Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, μετά τις εναρκτήριες δηλώσεις, προβλήθηκε βίντεο που παρουσίαζε το έργο αλληλεγγύης που έχει επιτελέσει το MESC κατά την περίοδο 2022-2024. Σε αυτο το έργο πειλαμβάνονται σχεδόν 500 εκδηλώσεις αλληλεγγύης μέσα σε τρία χρόνια (συνέδρια, συγκεντρώσεις, εκθέσεις και άλλες μορφές) καθώς και η αποστολή περισσότερων από 30 κοντέινερ και 20 αεροπορικών φορτίων υλικής βοήθειας στην Κούβα, στο πλαίσιο του διεθνούς αγώνα κατά του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά του κουβανικού λαού.
Τους θεσμικούς χαιρετισμούς απηύθυναν ο Marcelino Medina, πρέσβης της Κούβας, ο Manu Pineda, πρώην βουλευτής, ο Juan Antonio Valero Morales, μέλος του Κογκρέσου της Μάλαγα, και η Noemí Rabaza, αντιπρόεδρος του ICAP (Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας με τους Λαούς).
Στην εναρκτήρια σύνοδο συμμετείχαν η Marlene Vázquez, διευθύντρια του Κέντρο Σπουδών Μαρτί, και η Sissy Abay, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Φιντέλ Κάστρο Ρους, ιδρυμάτων που και τα δύο βρίσκονται στην Αβάνα.
Η πρώτη ημέρα κορυφώθηκε με συναυλία και παράσταση από τους θιάσους Rakatá και La Chispa, με άρωμα φλαμένκο και πολλά κοινωνικά μηνύματα.
Το Σάββατο 5, η Noemí Rabaza, αντιπρόεδρος του ICAP, παρουσίασε τις προτάσεις εργασίας του Ινστιτούτου για το Κίνημα Αλληλεγγύης με την Κούβα και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τρεις επιτροπές εργασίας: Οργάνωση της υλικής αλληλεγγύης (Σχέδια συνεργασίας και δωρεές), Οργάνωση της πολιτικής και πολιτιστικής αλληλεγγύης και Συντονισμός του MESC (Ενωτική άρθρωση του κινήματος αλληλεγγύης).
Ακολούθησε κεντρική διάλεξη από τον Salim Lamrani, διδάκτορα Ιβηρικών και Λατινοαμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και καθηγητή Λατινοαμερικανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο La Réunion, με ειδίκευση στις σχέσεις μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Μετά από ένα διάλειμμα, το πάνελ «Φεμινισμός. Η κατάσταση των γυναικών στην Κούβα. Ανταλλαγή εμπειριών στον φεμινιστικό αγώνα», με τη Sissy Abay, Κουβανή ιστορικό, ερευνήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Φιντέλ Κάστρο, τη Mª Antonia Morillas, πρώην διευθύντρια του Ινστιτούτου Γυναικών, και την Cristina Simó Alcaraz, καθηγήτρια και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κινήματος Γυναικών.
Ακολούθησε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Υπερασπίζοντας την επανάσταση στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα», με τη Yaimí Ravelo, κουβανή φωτορεπόρτερ και ντοκιμαντερίστρια του Resumen Latinoamericano, τον José Manzaneda, βασκικό δημοσιογράφο και συντονιστή του Cubainformación και την Txema Sánchez, συντονίστρια του χώρου «Tertulias en Cuarentena».
Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Ο πολιτικός αγώνας ενάντια στον αποκλεισμό. Η εμπειρία του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του βορειοαμερικανικού αποκλεισμού της Κούβας», με τον David Rodríguez, βασικό δικαστή του Διεθνούς Δικαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 2023, την Ibis Alviza, από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση του ICAP και τον José Luis Centella, πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας.
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Culpables» (Ένοχοι) , το οποίο αφηγείται την εξέλιξη του προαναφερθέντος Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Αποκλεισμού που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και το οποίο παρουσίασε ο σκηνοθέτης του, Yaimí Ravelo.
Η ημέρα έκλεισε με τη χορευτική μουσική της Madelavoz (Madeleyne Correa), μιας Κουβανής τραγουδίστριας από το Σιενφουέγος που ζει στην Ανδαλουσία.
Η Κυριακή 6 Οκτωβρίου άνοιξε με μια συζήτηση με θέμα «Η οικονομική κατάσταση στην Κούβα. Προοπτικές», με ομιλητές τον Ramón Labañino, αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Οικονομολόγων της Κούβας και Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας- και τον Juan Torres López, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Attac Ισπανίας και καθηγητή εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα των επιτροπών εργασίας και εγκρίθηκαν η τελική δήλωση και το σχέδιο δράσης της MESC για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η συνάντηση έκλεισε με ένα ποιητικό αφιέρωμα στον Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Συνεργασίας Ερνέστο Γκεβάρα του Τορεχ'ον ντε Αρντος και με μια συγκινητική τελετή κατά την οποία η ICAP απένειμε μετάλλια σε εξέχοντα άτομα του κινήματος αλληλεγγύης. Πρόκειται για την Teresa Pantoja, τον Gregorio Benito και τον Jesús Gil, στους οποίους απονεμήθηκε το μετάλλιο φιλίας από το Συμβούλιο του Κράτους της Δημοκρατίας της Κούβας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου