19 Οκτωβρίου 2024

Νεαρές γυναίκες (της Μαρίζας Ντεκάστρο) | ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

της Μαρίζας Ντεκάστρο
****
H νουβέλα Το μυστικό, της Geraldina Colotti δεν είναι μια συνηθισμένη ιστορία για τη σχέση μητέρας και κόρης. Είναι μια αφήγηση πολλών διαστάσεων αφού εμπλέκεται η πολιτική, η ιδεολογία, η κρατική εξουσία με τα παρακλάδια της και το συναίσθημα.

«Δεν θέλεις να γίνεις τρομοκράτης σαν τη μητέρα σου!» λέει στη δεκατριάχρονη Σύλλα μια αστυνομικός από εκείνους που τη συνέλαβαν στο ντου ενός Κοινωνικού Κέντρου στα προάστια της Ρώμης που διαχειρίζονταν επαναστατημένοι νεαροί. Άφωνη δεν πιστεύει στ’ αυτιά της και αρχίζει να το ψάχνει στον ιστό που είχαν υφάνει οι γονείς (που αποδείχτηκαν θετοί) και ο καλός εφημέριος της ενορίας. Ναι, η Σύλλα ήταν υιοθετημένη και το έμαθε στα 13. Η αληθινή της μητέρα, η Βέρα, ήταν ένα από τα φυλακισμένα ηγετικά στελέχη των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Η Σύλλα ψάχνει και φυσικά βρίσκει πολλούς κρυμμένους φακέλους με την σφραγίδα της λογοκρισίας. Είναι τα γράμματα που της έστελνε η Βέρα από τη φυλακή που ξεχειλίζουν από αγάπη αλλά χωρίς να προδίδουν την ιδεολογία της που την έφερε σ’ αυτή την κατάσταση.

Η συγγραφέας Geraldina Colotti η οποία έγραψε τη νουβέλα φυλακίστηκε ως στέλεχος της οργάνωσης που συντάραξε την Ιταλία τη δεκαετία του’70!

Στις συνεντεύξεις της δηλώνει ότι δεν ήθελε να κάνει παιδιά και να πάρει την ευθύνη για μια σκοτεινή παιδική ηλικία και τις μετέπειτα ταλαιπωρίες που θα υφίστατο το στιγματισμένο παιδί της. [Σκέψεις της για την μητρότητα στο

https://www.lunadigas.com/en/archivio/geraldina-colotti-motherhood/#:~:text=GERALDINA%3A%20«My%20name%20is%20Geraldina,chose%20not%20to%20have%20children ]

Συνοψίζοντας, και διαβάζοντας τον πρόλογο της νουβέλας με την εξιστόρηση της δράσης της Colotti, κάνουμε ένα άλμα στο παρελθόν μιας Ευρώπης που κυλάει προς τα δεξιά.

 

Geraldina Colotti

Το μυστικό

Μτφρ. Νικόλαος Παππούς

Ταξιδευτής, 2024.

  


Νεαρές γυναίκες  (της Μαρίζας Ντεκάστρο) | ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ (oanagnostis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια