28 Οκτωβρίου 2013

Ο Camilo ήταν, είναι και θα είναι η εικόνα του κουβανικού λαού

Ο Camilo ήταν πάντα ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της κουβανικής Επανάστασης, που είχε την ατυχία να φύγει νωρίς. Πρόλαβε να δει τον θρίαμβό της, όχι όμως και την συνέχειά της.

H απώλεια για τον κουβανικό λαό και για την υπόθεση της επανάστασης ήταν  τεράστια. Παρ’ ότι βρίσκεται πάντα μέσα στην καρδιά και την ψυχή του κουβανικού λαού, γιατί αναδύθηκε από τα σπλάχνα του, δυστυχώς δεν έχουν γραφτεί πολλά που να αντιπροσωπεύουν το μέγεθος του επαναστάτη που ήταν. Ένα από τα λίγα και σημαντικότερα βιβλία που γράφτηκαν για εκείνον, είναι το «CAMILO  SEÑOR DE LA VANGUARDIA» του William Gálvez.* Ο Camilo  ήταν, είναι και θα είναι η εικόνα του κουβανικού λαού.


“En su renuevo continuo e inmortal, Camilo es la imagen del pueblo”
Ernesto Che Guevara


Στο μικρό αφιέρωμα 3 αναρτήσεων παραθέτουμε αποσπάσματα από την εισαγωγή του συγγραφέα σε αυτό το βιβλίο που εκδόθηκε το 1979 από τον εκδοτικό οίκο «EDITORIAL CIENCIAS SOCIALES» στην Αβάνα με πρόλογο του Ραούλ Κάστρο. Οι φωτογραφίες είναι επίσης από αυτό το βιβλίο.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1959 οι κουβανοί, θορυβημένοι,  έγιναν αποδέκτες της πρωινής έκδοσης της εφημερίδας Revolución, που εξέθετε σε δραματικό τόνο την παρακάτω ανακοίνωση:

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΗΣ:

 Ανακοινώνεται στην κοινή γνώμη, ότι από εχθές, 28 Οκτωβρίου, στις 6.01 μ.μ έφυγε από το αεροδρόμιο του Kαμαγουέι το δικινητήριο αεροπλάνο των  FAR (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις), τύπου Τσέσνα 310, Νο 53, 5 θέσεων, με προορισμό την Αβάνα,  με πιλότο τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Επαναστατικού Στρατού κομαντάντε Camilo Sienfuegos ,  ο οποίος συνόδευαν  από τον πιλότο του εν λόγω αεροπλάνου πρώτο υπολοχαγό  Luciano Fariñas Rodriguez και τον στρατιώτη του επαναστατικού στρατού Féliz Rodriguez, οι οποίοι και δυστυχώς δεν έφτασαν στον προορισμό τους.

  Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα   αποδείχτηκαν άκαρπες και οι οποίες συνεχίζονται σήμερα  σε όλη την ευρύτερη  περιοχή μεταξύ Αβάνας και Καμαγουέι. Η ύπαρξη θυελλωδών ανέμων εκείνη την ώρα μεταξύ Σιέγο ντε Άβιλα και Ματάνσας, μπορεί να προκάλεσαν κάποιο ατύχημα. Εκτιμάμε ότι μπορεί να συνέβη σε κάποιο σημείο βόρεια της επαρχίας του Καμαγουέι, στο Λας Βίγιας ή στο Ματάνσας.
Οι FAR, υποβοηθούμενες από την πολιτική αεροπορία και από μονάδες του Επαναστατικού Στρατού, προσπάθησαν σήμερα να βρουν το αγνοούμενο αεροπλάνο.    
  

   Την επόμενη μέρα η αναμονή  ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Πέντε γραμμές υπογεγραμμένες από έναν θρυλικό κομαντάντε της Επανάστασης, προσπαθούσαν να μεταδώσουν στον αναστατωμένο  και πονεμένο λαό ,την έκκληση της επαναστατικής εξουσίας, για ψυχραιμία και ηρεμία κατανοώντας τον λαϊκό πόνο εξ αιτίας της εξαφάνισης ενός από τους νικηφόρους αντάρτες του, με το βαθύ και ζεστό χαμόγελο που μιλούσε  στην μεγάλη καρδιά του λαού:

Πληροφορούμε τους πολίτες ότι η αναζήτηση συνεχίζεται αμείωτη, μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει καμιά επίσημη είδηση σχετικά με το αεροπλάνο στο οποίο ταξίδευε ο κομαντάντε Camilo Cienfuegos. Αμέσως μόλις υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες, θα ανακοινωθούν στον λαό.  Κάνουμε έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γαλήνη και ηρεμία.
JUAN ALMEIDA

Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, η ξαφνική εξαφάνιση ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού προκαλεί την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης. Η οποία θέτει στην υπηρεσία της αναζήτησης  αυτής της σημαντικής προσωπικότητας τα μεγαλύτερα μέσα που διαθέτει. Ο εθνικός τύπος, χωρίς αμφιβολία, προβάλει την είδηση του δραματικού γεγονότος σε πρώτο πλάνο. Όταν όμως ο εξαφανισμένος ηγέτης είναι εθνικός ήρωας, όταν αυτός ο άνθρωπος έχει γίνει σχεδόν θρύλος -και ήξερε να κερδίζει τον θαυμασμό και την αγάπη του λαού του  εξ αιτίας των άθλων και της μετριοφροσύνης του-, τότε στην  υπηρεσία αυτής της  έρευνας δεν παίρνουν μέρος μόνο οι επίσημες δυνάμεις αλλά συμμετέχει ολόκληρο το έθνος, πεπεισμένο ότι έχει χάσει κάτι που του ανήκει, σίγουρο για το πόσο πολύτιμη είναι  η ζωή αυτού του ακούραστου υπερασπιστή της υπόθεσής του.  Μετά από αυτό, η χώρα δεν θα μπορούσε να είναι φειδωλή στις προσπάθειες για να τον βρει.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην Κούβα όταν εξαφανίστηκε ο Camilo. Aκολούθησαν  11 μέρες  αδιάκοπων ερευνών. Μέρες που ολόκληρος ο λαός συμμετείχε και υπέφερε, όντας προφανής, με το πέρασμα κάθε μέρας,  η επίπονη πεποίθηση της οριστικής εξαφάνισης.

Κάποια στιγμή, μια λανθασμένη είδηση που διοχετεύτηκε από τους εχθρούς της Επανάστασης, ανακοινώνοντας στο ράδιο ότι ο Camilo είχε βρεθεί, έκανε την χαρά   του αυθόρμητου λαϊκού συναισθήματος να εκραγεί.  Ήταν εκείνη η παραπλανητική είδηση μια  τόσο κακεντρεχής και συγκαλυμμένα αντιδραστική, ώστε μετά την διάψευση ολόκληρος ο λαός σε βουνά και πόλεις θρηνούσε.  Οι εχθροί της επανάστασης έδειξαν ότι δεν είχαν ίχνος  ευαισθησίας και αυτό προκάλεσε στην παγκόσμια καταδίκη τους.

Εκείνες τις μέρες της απελπισμένης έρευνας, προσωπικά καθοδηγούμενη από την Φιδέλ, καταδείχτηκε η τεράστια προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε από ολόκληρη την Κούβα για να εντοπίσει τον εξαφανισμένο ηγέτη, με την σφοδρή επιθυμία  αυτός να συνέχιζε να δημιουργεί και να οικοδομεί ένα καλύτερο κόσμο.

Γιατί ο Camilo Cienfuegos  κέρδισε σε τόσο υψηλό βαθμό τον θαυμασμό και την αγάπη;  Γιατί ο λαός συμμετείχε  τόσο μαζικά και αυθόρμητα, για να τον βρει;  Αυτά τα 2 ερωτήματα έχουν μόνο μία απάντηση: O λαός και η Επανάσταση και ο Camilo ήταν πάντοτε αδιαχώριστοι παράγοντες της ίδιας υπόθεσης.
Συνεχίζεται … (αύριο)

* O William Gálvez Rodriguez γεννήθηκε 21 Οκτωβρίου 1933 στην επαρχία Oriente , στο Holguín. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε επαναστατική δράση και από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου, φυλακίστηκε πολλές φορές και βασανίστηκε. Αργότερα, ανέπτυξε παράνομη δράση και ενσωματώθηκε στον Επαναστατικό Στρατό στη Sierra Maestra. Πήρε μέρος, σαν αντάρτης αξιωματικός, στην θρυλική Εισβολή (με επικεφαλείς τους κομαντάντε Εrnesto Che Guevara και Camilo Cienfuegos με τις Φάλαγγες Νο 8 και Νο 2 αντίστοιχα) στην κέντρο του νησιού. Μετά τον θρίαμβο της επανάστασης ανέλαβε διαφορετικά πόστα στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις και ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Παρασημοφορήθηκε με τα μετάλλια «ΧΧ Επέτειος της Μονκάδα» και «ΧΧ Επέτειος της Γκράνμα». Αυτό το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα μιας ιστορικής έρευνας που διήρκησε πάνω από 10 χρόνια.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια