17 Μαΐου 2023

Ματαιώθηκαν συναυλίες των Buena Fe στην Ισπανία λόγω απειλών του φασιστικού "Patria y Vida" προς τους ιδιοκτήτες των χώρων

Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι ματαιώθηκαν οι συναυλίες στη Σαλαμάνκα και τη Ζαμόρα . Με το πρόσχημα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, εξαπολύθηκαν φασιστικές παρενοχλήσεις και απειλές κατά των ιδιοκτητών των χώρων και αυτό ήταν πιο δυνατό από τα τραγούδια. Χίλια συγγνώμη σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια. Με αυτό το μήνυμα στον τοίχο του στο Facebook, το κουβανικό ντουέτο Buena Fe ανακοίνωσε την ακύρωση δύο συναυλιών του στην Ιβηρική Χερσόνησο, αφού είχε εξαντλήσει τους χώρους στη Μαδρίτη και το Μπιλμπάο.

Την Παρασκευή 12 Μαΐου υπήρξε επίσης μια απόπειρα μποϊκοτάζ κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους στη Sala Galileo Galilei στη Μαδρίτη, από τον γνωστό αντεπαναστάτη Lucio Enríquez Nodarse: ένα σύντομο επεισόδιο, διάρκειας μόλις λίγων δευτερολέπτων, που ματαιώθηκε από την ασφάλεια του χώρου, εν μέσω αποδοκιμασιών από το κοινό προς τον προβοκάτορα και αντίστοιχων χειροκροτημάτων για τους Buena Fe.

Το Σάββατο 13 Μαΐου στο Μπιλμπάο, υπήρξαν πολυάριθμες απειλές στα κοινωνικά δίκτυα κατά του Bira Aretoa, ενός πολιτιστικού συλλόγου στις εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιήθηκε η συναυλία στο πλαίσιο μιας ημέρας αλληλεγγύης κατά του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, που διοργανώθηκε από την (οργάνωση αλληλεγγύης) Euskadi-Cuba και τις κουβανικές ενώσεις Sierra Maestra και Desembarco del Granma. Ωστόσο, ο Bira Aretoa  παρέμεινε σταθερός και εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας, συμπεριλαμβανομένης της sold-out συναυλίας των Buena Fe.

Εκείνη την ημέρα, μια αντεπαναστατική ένωση προσπάθησε να πραγματοποιήσει μια διαμαρτυρία στην είσοδο της αίθουσας Bira, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν δεν έδωσαν άδεια για τη διοργάνωση συγκέντρωσης, καθώς είχε ζητηθεί και εγκριθεί για εκείνη την ημέρα και ώρα η συγκέντρωση κατά του δολοφονικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά του κουβανικού λαού. Σύμφωνα με τα λόγια ενός εκπροσώπου των διοργανωτών της Euskadi-Cuba, "η gusanera* έμεινε με την επιθυμία να περιορίσει την καλλιτεχνική ελευθερία μιας κουβανικής ομάδας και να προκαλέσει τόσους πολλούς αλληλέγγυους που είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση. Με την πραγματοποίηση της συγκέντρωσής μας αποφύγαμε ένα πρόβλημα δημόσιας τάξης, το οποίο πιστεύουμε ότι ήταν αυτό που έψαχναν. Δεν κατάφεραν τίποτα και η ημέρα   κύλισε με  πλήρη και απόλυτη επιτυχία, μια ημέρα ειρήνης, πολιτισμού και αλληλεγγύης. Ένας από αυτούς  μάλιστα πέρασε μπροστά από τη συγκέντρωσή μας και μας βιντεοσκόπησε με κινητό τηλέφωνο, προσπαθώντας να μας προκαλέσει. Αλλά δεν κατάφεραν τίποτα. Μόνο την περιφρόνηση όσων από εμάς θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός των Βορειοαμερικανών κατά του κουβανικού λαού είναι ένα γιγαντιαίο έγκλημα και μια μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ωστόσο, μετά τις συναυλίες στη Μαδρίτη και το Μπιλμπάο, οι απειλές εντάθηκαν και οι ιδιοκτήτες των χώρων στη Σαλαμάνκα και τη Ζαμόρα, όπου είχαν ανακοινωθεί οι επόμενες συναυλίες, υπέκυψαν στις πιέσεις.

Σύμφωνα με  αλληλέγγυο ακτιβιστή, "αυτή είναι η συνήθης πρακτική αυτών που σηκώνουν τη σημαία "Patria y Vida" και ισχυρίζονται ότι τάσσονται υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κούβας: καθαρός και απλός φασισμός. Είναι λακέδες και τσανακογλείφτες της αυτοκρατορίας".

Το Παν ισπανικό Κίνημα Αλληλεγγύης με την Κούβα (MESC), το οποίο συγκεντρώνει περισσότερες από 60 ομάδες από όλη την Ισπανία, εξέφρασε την κατηγορηματική καταδίκη του αντεπαναστατικού φασισμού και την πλήρη υποστήριξη, στήριξη και αλληλεγγύη του στο γκρουπ Buena Fe. Η MESC παροτρύνει τον κόσμο να στείλει κάθε είδους μηνύματα αγάπης και φιλίας στους Κουβανούς μουσικούς.

Μήνυμα αλληλεγγύης προς το γκρουπ Buena Fe έστειλε ο γνωστός κουβανός τραγουδιστής Silvio Rodríguez.

* Gusanera, από το gusano (σκουλίκι) ,είναι ο ιστορικός χαρακτηρισμός των αντεπαναστατών κουβανικής καταγωγής στο Μαιάμι.

https://www.cubainformacion.tv/solidaridad/20230516/103281/103281-suspenden-conciertos-de-buena-fe-en-salamanca-y-zamora-por-amenazas-de-fascistas-patria-y-vida-a-los-duenos-de-los-locales

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια