15 Απριλίου 2024

Η συνάντηση του προέδρου Κιμ Ιλ Σουνγκ με τον Τσε Γκεβάρα

Πολλοί επαναστάτες του κόσμου εξέφρασαν τον σεβασμό τους στον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ (1912-1994) ως τον πιο εξέχοντα πολιτικό βετεράνο και δόξασαν τη ζωή τους ως διεθνιστές αγωνιστές τηρώντας τις οδηγίες του Κορεάτη ηγέτη και λαμβάνοντας την ειλικρινή υποστήριξη και βοήθειά του.

 Cuatro F
Μεταξύ αυτών είναι και ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα που αγωνίστηκε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής.

Μετά τον θρίαμβο της κουβανικής επανάστασης, τον Δεκέμβριο του 1960 ο Τσε επισκέφθηκε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, επικεφαλής της κουβανικής οικονομικής αντιπροσωπείας. Με την ευκαιρία της συνάντησης με τον προέδρο Κιμ Ιλ Σουνγκ, αφού τον ενημέρωσε με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η χώρα εκείνη την εποχή, του ζήτησε τις συστάσεις του για το πώς θα αξιοποιήσει τα επιτεύγματα και τις εμπειρίες του κορεατικού λαού.

Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ εξήγησε τις επιτυχίες και τις εμπειρίες στη σοσιαλιστική οικοδόμηση που πέτυχε η ΛΔΚ και δήλωσε ότι θα βοηθήσει ενεργά την Κούβα, μια δέσμευση βοήθειας που δεν έλαβε σε επισκέψεις του σε άλλες χώρες.

"Ακόμα και αν σφίξουμε το ζωνάρι, θα σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε να υπερασπιστείτε την κουβανική επανάσταση, την πρώτη επανάσταση που θριαμβεύει στη Λατινική Αμερική, που για εμάς τους κομμουνιστές είναι το ιερό προλεταριακό διεθνιστικό καθήκον. Ας πολεμήσουμε χέρι-χέρι μέχρι να τελειώσουμε με τους ιμπεριαλιστές, εμείς στην Ανατολή και εσείς στη Δύση", δήλωσε ο Κορεάτης ηγέτης.

Πολύ συγκινημένος από τα λόγια του, ο Τσε είπε: "Τα λόγια σας έχουν συνταράξει τα βάθη της καρδιάς μου. Από τώρα και στο εξής θα τα θεωρώ ως το αιώνιο αξίωμά   ζωης. Ορκίζομαι ακράδαντα να τα τηρώ σε όλη μου τη ζωή".

Πιστός σε αυτή την υπόσχεση, αφιερώθηκε στον ιερό σκοπό της απελευθέρωσης των καταπιεσμένων στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική μέχρι την τελευταία στιγμή της ιερής ζωής του, μια μέρα του Οκτωβρίου του 1967, στη Βολιβία.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1968 στο περιοδικό Tricontimental, το θεωρητικό όργανο της Οργάνωσης Αλληλεγγύης με τους Λαούς της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ο πρόεδρος Κιμ Ιλ Σουνγκ έγραψε: 

"Ο Τσε Γκεβάρα ήταν ένας ακούραστος και ανυποχώρητος επαναστάτης στον αγώνα και ένας αληθινός διεθνιστής μαχητής, εντελώς απαλλαγμένος από στενά εθνικιστικά αισθήματα. Σε όλη του τη ζωή έδωσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το τι πρέπει να είναι ένας σταθερός επαναστάτης μαχητής και ένας αληθινός διεθνιστής".

Σε συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος των ΗΠΑ και την αντιπροσωπεία του Βραζιλιάνικου Επαναστατικού Κινήματος της 8ης Οκτωβρίου, τον Οκτώβριο του 1990 και τον Απρίλιο του 1993 αντίστοιχα, ο Πρόεδρος Κιμ Ιλ Σουνγκ θυμήθηκε:

"Επισκέφθηκε τη χώρα μας αμέσως μετά το θρίαμβο της επανάστασης στην Κούβα. Μιλήσαμε τότε για πολλά ευχάριστα θέματα. Ήταν ένας εξαιρετικός επαναστάτης και αληθινός διεθνιστής".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια