6 Ιουνίου 2023

The Washington Post: Στην επόμενη πανδημία να αφήσουμε την Κούβα να εμβολιάσει τον κόσμο

Η
Washington Post καλεί στην επόμενη πανδημία, να αφήσουμε την Κούβα να εμβολιάσει τον κόσμο, για να αποφύγουμε μια καταστροφή όπως με το COVID-19.

Σε πρόσφατο άρθρο της, η Washington Post ανέφερε ότι, για την επόμενη πανδημία, είναι απαραίτητο να αφήσουμε την Κούβα να εμβολιάσει τον κόσμο, προκειμένου να αποφύγουμε μια καταστροφή όπως αυτή του Covid~19, μια ασθένεια που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο περισσότερων από 15.000.000 ανθρώπων.

Την περασμένη εβδομάδα, εξηγεί το άρθρο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδρίασε στη Γενεύη για να αρχίσει να συζητά μια συμφωνία ετοιμότητας για μελλοντικά πανδημικά φαινόμενα.

Λένε ότι, αν και δεν είναι γνωστά τα μέτρα που θα λάβει ο ΠΟΥ, δεν θα συστήσει τη χαλάρωση των βορειοαμερικανικών κυρώσεων κατά της εγχώριας βιομηχανίας βιοτεχνολογίας της Κούβας, η οποία έχει τα μέσα να αναπτύξει εμβόλια και θεραπείες αιχμής και να τα μοιραστεί με χώρες για τις οποίες είναι αδύνατο να πληρώσουν τις υψηλές τιμές των φαρμακευτικών εταιρειών του πρώτου κόσμου.

Η βορειοαμερικανική εφημερίδα χαρακτήρισε τη θέση αυτή ως λάθος και υπενθύμισε πώς η Κούβα αποφάσισε να μοιραστεί τα εμβόλιά της με τον κόσμο, παρά τα εμπόδια στην κατασκευή και πιστοποίησή τους, καταφέρνοντας να εξάγει σχεδόν τόσες δόσεις εμβολίων όσες χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα, προμηθεύοντας τη Βενεζουέλα, το Μεξικό, το Βιετνάμ, τη Συρία, τη Νικαράγουα, τη Λευκορωσία και το Ιράν.

Η στάση αυτή είναι αντίθετη με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, εκτός από το γεγονός ότι τα έθνη της Αφρικής και της Νότιας Ασίας είχαν επίσης απεγνωσμένα ανάγκη από εμβόλια και αρνήθηκαν τη βοήθεια της Κούβας λόγω των πιέσεων που ασκεί ο αποκλεισμός στο νησί και στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με αυτά τα καταναγκαστικά μέτρα.

 Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονωϊού, είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι χάθηκαν άσκοπα ζωές εξαιτίας αδικιών, αλλά "υπάρχει τώρα χρόνος να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία, να χαράξουμε μια πορεία προς μια πιο δίκαιη κατανομή των ιατρικών τεχνολογιών", καταλήγει το σημείωμα, το οποίο επισημαίνει ότι το αμερικανικό εμπάργκο (αποκλεισμός) δεν πλήττει μόνο την Κούβα, αλλά "πλήττει τον κόσμο".

https://www.cnctvgranma.cu/02/06/2023/noticias/salud/cuba-deberia-vacunar-al-mundo/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια