26 Μαΐου 2023

6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας (PCC)

Με επικεφαλής τον Πρώτο Γραμματέα της και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες, άρχισε την Τρίτη η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Τα 105 παρόντα μέλη, από τα 113 μέλη αυτού του ανώτερου οργάνου του κόμματος, ανέλυσαν κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης την κατάσταση της υλοποίησης των αποφάσεων που εγκρίθηκαν σε προηγούμενες ολομέλειες και αξιολόγησαν επίσης τη δουλειά του Πολιτικού Γραφείου από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην αίθουσα Συνόδων του Παλατιού της Επανάστασης, ο Γραμματέας Οργάνωσης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Δρ Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, υπενθύμισε ότι μόλις πριν από τρία χρόνια, ένας άγνωστος ιός παραμόνευε και τότε ήταν που ο Πρόεδρος Ντίας-Κανέλ απηύθυνε έκκληση στο ταλέντο των Κουβανών επιστημόνων ζητώντας τους να αναζητήσουν τα δικά τους εμβόλια και αυτοί δεν απέτυχαν. "Σε αυτό το πνεύμα και με την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες", ξεκίνησε η σύνοδος της ηγεσίας της πρωτοπόρας δύναμης της κουβανικής κοινωνίας και του κράτους.

Κατά τον έλεγχο των αποφάσεων των προηγούμενων ολομελειών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της πολιτικής και ιδεολογικής ανατροπής, αναγνωρίστηκε ο ρόλος των κομματικών δυνάμεων απέναντι στις εκστρατείες παραπληροφόρησης και απαξίωσης της Επανάστασης, στην προσπάθεια να διαταράξουν την τάξη στις κοινότητες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο τέταρτης γενιάς ή έναν μη συμβατικό πόλεμο και ότι εννοιολογικά πρέπει να χαρακτηριστεί  επίσης και ως  "ο πόλεμος όλου του λαού ", δήλωσε ο Μοράλες Οχέδα.

Σχετικά με τη απόφαση να  προωθήσει το Κόμμα τη στρατηγική  ενίσχυσης του ρόλου της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών, το παρόν και το μέλλον της χώρας, η Πρώτη Γραμματέας της οργάνωσης αυτής, Αιλίν Άλβαρες Γκαρσία, αλλά και η ανώτατη πολιτική αρχή της επαρχίας Σιενφουέγος, Μαριμπέ Φερνάντες Λόπες, τόνισαν τη σημασία να ακούν με προσοχή τους νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι μέλη (της UJC).

Η πρωινή συνεδρίαση αυτής της 6ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος περιελάμβανε επίσης την καθιερωμένη παρουσίαση των απολογισμών του Πολιτικού Γραφείου, από την 5η Ολομέλεια μέχρι σήμερα, ένα στάδιο στο οποίο αναδείχθηκαν καθήκοντα, διαδικασίες και δράσεις όπου το Κόμμα είχε επιρροή, όπως οι δημοτικές και εθνικές εκλογές της Λαϊκής Εξουσίας, τα μέτρα αντιμετώπισης της ηλεκτροενεργειακής κατάστασης, η καταπολέμηση του εγκλήματος, της διαφθοράς και της παρανομίας, η αναβάθμιση της αγροτιάς στη χώρα, τα αποτελέσματα της συγκομιδής ζάχαρης, η μάχη για αυξημένες αποδόσεις στη γεωργική  και κτηνοτροφική παραγωγή, τα αποτελέσματα της συγκομιδής ζαχαροκάλαμου και  η έρευνα για τους ανθρώπους που είναι αποσυνδεδεμένοι από τη μελέτη και την εργασία, καθώς και άλλες δραστηριότητες στην κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας.   


Η Γκλάντυς Μπεχεράνο Πορτέλα, Επιθεωρήτρια της Δημοκρατίας, κάλεσε τα κομματικά μέλη  να ανταποκριθούν στα επίπεδα  θυσίας και  αφοσίωσης (που εμπνέει) η ανώτατη ηγεσία της χώρας και αναφέρθηκε στην καθοριστική βαρύτητα του προσωπικού παραδείγματος, όταν αποφασίζει  κάποιος να ενταχθεί στο Κόμμα.

Μεσα σε κριτικό πνεύμα και σύμφωνα με τα θέματα που σηματοδοτούν τα αισθήματα του λαού και της κομματικής βάσης, κύλησε η συζήτηση των θεμάτων στην 6η Ολομέλεια. Ο Μοράλες Οχέδα  χαρακτήρισε ως μάστιγες την περιορισμένη αντιμετώπιση της παρανομίας, την έλλειψη μαχητικότητας απέναντι στην απειθαρχία, την έλλειψη απαίτησης για την ποιότητα των υπηρεσιών.  

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση του κόμματος αν δεν μιλήσουμε για το ρόλο των μελών του, τα οποία πρέπει να είναι κάθε μέρα πιο υποδειγματικά και πιο μαχητικά".

Κλείνοντας αυτό το σημείο της ημερήσιας διάταξης, ο Γραμματέας Οργάνωσης αναγνώρισε τις εφεδρείες  που υπάρχουν στη χώρα, είπε ότι στην Κούβα υπάρχουν αρκετοί άνδρες και γυναίκες με αποδεδειγμένα ανθρώπινα και επαγγελματικά προσόντα και απηύθυνε έκκληση για ανανεωμένη και άφθαρτη ενότητα, για μεγαλύτερη συμμετοχική δημοκρατία, για λαϊκό έλεγχο, για την υπέρβαση των αντιξοοτήτων και για εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των άπειρων δυνάμεών μας, αυτ΄ά είναι, τόνισε, τα όπλα για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια