16 Ιουνίου 2023

Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν έξι θανάτους στην ανατολική Κούβα

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κούβα ως αποτέλεσμα των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών στην ανατολική περιοχή του νησιού, αναφέρθηκε κατά τον έλεγχο αποκατάστασης των ζημιών, που προΐσταται   ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

 Σύμφωνα με την κουβανική Προεδρία, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης με τις κύριες πολιτικές και κυβερνητικές αρχές των πληγεισών επαρχιών (Καμαγουέι, Λας Τούνας, Γκράνμα, Ολγίν  και Σαντιάγο ντε Κούβα), αποκάλυψε ότι η ένταση των βροχοπτώσεων προκάλεσε επίσης σημαντικές υλικές ζημιές.


Ο Ντίας~Κανέλ ανέφερε ότι θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της στέγασης, αν και ο αριθμός των πληγέντων δεν είναι μεγάλος, και ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις επαρχίες που υπέστησαν ζημιές από τον τυφώνα Ιαν, όπως το Πινάρ ντελ Ρίο.   

Ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομίας και Προγραμματισμού να κάνει απολογισμό των πόρων και μια αξιολόγηση με την εθνική βιομηχανία, όπως η εταιρεία επίπλων Dujo και άλλες που μπορούν να παράγουν, παρά τους περιορισμούς- και να κάνει το ίδιο με τον ιδιωτικό τομέα.

Ζήτησε επίσης να καταβληθεί μια ουσιώδης προσπάθεια για τη σπορά διαφόρων καλλιεργειών και ζαχαροκάλαμου, εκμεταλλευόμενοι τις υγρές συνθήκες  που άφησε το γεγονός.

Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στις κατασκευαστικές και μεταφορικές αρχές να προβούν σε έρευνα και να αναζητήσουν λύσεις για την αντιμετώπιση των τεράστιων ζημιών στους δρόμους και τους σιδηροδρόμους, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες και τις τεχνολογίες.

Ο Ντίας~Κανέλ σχολίασε ότι υπήρχαν μέρη όπου οι πλημμύρες έφτασαν σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί τα τελευταία 30 χρόνια και μάλιστα σε πολλά μέρη οι κάτοικοι λένε ότι είναι η πρώτη φορά που το νερό έφτασε σε τέτοια ύψη, ειδικά μετά από μια ακραία ξηρασία.

Παρεμπιπτόντως, είπε, ανάμεσα στα άμεσα καθήκοντα μετά το στάδιο της αποκατάστασης, είναι να μελετηθούν όλα όσα συνέβησαν και να επικαιροποιηθούν τα σχέδια ελαχιστοποίησης των καταστροφών για τέτοιου είδους έντονες βροχοπτώσεις.

"Αυτό ήταν ένα μη συνηθισμένο γεγονός- αν και στη χώρα μας έχουμε συνηθίσει να εργαζόμαστε σε συνθήκες ισχυρών βροχοπτώσεων, αυτό έχει να κάνει ευθέως με την κλιματική αλλαγή", δήλωσε στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Ρομπέρτο Μοράλες, γραμματέας Οργάνωσης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, και ο αντιπρόεδρος Σαλβαδόρ Βαλντές.

Αναφέρθηκε επίσης ότι έχει ήδη εκδηλωθεί η προθυμία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας να στηρίξει την αποκατάσταση, καθώς και η προθυμία του συστήματος των οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύουν στη χώρα.

 Radio Angulo



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια