1 Μαρτίου 2021

Αντιπολίτευση στην Κούβα, ένας παλιός στόχος της CIA (Bίντεο/Ελληνικοί υπότιτλοι)

Cubainformacion - Artículo: Una oposición cubana “responsable, atractiva y unificada”: el viejo objetivo de la CIA (+Italiano/Français/Ελληνικά) - MIA ANTIΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ «ΥΠΕΥΘΥΝΗ, ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ», Ο ΠΑΛΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ CIA (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ CC ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ)

Μια αντιπολίτευση στην Κούβα «υπεύθυνη, ελκυστική και ενοποιημένη», ο παλιός στόχος της CIA

Στο βιβλίο του «Reflections of a Cold Warrior», ο Ρίτσαρντ Μπίσελ, που ήταν υποδιευθυντής της CIA όταν νίκησε η Κουβανική Επανάσταση, λέει ότι ένα από τα μεγαλύτερα καθήκοντά του, τότε, ήταν να «κατασκευάσει μια υπεύθυνη, ελκυστική και ενοποιημένη κουβανική αντιπολίτευση». 

Το 1960, ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ δημιούργησε μια ισχυρή επίθεση προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης, σε συνδυασμό με την κατασκοπεία και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Τον επόμενο χρόνο, η CIA έβαλε την κουβανική «αντιπολίτευση» σε πλοία, με σκοπό να εισβάλει στο νησί από τον Κόλπο των Χοίρων και να εγκαταστήσει μια αρεστή κυβέρνηση σε 24 ώρες. Όμως, ηττήθηκαν σε μόλις 72 . 

Από τότε οδηγείται από αποτυχία σε αποτυχία. το παλιό σχέδιο μιας "υπεύθυνης, ελκυστικής και ενοποιημένης" αντιπολίτευσης . Βέβαια, αντιπολίτευση, δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη.

H τιποτένια δράση της, βασιζόμενη στις εντολές και τα εκατομμύρια της Ουάσινγκτον, την έχει κάνει άξια της κοινωνικής απόρριψης στο νησί. Κάτι που στον Λευκό Οίκο, με μια μηδενική αίσθηση στρατηγικής, ξεχνούν.

Ο Τσε Γκεβάρα είπε ότι ο μαρξισμός δεν ενσωματώθηκε στην κουβανική επανάσταση ως προϋπάρχουσα σύλληψη, αλλά ως λογική λύση στα προβλήματα της χώρας. Ένα από αυτά, ήταν λοιπόν, η αποικιοκρατική αντίληψη των ΗΠΑ.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονυ Μπλίνκεν, μόλις δήλωσε ότι, για την Κούβα, "βλέπουν τα πάντα". Θα μάθουν κάτι άραγε από το περισσότερο από επιβεβαιωμένα ιστορικά λάθη τους;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια