17 Απριλίου 2024

Ο Κουβανός Πρόεδρος, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής CELAC για την εισβολή στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Μεξικού στο Εκουαδόρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες , στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της CELAC (Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραιβικής), για να εξετάσει την εισβολή στη διπλωματική αποστολή του Μεξικού στο Εκουαδόρ.

Αγαπητή Πρόεδρε Σιομάρα Κάστρο

Αγαπητοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι εκπρόσωποι των εθνών της περιοχής μας:

Εξ ονόματος του λαού και της κυβέρνησής της, η Κούβα ευχαριστεί και υποστηρίζει αυτή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της CELAC, λόγω της σοβαρότητας του θέματος που τίθεται για συζήτηση.

Ως ο νόμιμος και μοναδικός μηχανισμός διαλόγου και συμφωνίας, που φέρνει κοντά τις 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, έχουμε την ευθύνη να εξετάσουμε και να τοποθετηθούμε σχετικά με τα σοβαρά γεγονότα της 5ης Απριλίου του περασμένου έτους στην πρεσβεία του Μεξικού στο Εκουαδόρ.

Πριν από λίγες εβδομάδες, κατά τον εορτασμό της δέκατης επετείου της ανακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης, υπενθύμισα το κοινό καθήκον να επικυρώσουμε τη δέσμευση ότι καμία χώρα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής δεν θα ασκήσει ποτέ βία εναντίον αδελφής χώρας.

Ενάντια σε αυτό το καθήκον και τις δεσμεύσεις μας, στις 5 Απριλίου του περασμένου έτους, η αστυνομία του Εκουαδόρ εισέβαλε βίαια στο διπλωματικό κτίριο του Μεξικού στο Κίτο, μια εχθρική και απαράδεκτη πράξη, η οποία αξίζει την πιο κατηγορηματική απόρριψη.

Επαναλαμβάνω εδώ την έντονη καταδίκη της Κούβας για την κατάφωρη αυτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και του δικαιώματος ασύλου.

Οι εικόνες που είδαμε δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: η κυριαρχία του Μεξικού παραβιάστηκε. Η σωματική ακεραιότητα και η αξιοπρέπεια του διπλωματικού προσωπικού παραβιάστηκαν.

Η προσφυγή στο διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, το θεμέλιο των σχέσεων μεταξύ των εθνών μας, αγνοήθηκε. 

Αγνοήθηκε η δέσμευση που όλοι μας εγκρίναμε στη Διακήρυξη της Ειρήνης να απαγορεύσουμε για πάντα τη χρήση βίας. 

Αυτό που συνέβη δεν έχει μόνο πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Μεξικού και Ισημερινού. Επηρεάζει όλες τις χώρες αυτής της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. 

 Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η υπονόμευση των νόμιμων δικαιωμάτων ενός κράτους αποτελεί προσβολή για όλους. 

Ζητάμε να αποκατασταθεί η κατάσταση του πρώην αντιπροέδρου Χόρχε Γλας  πριν από την επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού και να επαναπροσανατολιστεί η υπόθεσή του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 

Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειές μας τώρα  να διασφαλίσουμε ότι καταδικαστέες πράξεις όπως αυτή δεν θα επαναληφθούν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Η αποδοχή ή η σιωπή μπροστά στην απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης του Εκουαδόρ θα δημιουργούσε ένα πολύ σοβαρό και επικίνδυνο προηγούμενο.

Η CELAC και οι χώρες που εκπροσωπούνται σε αυτήν έχουν την υποχρέωση να υπερασπιστούν, σταθερά και χωρίς δισταγμό, το Διεθνές Δίκαιο, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η παραβίαση των αρχών του δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης. Αποτελεί επίσης αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της ενότητας μέσα στη διαφορετικότητά μας. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση που δεν επιδέχεται αναβολή.

Εξοχότατοι, φίλοι, αδελφοί και αδελφές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής:

Όπως εξέφρασα λίγες ώρες μετά την επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού στο Εκουαδόρ, εκφράζω την αλληλεγγύη όλων μας στον αδελφό μεξικανικό λαό, στον αγαπητό Πρόεδρο Αντρές Λόπες Ομπραδόρ, στην Υπουργό Αλίσια Μπάρσενα και στη μεξικανική κυβέρνηση.

Από την Κούβα, όπου σας θαυμάζουν και σας αγαπούν, για τον υποδειγματικό και ιστορικό σας σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων, την αλληλεγγύη και τη δέσμευσή σας στην ενσωμάτωση, το επιβεβαιώνω: 

Το Μεξικό μπορεί να υπολογίζει στη σταθερή υποστήριξή μας στις ενέργειες που αναλαμβάνετε απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σας ευχαριστώ πολύ

(Cubaminrex)

Intervención del presidente de la República de Cuba, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, en la Cumbre Extraordinaria de Jefes de Estado y Gobierno de la CELAC, para examinar la irrupción en la Misión Diplomática de México en Ecuador | Ministerio de Relaciones Exteriores de Cuba (cubaminrex.cu)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια