28 Μαΐου 2023

Juana Bacallao, σχεδόν έναν αιώνα ζωής και εξακολουθεί να βρίσκεται στη σκηνή

H Neris Amelia Martínez Salazar που εξελίχθηκε σε χαρισματική καλλιτέχνιδα, παίρνοντας το πιο γνωστό της όνομα: Juana Bacallao, έκλεισε κλείνει τα 98 της χρόνια.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, η Juana la cubana (Χουάνα η κουβανή) , όπως είναι γνωστή σε όλους, γιορτάζει σχεδόν έναν αιώνα ζωής μαζί με τις μεγάλες στιγμές που της έφεραν την αναγνώριση, με κεφαλαίο γράμμα, του έργου της, της σκηνικής της παρουσίας, ακόμη και της σπατάλης της.

Η Juana ενσωματώνει μια διαχρονική εκφραστική πρακτική της τέχνης στην Κούβα, η οποία έθεσε πρότυπα στον εθνικό πολιτισμό του 19ου αιώνα: το θέατρο buffo, μαζί με την ερμηνεία ενός ηχητικού ρεπερτορίου  αξιοσημείωτο και δημοφιλές.

Αναμφίβολα, "είναι show woman της Κούβας, που ονομάστηκε έτσι όταν την ανακάλυψε ο μαέστρος Obdulio Morales", υπενθύμισε   ο νεαρός τραγουδιστής και συνθέτης Jorge Soto, ο οποίος ανήκει στον κατάλογο της εταιρείας Adolfo Guzmán.

Ο Soto τραγούδησε με τη ντίβα το "Bailando con Juana", φτάνοντας στην κορυφή των charts  το 2017 και 2018, γεγονός που δείχνει την τόλμη και την ποικιλομορφία της, η οποία θύμισε το μοναδικό ξεκίνημα που την έκανε διάσημη


"Ο Μοράλες, φίλος και διακεκριμένος διευθυντής κουβανικών ορχηστρών, με άκουσε να τραγουδάω μια μέρα στις σκάλες ενός σπιτιού όπου εργαζόμουν, συνέθεσε το νούμερο που αργότερα μου έδωσε καλλιτεχνική ταυτότητα και μου είπε: θα γίνεις η Juana Bacallao- όταν εξέφρασα την άποψη ότι το όνομα αυτό ήταν πολύ άσχημο, ο μουσικός μου απάντησε: ναι, αλλά θα σου φέρει τύχη".

Ο Βορειοαμερικανός Nat King Cole, οι Κουβανοί Bola de Nieve, Rosita Fornés και Benny Moré, ο Μεξικανός Mario Moreno (Cantinflas) και η Ιταλίδα Rafaela Carrá, απόλαυσαν τη σκηνή με αυτή την καλλιτέχνιδα, η οποία, παρόλο που είναι πια ενενηντάρα, ενθουσιάζει το κοινό στις παραστάσεις της.

Ακόμη και στους δρόμους του Σάντο Ντομίνγκο (Δομινικανή Δημοκρατία), η Juana είναι πολύ δημοφιλής, επειδή οι αρχές και οι κάτοικοι αυτής της πόλης της Καραϊβικής αποφάσισαν να δώσουν το όνομά της σε έναν δρόμο.

Η λεωφόρος ονομάστηκε μετά από ένα αμιγώς Δομινικανό τραγούδι merengue που ερμήνευσε το γυναικείο συγκρότημα Las Chicas del Can.

Η Juana la cubana γιορτάζει τα 98α γενέθλιά της και συνεχίζει να κατακτά κάθε   σκηνή από το οποία περνάει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια