια για την υπεράσπιση της Κούβας.

Ο Φερνάντο Γκονσάλες Γιόρτ, πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), απένειμε το βραβείο, που εγκρίθηκε με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του ICAP, στις κόρες του αγαπημένου αγωνιστή, τη Σορίνα και την Τατιάνα.

Οι δύο νεαρές γυναίκες ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα για να λάβουν μέρος στην τελετή, όπου συγκινημένες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τον φόρο τιμής στον πατέρα τους και έκλεισαν τις ομιλίες του αναφωνώντας "Hasta la victoria siempre”.



Ο Ριγκομπέρτο Ζάρσα, διευθυντής του ICAP - στην έδρα του οποίου πραγματοποιήθηκε η τελετή - δήλωσε ότι αποδίδεται φόρος τιμής "σε έναν άνθρωπο με ακεραιότητα, έναν επαναστάτη, έναν Κουβανό στην καρδιά, έναν απαραίτητο άνθρωπο, έναν από εκείνους που με τις πράξεις του χτίζει και σφυρηλατεί κατά τη διάρκεια της ζωής του, αφήνοντας ένα παντοτινό σημάδι".

Η  θάνατος του Μπάμπη  συνέπεσε με το διεθνές δικαστήριο κατά του αποκλεισμού της Κούβας που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "μια εκδήλωση στην οποία φιλοδοξούσε να συμμετάσχει, ως φίλος επιχειρηματίας ήθελε να καταγγείλει τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει κάθε άτομο καλής θέλησης που αποφασίζει να προσεγγίσει την Κούβα με την επιθυμία να βοηθήσει".

Μας άφησε με τη θλίψη της απώλειάς του και ότι δεν μπορέσαμε να του δώσουμε εν ζωή τη δίκαιη αναγνώριση που του άξιζε για τις δεκαετίες που αφιέρωσε στην υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης, στον αγώνα κατά του αποκλεισμού και στην εκστρατεία για την απελευθέρωση των Πέντε Ηρώων, τόνισε.

Υπενθύμισε ότι μεταξύ 2012 και 2014 τα δεξαμενόπλοια με τα οποία εργαζόταν ο ακτιβιστής μετονομάστηκαν σε "libertad para Los Cinco" (Λευτεριά στους Πέντε) και μετά την επιστροφή τους στην πατρ'ιδα, ένα από τα πλοία έγραφε στην πλώρη "Όχι στον αποκλεισμό της Κούβας", ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας πέτυχε δωρεές υγειονομικού υλικού για το νησί από σημαντικές φιλικές ελληνικές εταιρείες.

Ο Zάρσα τόνισε ότι ο Μπάμπης  συνέχισε τον αγώνα αλληλεγγύης του με την ένταξή του στη Διεθνή Επιτροπή για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και την Αξιοπρέπεια των Λαών, "θα θυμόμαστε πάντα τη βαθιά του δέσμευση στον παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους δίκαιους σκοπούς, καθιστώντας αυτούς τους αγώνες ουσιαστικό μέρος της ζωής του".

Οι Ρενέ Γκονσάλες και Αντόνιο Γκερέρο μαζί με τον Γκονσάλες Γιόρτ συμμετείχαν εκ μέρους των Πέντε στην τιμητική εκδήλωση, στην οποία η Γκρασιέλα Ραμίρες, συντονίστρια της Διεθνούς Επιτροπής για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και την Αξιοπρέπεια των Λαών, απέτισε φόρο τιμής στον ακούραστο σύντροφο των αγώνων για τον οποίο είπε ότι ήταν λαμπρός ως άνθρωπος, είχε τεράστια ικανότητα δράσης και υπερασπίστηκε την Κούβα παρά τα τεράστια εμπόδια.

Ανέφερε αναμνήσεις από τον Μπάμπη του οποίου η δυνατή φωνή ακούστηκε μπροστά από τον Λευκό Οίκο, σε αμέτρητες δράσεις στην Ελλάδα και στην Κούβα, υποστηρίζοντας πάντα την υπεράσπιση του σοσιαλισμού, της Κουβανικής Επανάστασης και της Μπολιβαριανής Επανάστασης, αφήνοντας μια κληρονομιά  έμπνευσης για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο.  


Ο Μπάμπης Βορέας έφυγε από τη ζωή στις 16 Νοεμβρίου 2023 στην αγαπημένη του Αθήνα, ανάμεσα στην οικογένειά του, που τόσο αγαπούσε. Η μνήμη του και η δράση του θα παραμείνουν στη μνήμη των Ελλήνων και των Κουβανών.

 

 

 

Ο Χαράλαμπος "Μπάμπης" Βορρέας, ο μεγάλος Έλληνας φίλος που αγκάλιασε την υπόθεση του Μαρτί και του Φιντέλ και τον κουβανικό σοσιαλισμό, έζησε μεταξύ Αθήνας και Αβάνας για 30 χρόνια.




Δεν δίστασε να παραστεί στις 5 ημέρες για τους Πέντε στην Ουάσιγκτον, για να υψώσει δυνατά και καθαρά τη φωνή του μπροστά στον Λευκό Οίκο για την υπεράσπιση των Κουβανών αντιτρομοκρατών.

"Πραγματοποίησε μεγάλες και μικρές δράσεις, σε πλήρη ανωνυμία, βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη", δήλωσε η  Ίβις Αλβίσα Γκονσάλες, στέλεχος της Διεύθυνσης Ευρώπης της ICAP.

(...) στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19 το 2021, και εν μέσω οικονομικών κυρώσεων που εμπόδιζαν την Κούβα να αποκτήσει φάρμακα και ιατρικό υλικό, ο Μπάμπης κατάφερε να εξασφαλίσει μεγάλες δωρεές από μεγάλες ελληνικές εταιρείες στον τομέα της υγείας και των μεταφορών, έναν άλλο από τους τομείς που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον αποκλεισμό και την παγκόσμια οικονομική κρίση.




Στην τιμητική εκδήλωση για τον Μπάμπη Βορέα, έδωσαν επίσης το παρόν η Νοέμι Ραμπάσα, αντιπρόεδρος της ICAP , οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, φίλοι της αλληλεγγύης από την Παλαιστίνη, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κούβα, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, ο Κουβανός γιατρός με τον οποίο τον συνέδεε μεγάλη φιλία Δρ. Κουέστα , ο στενός του φίλος και σχεδόν αδελφός του Ρομπέρτο Βεριέρ, οι διευθυντές της κουβανικής εταιρείας Gmar με τους οποίους είχε στενούς εργασιακούς δεσμούς.

Παραβρέθηκε επίσης ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, του οποίου το βιβλίο για την εγκληματική φύση του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού μεταφράστηκε στα ελληνικά μετά από πρόταση του Μπάμπη και παρουσιάστηκε στην Ελλάδα ως αφιέρωμα στην Κουβανική Επανάσταση.

Καθώς επίσης και η πρώην γραμματέας του και μεταφράστρια Μαριάνα Ταμάγιο, την οποία ο Μπάμπης είχε σαν κόρη, ο οδηγός  και πιστός του ακόλουθος Γιοέλ Τόρες και πολλοί άλλοι φίλοι, αλληλέγγυοι και σύντροφοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια