Πηγή: Telesur
Πρώτη δημοσίευση στα ελληνικά:
Σύμφωνα με την επιστολή που είδε το Reuters την Πέμπτη, Κίνα, Ρωσία, Ιράν και άλλα έθνη που έχουν δεχτεί κυρώσεις επιδιώκουν συνασπισμό ο οποίος θα υπερασπιστεί το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αντιστεκόμενος και αποκηρύσσοντας τη χρήση ή απειλή βίας και μονομερών κυρώσεων. Άλλα ιδρυτικά μέλη της ομάδας είναι η Αλγερία, η Αγκόλα, η Λευκορωσία, η Βολιβία, η Καμπότζη, η Κούβα, η Ερυθραία, το Λάος, η Νικαράγουα, η Βόρεια Κορέα, ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, η Συρία και η Βενεζουέλα.
Η απόφαση δεκαέξι εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, να δημιουργήσουν την ομάδα, έρχεται καθώς ο νέος Προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για μια πολυμερή συμμαχία, αντιστρέφοντας τη μονομερή προσέγγιση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία επικεντρώθηκε στην πολιτική «Αμερική πρώτα».
Ενώ η Κίνα έχει επιτύχει μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή προκαλώντας την παραδοσιακή ηγεμονία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε επίσης να αντιμετωπίσει τον ασιατικό γίγαντα στα Ηνωμένα Έθνη.
Ένα αρχικό σημείωμα για την «Ομάδα Φίλων για την Υπεράσπιση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο είδε το Reuters, υποστηρίζει ότι η διεθνής προσέγγιση «επί του παρόντος τελεί υπό άνευ προηγουμένου επίθεση, η οποία, με τη σειρά της, απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
Το υπόμνημα συνέχισε δηλώνοντας ότι «ο κόσμος βλέπει μια αυξανόμενη προσφυγή στον μονοπολισμό, που χαρακτηρίζεται από απομονωτικές και αυθαίρετες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής μονομερών αναγκαστικών μέτρων ή της απόσυρσης από συμφωνίες ορόσημο και διεθνείς θεσμούς, καθώς και από προσπάθειες υπονόμευσης των κρίσιμων προσπαθειών για την αντιμετώπιση κοινών και παγκόσμιων προκλήσεων».
#China, Russia, North Korea, #Iran and others are seeking support for a coalition to defend the @UN Charter by pushing back against the use or threat of force and unilateral sanctions.https://t.co/wCP5q2bgoF
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) March 11, 2021
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν τα σχέδια να εγκαταλείψουν την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, και αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την πολιτιστική υπηρεσία UNESCO, τις συμφωνίες για το κλίμα του Παρισιού και την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, ακύρωσε την αποχώρηση του ΠΟΥ, επέστρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία για το κλίμα, επανασυνδέθηκε με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη, και μπορεί να επανενταχθεί στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου