29 Μαΐου 2024

Η Κούβα είναι μία ~ Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Στις 28 Μαΐου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τελικά μια σειρά μέτρων για να θέσει σε εφαρμογή τις ανακοινώσεις της 16ης Μαΐου 2022. Ο στόχος αυτού του βήματος, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), είναι να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας στην Κούβα.

Τα μέτρα είναι περιορισμένα και δεν αγγίζουν το βασικό σώμα του αποκλεισμού κατά της Κούβας ή τις πρόσθετες κυρώσεις που συνθέτουν την πολιτική της μέγιστης πίεσης. Για άλλη μια φορά, η απόφαση της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης στηρίζεται στη δική της στρεβλή θεώρηση της κουβανικής πραγματικότητας, διαχωρίζοντας τεχνητά τον ιδιωτικό από τον δημόσιο τομέα, ενώ και οι δύο αποτελούν μέρος του κουβανικού επιχειρηματικού συστήματος και της κοινωνίας στο σύνολό της.

 Με αυτή την ανακοίνωση η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να στοχεύσει μόνο ένα τμήμα του πληθυσμού μας. Δεν εξαλείφει ούτε τροποποιεί τα καταναγκαστικά μέτρα που σήμερα πλήττουν περισσότερο την κουβανική οικονομία και τις δημόσιες υπηρεσίες και που βλάπτουν σοβαρά την ευημερία ολόκληρου του πληθυσμού μας.

Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να θέσουν σε πλεονεκτική θέση τον ιδιωτικό τομέα που έχει δημιουργηθεί νόμιμα και έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε με κυρίαρχη πράξη η κουβανική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον κουβανικό λαό. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στο διαδίκτυο που έχει καθιερωθεί και επεκταθεί από την Κούβα παρά τα εμπόδια του αποκλεισμού και τους περιορισμούς που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση σε εκατοντάδες εργαλεία και ιστότοπους.

 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει ρητά την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει τον τομέα αυτό για πολιτικούς σκοπούς κατά της Επανάστασης, σύμφωνα με τους στόχους της για αλλαγή καθεστώτος.  

Ακόμη και αν πρόκειται για μια ιδιότροπη επιλεκτικότητα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του αποκλεισμού και της παράλογης συμπερίληψης της Κούβας στον κατάλογο των κρατών που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.

Τα καταναγκαστικά μέτρα που συνθέτουν τον οικονομικό αποκλεισμό θα παραμείνουν σε ισχύ με σκληρές ε[πιπτώσεις  για ολόκληρο τον κουβανικό πληθυσμό.

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ επικυρώνουν τη βούλησή τους να πλήξουν τον κρατικό τομέα της Κούβας, γνωρίζοντας ότι αυτός παρέχει βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και άλλες σε όλους τους Κουβανούς, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, και ότι είναι η εγγύηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας μεταξύ των πολιτών. Για το λόγο αυτό, πρόσφατα ελήφθησαν μέτρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη δίωξη της διεθνούς ιατρικής συνεργασίας της Κούβας και δημοσιεύθηκαν έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της να μας στερήσει το εισόδημα και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα με στόχους πολιτικής κυριαρχίας.  

Η κυβέρνηση της Κούβας θα μελετήσει τα μέτρα αυτά και, εάν δεν παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία και αποτελούν άνοιγμα προς όφελος του κουβανικού πληθυσμού, έστω και ενός μέρους του, δεν θα εμποδίσει την εφαρμογή τους.

28 Μαΐου 2024.

(Cubaminrex)

 Cuba es una sola.  Declaración del Ministerio de Relaciones Exteriores | Ministerio de Relaciones Exteriores de Cuba (cubaminrex.cu)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια