16 Μαΐου 2023

Unblock Cuba: To κουβανικό γκρουπ Buena Fe στο Μπιλμπάο (+video)

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτό το Σάββατο 13 Μαΐου στο Μπιλμπάο, στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης
"Gora Kuba Soberana. Unblock Cuba!", που διοργανώθηκαν από την ένωση φιλίας Euskadi-Cuba και τις ενώσεις πατριωτών Κουβανών μεταναστών στη Χώρα των Βάσκων, Sierra Maestra και Desembarco del Granma, με βασικό πρωταγωνιστή το κουβανικό μουσικό γκρουπ Buena Fe. Η ημέρα δράσης εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της ενιαίας εκστρατείας του κινήματος αλληλεγγύης προς το νησί σε όλη την Ευρώπη, με τίτλο “Unblock Cuba!”.

Στις 6 μ.μ., μια σιωπηλή συγκέντρωση ενάντια στον αποκλεισμό των ΗΠΑ προς τον κουβανικό λαό συγκέντρωσε δεκάδες αλληλέγγυους και μια μεγάλη ομάδα Κουβανών που ζουν στο Μπιλμπάο στην οδό Ronda στην παλιά συνοικία του Μπιλμπάο.

Αργότερα, στην αίθουσα Bira, που βρίσκεται στην οδό Ronda 2, διεξήχθη μια ημερίδα με τίτλο "Η Κούβα και η κουβανική κουλτούρα, σήμερα", όπου γέμισε ασφυκτικά ο χώρο και στο οποίο ο τραγουδιστής και ηγέτης του κουβανικού μουσικού ντουέτου Buena Fe, Israel Rojas, μίλησε για την κατάσταση στη χώρα του, τον αμερικανικό αποκλεισμό, τον πολιτιστικό πόλεμο, τη βίαιη εκστρατεία κατά της εκπαίδευσής του "από το φασισμό" και τις ηθικές επιφυλάξεις μεγάλου μέρους της κουβανικής διανόησης, η οποία δεν έχει γονατίσει μπροστά στην επιθετικότητα, τους εκβιασμούς και τις απειλές του Μαϊάμι.


Στην αρχή αυτής της ημερίδας, εγκαινιάστηκε η φωτογραφική έκθεση "Cubanas desde el corazón" ("Κουβανέζες από την καρδιά"), η οποία εγκαινιάστηκε σε αυτή ακριβώς την αίθουσα του Μπιλμπάο και η οποία στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Χώρας των Βάσκων. Θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Bira από τις 13 έως τις 31 Μαΐου 2023. Πρόκειται για μια πρόταση της ένωσης Euskadi-Cuba προς τον σπουδαίο Κουβανό φωτογράφο και ντοκιμαντερίστα Roberto Chile, η οποία συγκεντρώνει περίπου είκοσι καλλιτέχνες από την Κούβα και από όλο τον κόσμο, για να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Κουβανές γυναίκες στον εργασιακό, πολιτιστικό, αθλητικό και πνευματικό τομέα και να καταγγείλει τον εγκληματικό αποκλεισμό της ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στις 8 μ.μ., οι Buena Fe εμφανίστηκαν σε μορφή κουαρτέτου, με κιθάρα, πιάνο και cajón (box-drum), σε ένα κατάμεστο από κόσμο χώρο. Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Οι Israel Rojas και Yoel Martínez παρουσίασαν το νέο τους άλμπουμ, "Morada", και ερμήνευσαν πολλά από τα τραγούδια τους, αληθινούς ύμνους της κουβανικής ταυτότητας και ελπίδας, όπως τα 3,14, Mamífero Nacional, Todos nacimos ángeles και Valientes.


Το πρωί του Σαββάτου, το ντουέτο Buena Fe πέρασε από τις εγκαταστάσεις του Radio Euskadi, όπου πήραν συνέντευξη από τη δημοσιογράφο Begoña Yebra και ηχογράφησαν ένα από τα τραγούδια τους, στο εμβληματικό στούντιο της ραδιοφωνικής εκπομπής "La Jungla Sonora".

Η έκθεση "Cubanas desde el corazón" συγκεντρώνει το φωτογραφικό έργο των:  Adrián Lamela Aragonés, Albino Moldes, Andrea López, Dilliam Pérez, Dougie Souness, Ernesto Castiñeira de Dios, Frank Daniel Rodríguez García, Iván Carbonel Machuty, Juan Carlos Romero, Juan Javier Medina, Natasha Forcade Gómez, Nileyan de la Caridad Rodríguez, Rebekah Bowman, Ricardo López Hevia, Roberto Chile, Roberto Fumagalli, Tomas Inda Barrera, Valentín de Jesús Sanz Gonzalez και Yamila Ismael Sotomayor.



https://www.cubainformacion.tv/solidaridad/20230514/103239/103239-buena-fe-fue-el-centro-de-una-multitudinaria-jornada-de-solidaridad-y-contra-el-bloqueo-a-cuba-en-bilbao-fotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια