19 Ιουνίου 2023

Συνέντευξη Μιγκέλ Ντίας Κανέλ στο RT για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κούβας ~ (+video)

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Αβάνας και Μόσχας, ο Díaz-Canel τις χαρακτήρισε “εξαιρετικές”, προσθέτοντας ότι “ανταποκρίνονται στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας, στους ιστορικούς δεσμούς αδελφοσύνης που σφυρηλατήθηκαν από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία σηματοδότησε πολλά ορόσημα στις σχέσεις μεταξύ των εθνών μας και των λαών μας”.

“Έχει πολλά να κάνει με αυτή την ιστορία, με αυτή τη βάση, αλλά έχει επίσης πολλά να κάνει με τον σκοπό και τη βούληση που υπήρξε και από τις δύο πλευρές, και από τα δύο έθνη, να ενισχύσουν τις σχέσεις τους εν μέσω της αβεβαιότητας αυτού του περίπλοκου κόσμου”, είπε, δηλώνοντας ότι θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν “έναν ειλικρινή φίλο της Κούβας, ο οποίος το έχει αποδείξει και με πράξεις”.
Ο Κουβανός ηγέτης ευχαρίστησε τη Μόσχα για την ανθρωπιστική συμβολή της στον τομέα των τροφίμων και των φαρμάκων, υπογραμμίζοντας επίσης τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, της βιομηχανίας, των φαρμάκων, μεταξύ άλλων.

“Θα έλεγα ότι, εν ολίγοις, πρόκειται για μια σχέση φίλων, είναι μια σχέση με στρατηγικούς πολιτικούς όρους, είναι μια σχέση που βασίζεται σε ένα αίσθημα σεβασμού, φιλίας, σύμπτωσης σε πολιτικά ζητήματα και επίσης με δυνατότητες κοινής, αμοιβαίας συμμετοχής, με οφέλη και για τα δύο μέρη στις οικονομικές-εμπορικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις, διότι υπάρχουν επίσης έργα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση και τα οποία αναπτύσσονται από κοινού. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια ανανεωμένη στιγμή στις σχέσεις μας και είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, δήλωσε.

Ο επικεφαλής του κράτους τόνισε επίσης ότι η Κούβα καταδικάζει και απορρίπτει “την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας”, καθώς και “όλα τα μέτρα και τις κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί ως μέθοδος εξαναγκασμού κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Απαντώντας σε όσους επικρίνουν τους δεσμούς της Ρωσίας με την Κούβα, ο πρόεδρος είπε ότι “ένας ισχυρός γείτονας μας μπλοκάρει και όλο και περισσότερο σφίγγει τον αποκλεισμό του, σφίγγει τη λαβή του πάνω μας και προσπαθεί και συνεχίζει να προσπαθεί να μας γοητεύσει με τραγούδια σειρήνων”. Εν τω μεταξύ, “καταφθάνουν φίλοι από άλλα μέρη, από άλλα γεωγραφικά πλάτη, οι οποίοι πραγματικά μας υποστηρίζουν με συγκεκριμένες δράσεις και με όρους που δεν επηρεάζουν την κυριαρχία μας“. “Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής σύγκρουσης στον κόσμο, έχει γίνει μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για τη δυσφήμιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των αξιών του ρωσικού λαού”, είπε.

Η επιδίωξη της πολυπολικότητας και ο ρόλος των BRICS

Ο Díaz-Canel δήλωσε ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται πλέον στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες “χτίζουν συνεχώς τείχη, εφαρμόζουν καταναγκαστικές κυρώσεις, εκβιασμούς, επιθετικότητα, συκοφαντίες”. “Από την άλλη πλευρά, σε οικονομικό επίπεδο, αυτή η ηγεμονική πολιτική εκδηλώνεται με τον απόλυτο έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και από οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Και όλα αυτά δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα ως προς το πώς μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που επιβαρύνουν τον κόσμο”, είπε, τονίζοντας ότι “επικρατεί μια εντελώς άδικη, αντιδημοκρατική διεθνής οικονομική τάξη”.

Ο πρόεδρος μίλησε επίσης για το μπλοκ που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (BRICS).

Οι BRICS παρουσιάζουν “μια σημαντική εναλλακτική λύση για την οικονομική και εμπορική ολοκλήρωση, κυρίως των χωρών με αναδυόμενες οικονομίες, των φτωχότερων χωρών, των χωρών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, των χωρών του Νότου”.

Ο Díaz-Canel επεσήμανε ότι οι BRICS, “πάνω απ’ όλα, υπερασπίζονται την πολυπολικότητα, την πολυμέρεια στις σχέσεις”. “Και πιστεύω ότι εδώ πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τον ρόλο, και η Κούβα αναγνωρίζει τον σημαντικό ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος κινείται προς την κατεύθυνση της πολυμέρειας. Υπερασπιζόμενοι την πολυμέρεια, οι BRICS αντιτίθενται στις αντιλήψεις του Ψυχρού Πολέμου, προσφέρουν τη δυνατότητα μιας πιο δίκαιης, πιο ισότιμης διεθνούς οικονομικής τάξης που ευνοεί τα πάντα. Προωθούν πιο συνεργατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και, επιπλέον, με όλο αυτό το όραμα, ευνοούν τις σχέσεις που κάνουν την ειρήνη να διαρκεί και που εγγυώνται τη διεθνή ασφάλεια”, είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κουβανός ηγέτης αναφέρθηκε στην πρόθεση του μπλοκ να διαχωρίσει τη θέση του από τη δολαριοποίηση στις οικονομικές-εμπορικές του σχέσεις. Το βήμα αυτό “δημιουργεί τη βάση ώστε, σε πιο περιεκτικές, πιο ευνοϊκές σχέσεις, μια ολόκληρη ομάδα χωρών να μπορέσει να ολοκληρωθεί ως προς την οικονομία της, σε οικονομικές-χρηματοοικονομικές σχέσεις, οι οποίες, απομακρυνόμενες από το δολάριο, αποφεύγουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τη χρήση του δολαρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από άλλα κέντρα εξουσίας στον κόσμο”.

Εξέφρασε την άποψη ότι, με αυτές τις προτάσεις των BRICS, θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος “σιγά-σιγά προς την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, πιο συνεργατικής, πιο περιεκτικής, πιο δημοκρατικής διεθνούς οικονομικής τάξης, και στο τέλος όλα αυτά θα οδηγήσουν επίσης σε περισσότερη ειρήνη και περισσότερη διεθνή ασφάλεια και περισσότερες δυνατότητες για τα πάντα”, υποστηρίζοντας ότι θα βοηθήσουν επίσης να σπάσει “η ηγεμονία” των ΗΠΑ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας”, καθώς και να “προωθηθεί η ανάπτυξη νέων μορφών οικονομικών-εμπορικών σχέσεων”. “Και πιστεύω ότι η Κούβα είναι μία από τις χώρες που πρέπει να ενσωματωθεί σε όλους αυτούς τους τρόπους αντίληψης της οικονομίας με διαφορετικό τρόπο και να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτού του είδους τις οικονομικο-χρηματοοικονομικές σχέσεις”, τόνισε.

“Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής καλείται να ολοκληρωθεί όλο και περισσότερο”

Ομοίως, ο Miguel Díaz-Canel πιστεύει ότι “η περιοχή της Λατινικής Αμερικής καλείται να ολοκληρωθεί΄ όλο και περισσότερο”. “Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα χρέος που οφείλουν όλοι οι Λατινοαμερικανοί, διότι από την ανεξαρτησία των εθνών μας το 1800, όλοι οι Λατινοαμερικανοί ήρωες […]: Bolívar, Martí, San Martín, O’Higgins, όλοι τους, ο Benito Juárez, κάλεσαν για την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής, για την ανάγκη μιας ενιαίας Αμερικής”, είπε.

“Και εξακολουθούμε να το οφείλουμε αυτό, νομίζω ότι έχουμε ολοκληρωθεί, αλλά έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να κάνουμε και κυρίως να κάνουμε τα σχέδια και τις ιδέες και τους σκοπούς συγκεκριμένους”, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

“Ήπια πραξικοπήματα” των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Κουβανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι “στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής υπήρχε πάντα […] μια τεράστια ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να προσαρμόζεται στις περιστάσεις και να προωθεί πάντα τα συμφέροντά της και να προσπαθεί να κερδίσει για τα συμφέροντά της στην πραγματικότητα”. “Τον τελευταίο καιρό, κάθε φορά που βγαίνει μια δημοκρατική κυβέρνηση που εκπροσωπεί το λαό, με ηγέτες της Αριστεράς, που την κινούν από τα Αριστερά, που αναπτύσσουν κυβερνητικά προγράμματα που δεν υποτάσσονται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να την ανατρέψουν. Και τον τελευταίο καιρό δεν χρησιμοποιεί τα πραξικοπήματα, ας πούμε, τα πραξικοπήματα αυτά με τις επιθέσεις και τις στρατιωτικές επεμβάσεις που γνωρίζουμε από μια άλλη εποχή, από τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80”, είπε.

Τώρα, όμως, η Ουάσινγκτον καταφεύγει σε “ήπια πραξικοπήματα”, καθώς και στη χρήση μη συμβατικού πολέμου και του μέσου της “δικαστικοποίησης της πολιτικής”. Είπε ότι χρησιμοποιεί “μια υπερβολή και μια δίωξη που βασίζεται σε μια κατασκευή ψεμάτων, συκοφαντιών, ψευδών ιστοριών για αυτούς τους ηγέτες της Αριστεράς, για την οικογένειά τους, για τους φίλους τους, για όλο το περιβάλλον τους με βάναυσο τρόπο”.

“Η Κίνα αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Ο πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την Κίνα και ανέφερε ότι η χώρα αυτή “είναι μια μεγάλη ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Ρωσία επίσης λόγω του σχετικού ρόλου που διαδραματίζουν σε διεθνές επίπεδο στην πολιτική, επειδή είναι δυνάμεις που υπερασπίζονται μια άλλη διεθνή οικονομική τάξη, υπερασπίζονται την πολυμέρεια, υπερασπίζονται την ειρήνη, υπερασπίζονται τον σεβασμό μεταξύ των εθνών και, από την άλλη πλευρά, λόγω της ανάπτυξης του οικονομικο-χρηματοοικονομικού δυναμικού της Κίνας”.

“Αν εξαπολύουν επίσης στρατηγικές εξόντωσης των μέσων ενημέρωσης προς αυτές τις χώρες, τότε εξαπολύουν επίσης επιθετικότητα και κατασκευάζουν τρόπους για να δυσφημίσουν και να δυσφημίσουν αυτές τις χώρες, και ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι το ζήτημα της Ταϊβάν”, είπε. Ο Díaz-Canel τόνισε ότι η κινεζική κυβέρνηση αναγνωρίζεται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του κινεζικού λαού, οπότε “όλα αυτά που συμβαίνουν σε σχέση με την Ταϊβάν είναι παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας”. “Η Κούβα καταδικάζει την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, η Κούβα καταδικάζει και βλέπει με ανησυχία την επιθετική στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στα Στενά της Ταϊβάν που προσπαθούν να δημιουργήσουν εστία σύγκρουσης στην περιοχή. Η Κούβα υπερασπίζεται αμετάβλητα, με συνέπεια και αμετάκλητα το δικαίωμα της Κίνας στην επανένωση και το δικαίωμα να υπερασπιστεί την έννοια της μίας Κίνας. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε άλλο ενεργεί εναντίον αυτού θεωρούμε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας”, δήλωσε. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια