21 Μαΐου 2023

Κούβα: Οι Ρώσοι επέστρεψαν για να «βοηθήσουν» τη χώρα

Πακέτο-μαμούθ συμφωνιών για την οικονομική ανάταση της Κούβας

Τη στιγμή που στο Ανατολικό ημισφαίριο η G7 προσπαθούσε να διευρύνει το αντιρωσικό μέτωπο, η Ρωσία βρισκόταν στο Δυτικό ημισφαίριο, στο σημείο που, κάποτε, κόντεψε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο, στη Κούβα.

Ύστερα από πολλά χρόνια, οι παραδοσιακοί σύμμαχοι, ήδη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μοιράζονται ένα νέο κοινό στοιχείο: Οι οικονομίες τους πλήττονται από τις σκληρότερες δυτικές κυρώσεις, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πλέον Ρωσία και Κούβα επιδιώκουν να εδραιώσουν τους οικονομικούς δεσμούς διευκολύνοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις, όπως συνέβαινε τη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Γι’ αυτό και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στην Κούβα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τον Τουρισμό, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και τις Επικοινωνίες Ντμίτρι Τσερνισένκο μαζί με έναν «στρατό» αξιωματούχων και επιχειρηματιών να κλείσει συμφωνίες που θα βοηθήσουν αποφασιστικά την Κούβα, η οποία βρίσκεται στην «αυλή» των ΗΠΑ.

Ο Ντμίτρι Τσερνισένκο με τον Κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ

Ήδη το διμερές εμπόριο έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τον τελευταίο χρόνο μεταξύ Κούβας και Ρωσίας. Το 2022 έφτασε τα 450 εκατ. δολ., τριπλάσιο από αυτό του 2021.

Το πρώτο μάλιστα τετράμηνο του 2023 εκτινάχθηκε στα 137,6 εκατ. δολ., 9 φορές περισσότερο από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Την εβδομάδα που πέρασε λοιπόν, σε φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα, Ρώσοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες υπέγραψαν πολλαπλές συμφωνίες με Κουβανούς ομολόγους τους, συμφωνώντας να συνεργαστούν σε μια σειρά από τομείς: τη παραγωγή ζάχαρης και ρουμιού, την εξασφάλιση της προμήθειας σιταριού και αργού πετρελαίου στο νησί και τις τουριστικές υποδομές.

Μάλιστα το φόρουμ παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 Ρώσοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με κουβανούς αξιωματούχους.

Συμφωνία για σιτάρι και τρόφιμα

Μια από τις συμφωνίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, περιλαμβάνει σύμβαση βάσει της οποίας η ρωσική Prodintorg θα προμηθεύει σιτάρι την κρατική Alimport της Κούβας, με στόχο να «εγγυηθεί τη σταθερότητα» του εφοδιασμού του πληθυσμού της Κούβας.

Μια άλλη συμφωνία θα δημιουργήσει μια αγορά -τη Rusmarket- με βάση τη Κούβα, για ρωσικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και οικιακών αγαθών, συμβάλοντας στην ανάπτυξη πιο άμεσων ναυτιλιακών δρομολογίων μεταξύ των δύο χωρών.

Έρχονται Ρώσοι τουρίστες

Μια τρίτη συμφωνία αφορά την αναζωογόνηση της ερειπωμένης οικιστικής παραλιακής κοινότητα της Ταράρα, της οποίας οι παραλίες με τη λευκή άμμο -μόλις λίγα λεπτά από την Αβάνα- είναι «ιδανικές για να απολαύσετε τον ωκεανό, το ψάρεμα και τις καταδύσεις».

Ο Ντμίτρι Τσερνισένκο, τον οποίο περίμενε ο ίδιος ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, ανακοίνωσε μάλιστα την Παρασκευή 19 Μαϊου προεδρικό διάταγμα για την αποκατάσταση έως τον Ιούλιο των τακτικών πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και Κούβας, οι οποίες έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία παρείχε επίσης κεφάλαια, τεχνογνωσία και τεχνολογία για την επανεκκίνηση ενός χαλυβουργείου στη Κούβα για την προμήθεια δομικών υλικών στο νησί, σύμφωνα με δημοσιεύματα κουβανικών ΜΜΕ.

Κορυφαίοι Ρώσοι επιχειρηματίες επαίνεσαν μάλιστα τη Κούβα που άνοιξε την πόρτα στους Ρώσους επενδυτές προσφέροντάς τους «προνομιακή μεταχείριση», συμπεριλαμβανομένων δασμολογικών εξαιρέσεων, μακροπρόθεσμων παραχωρήσεων γης και ευκολίας στον επαναπατρισμό των κερδών.

Πούρα και ρούμι, ανάρπαστα στη Ρωσία

Σε αντίθεση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, στη Ρωσία δεν απαγορεύεται το κάπνισμα σε μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια. Έτσι η ρωσική αγορά είναι προνομιακό πεδίο για τα διάσημα κουβανικά πούρα, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα καταστήματα πούρων, όπως το Casa de Habanos στη Μόσχα, έχουν αποδειχθεί δημοφιλή, με τον διευθυντή Riad Bou Karam να λέει ότι οι πωλήσεις κουβανέζικων πούρων στη Ρωσία είναι εξαιρετικές.

Άλλες συμφωνίες, μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μιας ρωσοκουβανικής εταιρείας ρουμιού, η οποία θα επιδιώξει να ενισχύσει τις εξαγωγές του πολύτιμου ρουμιού της Κούβας.

Πρόκειται για ένα προϊόν εξαιρετικά προσφιλές στη Ρωσία, στην οποία υπάρχουν ειδικά μπαρ μόνο για ρούμι, όπως το St.Martins Bar της Αγίας Πετρούπολης, που προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από ρούμι Καραϊβικής.

Θα τη ξανακάνει παγκόσμια δύναμη στη ζάχαρη

Η Ρωσία υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της κάποτε περίφημης κουβανικής βιομηχανίας ζάχαρης, η οποία έχει σχεδόν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια καθώς η παραγωγή της έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά.

Ο Aleksandr Bogatyr, από τη ρωσική Progress Agro, δήλωσε στο Reuters, στο περιθώριο του φόρουμ, ότι η εταιρεία του και η κουβανική κρατική εταιρεία ζάχαρης Azcuba θα ξεκινήσει μια κοινή επιχείρηση ήδη από το επόμενο έτος για να επισκευαστεί ο απαρχαιωμένος ζαχαρόμυλος «Uruguay» στην επαρχία Sancti Spiritus.

Η εταιρεία ελπίζει να εξάγει τελικά έως και 150.000 τόνους ζάχαρης ετησίως, περίπου το 1/3 του φετινού στόχου σε όλη τη χώρα.

«Η Κούβα ήταν κάποτε ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς (ζάχαρης) στη διεθνή αγορά και με αυτό το έργο, συνεργαζόμενοι, ελπίζουμε να αυξήσουμε σταδιακά τα επίπεδα παραγωγής», δήλωσε ο Bogatyr.

Ο ίδιος αποκάλεσε το έργο ρωσική επένδυση, αλλά αρνήθηκε να δώσει στοιχεία. «Θα ήταν μια σημαντική επένδυση γιατί θα φέρναμε όλο τον νέο εξοπλισμό και θα οργανώναμε τις απαραίτητες προμήθειες για την παραγωγή ζαχαροκάλαμου, όπως λίπασμα και εξειδικευμένη τεχνολογία», είπε.

Οι συμφωνίες «αποτελούν ορόσημο στην ιστορία των διμερών και επιχειρηματικών μας δεσμών», δήλωσε ο Ρικάρντο Καμπρίσας, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Κούβας, σε μια ομιλία που έκλεισε το φόρουμ τη Παρασκευή.

Με πληροφορίες από Reuters, Russia Briefing


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια