25 Μαρτίου 2021

200 χρόνια "Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας" ή ... "αίμα και σκατά"

Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας"! Η φράση αυτή ειπώθηκε το 1948 από τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο στον Αμερικανό Στρατηγό Βάν Φλιτ κατά την άφιξη του τελευταίου  προκειμένου "να αναλάβει την αρχηγία του Ελληνικού Στρατού" στον εμφύλιο πόλεμο.

Έγινε συνώνυμη της σύγχρονης υποχωρητικότητας, ενδοτικότητας, δουλοπρέπειας, της παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και της έλλειψης κυριαρχίας ή ανεξαρτησίας τόσο σε επίπεδο κρατών/κυβερνήσεων όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Από το «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας» του Κανελλόπουλου, έως το «Ανήκομεν εις τη Δύσιν» του Καραμανλή, το «Ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» του Σημίτη (που έκτοτε επαναλαμβάνεται μονότονα με έργα και λόγια) έκαναν φανερό ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας που στελεχώνει τις κυβερνήσεις (και όχι μόνο)  είναι προσδεμένο στο άρμα της "αυτοκρατορίας" των ΗΠΑ και των ευρωατλαντικών της προσωπαρχών. 

Σήμερα  έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους προκατόχους τους, συνεπικουρούμενοι από  έναν ολόκληρο στρατό  ιδεολογικών διεκπεραιωτών - "διαμορφωτών της κοινής γνώμης"(δημοσιογράφων και κάθε ειδικότητας ξεφτιλισμένης διανόησης) , έχουν διαμορφώσει έναν εκρηκτικό μίγμα  ληγμένων υλικών,  από  "αίμα και σκατά". 

Έτσι η εικόνα του εορτάζοντα (τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους) πρωθυπουργού της χώρας πάνω στο βορειοαμερικάνικο αεροπλανοφόρο, αν δεν ήταν τραγική θα ήταν απλώς γελοία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια