8 Μαρτίου 2021

To "έγκλημα" του πρέσβη που προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών


Πριν λίγες μέρες, ο Λευκός Οίκος δέχτηκε ανοιχτή επιστολή από την Αβάνα:

«Λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν οι Κουβανοί για να μετριάσουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων επί πανδημίας […]. Πρόεδρε Μπάιντεν, σας ζητάμε να τερματίσετε τις κυρώσεις». 

Το θέμα πήρε, όμως, διαστάσεις διότι στους συνυπογράφοντες ήταν και ο πρέσβης της ΕΕ στην Κούβα! Ο προϊστάμενός του, Ζοζέπ Μπορέλ, φαίνεται να εξοργίστηκε και τον κάλεσε άρον άρον στις Βρυξέλλες για εξηγήσεις. “Πως τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο”;

Το αμερικανικό εμπάργκο έχει κοστίσει στην Κούβα 130 δισ. δολάρια μέσα σε 60 χρόνια, παρ’ όλα αυτά το σύστημα δείχνει να αντέχει, αλλά με μεγάλο κόστος. Μα ακόμα και τώρα, όπως αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφει ο πρέσβης της ΕΕ, «κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, οι Κουβανοί-Αμερικανοί και οι Κουβανοί με κατοικία στις ΗΠΑ δεν μπορούν να στείλουν εμβάσματα και φάρμακα στο νησί. Το να κάνεις ένα έθνος όμηρο για να επιτύχεις αλλαγή καθεστώτος δεν είναι ηθικό ούτε αποτελεσματικό».

Όταν έγινε γνωστό ότι ο πρέσβης της ΕΕ Αλμπέρτο ​​Ναβάρο συνυπέγραψε την επιστολή, στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν δύο στρατόπεδα γύρω από το ζήτημα: εκείνοι που τον θεωρούν επικίνδυνο, ζητώντας την άμεση αντικατάστασή του και εκείνοι που τον υποστηρίζουν εκθειάζοντάς τον. Ωστόσο, και στις δύο απόψεις υπάρχουν θολά σημεία και θα δείξουμε γιατί.
Οι υποστηρικτές του πρέσβη

Στην επιστολή τους στις 2 Μαρτίου, υποστηρικτές του Navarro προσυπογράφουν ξεκάθαρα το αίτημά του, το οποίο άλλωστε, όπως λένε είναι σύμφωνο με την θέση που προωθεί η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Υπενθύμισαν δηλαδή, παλαιότερη δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι του 2018 που χαρακτήρισε το εμπάργκο “ξεπερασμένο” και “παράνομο”. Τη θέση αυτή στηρίζουν 25 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (Αριστεροί, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι).

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η βασική θέση της ΕΕ δεν είναι τόσο ο τερματισμός των κυρώσεων. Η πρόσφατη διατύπωση της Κομισιόν είναι συγκεκριμένη, ότι δηλαδή, «οι κυρώσεις πρέπει πάντα να στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση τυχόν αρνητικών ανθρωπιστικών επιπτώσεων ή ακούσιων συνεπειών». Για την ΕΕ, οι κυρώσεις στην Κούβα είναι πρόβλημα όταν υπάρχουν ανθρωπιστικές επιπτώσεις, κατά τ’ άλλα, αυτές παραμένουν. Αυτό λοιπόν, είναι διαφορετικό, από εκείνο που ισχυρίζεται η επιστολή των υποστηρικτών του Ναβάρο. Όπως τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος τον Απρίλιο 2020, οι κυρώσεις δεν πρέπει να εμποδίζουν την παράδοση απαραίτητου εξοπλισμού και προμηθειών που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Οπότε, η επίσημη στάση της ΕΕ είναι πιο θολή, απ΄ότι θέλουν κάποιοι να την παρουσιάζουν, μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η ευχή του Μπορέλ να βγει η Κούβα από την αμερικανική λίστα με τα κράτη που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με υιοθέτηση της θέσης για κατάργηση του εμπάργκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια