27 Μαΐου 2014

Yoani Sánchez: “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ (βόρειας) ΑΜΕΡΙΚΗΣ”

Πρόσφατα αναπαράχτηκε στον τύπο και στο διαδίκτυο   η είδηση  ότι “η ανεξάρτητη κουβανή blogger  Yoani Sánchez ανοίγει ηλεκτρονική εφημερίδα”.  Πέρα από το γεγονός ότι αυτό στην Κούβα είναι “ανέκδοτο”, σύντομα θα φανεί αν είναι μέρος του τελευταίου επεισοδίου (Zunzuneo) του ηλεκτρονικού πολέμου κατά της Κούβας ή απλά αντιπερισπασμός  μπροστά στην αποκάλυψη του ρόλου της Ουάσιγκτον για άλλη μια φορά. 

 Είναι ανεξάρτητο το νέο ψηφιακό περιοδικό της Υoani;
cubaconamalia.wordpress.com 

"... της πατρίδος μου η σημαία"
Αναζητώντας  την ετυμολογία της λέξης «ανεξάρτητος» βρίσκουμε
:
1.  Αυτός   που δεν εξαρτάται από άλλον, αυτόνομος, σε ανεξάρτητη κατάσταση.

2. Αυτός που διατηρεί τις απόψεις του, αγνοώντας (τις απόψεις) των άλλων.
“Ήταν πάντα   πολύ ανεξάρτητος  στις αποφάσεις που αφορούσαν την ζωή του”. 

 3. Αυτός δεν ανήκει σε κανένα κόμμα ή δόγμα.  “Παρουσιάζεται σαν ανεξάρτητος στις επόμενες εκλογές”.

Απ’ αυτήν την άποψη λοιπόν, έχει σοβαρούς λόγους να αμφιβάλει κανείς, για  αυτό που σερβιρίστηκε με τόσες τυμπανοκρουσίες σαν η νέα  «ανεξάρτητη» ψηφιακή εφημερίδα της Υοani Sánchez.  Από  τις  τρείς έννοιες που αναφέρθηκαν στην αρχή για την λέξη ανεξάρτητος, θα  αναφερθούμε εν συντομία στις δύο τελευταίες: “Αυτός που διατηρεί τις απόψεις του, αγνοώντας (τις απόψεις) των άλλων” και “Αυτός που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα ή δόγμα”.  Όσο αφορά  την πρώτη έννοια δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα καθώς όλοι γνωρίζουν το αυτονόητο.

Η αξιοπιστία της εν λόγω κυρίας, είναι εδώ και πολύ καιρό υπό αμφισβήτηση, ειδικά όμως το τελευταίο διάστημα μετά την αποδοχή που συνάντησε ο εξαιρετικά αντιδραστικός της λόγο στην ιστορική εξορία του Μαϊάμι, που την αγκάλιασε σαν δικό της παιδί. Αυτήν, που ήταν τόσο “απολίτικη”, “χωρίς κομματικές προτιμήσεις” και μακριά από  “ιδεολογικές δεσμεύσεις”,πέρσι, κατά την διάρκεια της 80ημερης περιοδείας της, έχασε την τελευταία ευκαιρία να κρατήσει μια πιο κεντρώα πολιτική θέση. 

Στην είσοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ
Η αρχική καταδίκη του βορειοαμερικάνικου εμπάργκο και το αίτημα για μονομερή κατάργησή του, οι θέσεις για την αναγκαιότητα ή  ευκολία  απελευθέρωσης των  Πέντε, για  να επιτραπεί στους βορειοαμερικάνους ο τουρισμός στην Κούβα, το επιχείρημα υπέρ της επιστροφής του κουβανικού εδάφους που είναι εγκατεστημένη η Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο, ανακατεμένα όλα αυτά, με την κριτική προς την κουβανική κυβέρνηση  για έλλειψη δημοκρατίας και ελευθερίας και ο χαρακτηρισμός των τελευταίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ως «καλλυντικά», άλλαξαν σε μια νύχτα, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας της στην Βραζιλία, όταν έλαβε γνώση του κύματος επικρίσεων, επιθέσεων και προσβολών από διάφορες πηγές στο Μαϊάμι και στην Ουάσιγκτον.

Μία μέρα μετά ζήτησε συγνώμη επειδή ζήτησε την απελευθέρωση των Πέντε, λέγοντας ότι το είχε πει με ειρωνική διάθεση, σαν ένα αστείο, αφού αυτοί είχαν ήδη κριθεί ένοχοι για αυτά που κατηγορήθηκαν. Υποστήριξε στην συνέχεια ,ότι  το εμπάργκο ήταν το άλλοθι της Κούβας – και όχι επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις, όπως είχε πει πριν – για να δικαιολογηθούν οι αποτυχίες της και  θα πρέπει να τερματιστεί μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.  Όσο για τον τουρισμό των ΗΠΑ και το Γκουαντάναμο, δήλωσε, ότι ποτέ δεν προέβαλε τέτοιες αξιώσεις.

Την επόμενη μέρα, αφού συντονίστηκε με την συχνότητα του Μαϊάμι, επικεντρώθηκε ολοκληρωτικά σε αυτές τις νέες “διορθωτικές” προσεγγίσεις, δίνοντας  έμφαση στην επιχειρηματολογία  για “αλλαγή του καθεστώτος”.  Αυτά τα νέα διαπιστευτήρια της άνοιξαν τον δρόμο για την μεγαλειώδη υποδοχή στις ΗΠΑ και ειδικότερα στο Μαϊάμι.

Με αυτόν τον τρόπο έχασε το προσωπείο της κεντρώας, της “απολίτικης”, “χωρίς κομματικές προτιμήσεις” και “μακριά από ιδεολογικές δεσμεύσεις”, και συγχωνεύτηκε με την επιχειρηματολογία και τον πολιτικό λόγο των εξόριστων, και κατά συνέπεια, με τις παλιότερες γενιές της αντεπανάστασης. Είναι καιρός να βρει πια, ένα νέο  προσδιοριστικό επίθετο που να ταιριάζει καλύτερα στο νέο ρόλο. Δεν χρειάζεται να το παιδέψει πολύ, αρκεί να χρησιμοποιήσει απλά το αντίθετο, του οποίου η ετυμολογία είναι:

«Εξαρτημένος»
Υποδεέστερος,υποκατάστατος,βοηθητικός,διακοσμητικός,βοηθητικός,προσαρτημένος,επισυναπτόμενος.

Και τότε η είδηση θα είναι: “14μισό”, χώρος εξαρτημένος της  Yoani Sanchez.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια