13 Ιουνίου 2024

Ο υπΕξ της Κούβας υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της Αβάνας για την ένταξη στην ομάδα BRICS

 Η Ρωσία θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αβάνα παρά τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει ο Λευκός Οίκος στο μεγαλύτερο νησί των Αντιλλών. 

Ο Μπρούνο Ροντρίγκες  υπογράμμισε την κατάσταση των σχέσεων και επιβεβαίωσε ότι "οι διπλωματικοί πολιτικοί δεσμοί Ρωσίας-Κούβας συμπληρώνονται από τη δυναμική πρόοδο της αμοιβαία επωφελούς διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό και επιστημονικοτεχνικό τομέα".


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κούβας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μπρούνο Ροντρίγκες Παρρίγια, αντίστοιχα, συζήτησαν διάφορες πτυχές της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης και επιβεβαίωσαν την "εξαιρετική" κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Η συνάντηση του σχήματος BRICS Plus/Outreach σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ έδωσε στην Κούβα την ευκαιρία να εκφράσει για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στον όμιλο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας.

Η εκδήλωση "επέτρεψε επίσης να τονιστεί το ενδιαφέρον της Κούβας να είναι μέλος της ομάδας Brics", δήλωσε.

Canciller cubano subraya el interés de La Habana de unirse al grupo Brics - teleSURtv.net


 Κατά τη γνώμη του, η συνάντηση αυτή αποτέλεσε επίσης μια ευκαιρία "να τονιστεί η προτεραιότητα που δίνει η Κούβα σε αυτή την ομάδα, στη συμβολή της στη διεθνή ισορροπία, στη δημιουργία μιας νέας, πολυμερούς διεθνούς τάξης, βασισμένης στην ισότητα, κυρίαρχη, δημοκρατική και δίκαιη".

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι αποτελεί "ανωμαλία" το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριλαμβάνουν την Κούβα στον κατάλογο των κρατών που φέρονται να υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ, μαζί με τους δορυφόρους τους, είναι μια "ανωμαλία". Οι ΗΠΑ, μαζί με τους δορυφόρους τους, προσπαθούν να διατηρήσουν την φθίνουσα ηγεμονία τους στις παγκόσμιες υποθέσεις με διαδικασίες απόλυτης τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας μεθόδους οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και διπλωματικής τρομοκρατίας, μαζί με την άμεση χρηματοδότηση των τρομοκρατικών επιθέσεων του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου εναντίον αμάχων στο ρωσικό έδαφος"



Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αβάνα παρά τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει ο Λευκός Οίκος στη μεγαλύτερη των Αντιλλών.

Από την άλλη πλευρά, ο Λαβρόφ ευχαρίστησε την Κούβα για τη στάση της στη σύγκρουση με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή το έθνος της Καραϊβικής έκανε "μια εκτίμηση των όσων συμβαίνουν, περιγράφοντας τους απολύτως σωστούς και αληθινούς λόγους για όσα έχουν αρχίσει και όσα προετοιμάζονται από τη Δύση εδώ και πολλά χρόνια".

Από την πλευρά του, ο Μπρούνο Ροντρίγκες υπογράμμισε την κατάσταση των σχέσεων και επιβεβαίωσε ότι "οι πολιτικοί και διπλωματικοί δεσμοί Ρωσίας-Κούβας συμπληρώνονται από τη δυναμική πρόοδο της αμοιβαία επωφελούς διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό και επιστημονικό-τεχνικό τομέα".

"Η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Κούβας για την επίτευξη του Εθνικού Σχεδίου Κοινωνικής Οικονομικής Ανάπτυξης και για την εκπλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης", δήλωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε την καταδίκη του για τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας", καθώς και για την επέκταση του μπλοκ προς τα σύνορα της Ρωσίας "που οδήγησαν στη σημερινή σύγκρουση στην Ευρώπη" και τάχθηκε υπέρ "μιας διπλωματικής, εποικοδομητικής και ρεαλιστικής λύσης της τρέχουσας κρίσης που θα εγγυάται την ασφάλεια και την κυριαρχία όλων, καθώς και την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα".

Ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας χαιρέτισε επίσης την απόρριψη από τη Μόσχα των κυρώσεων της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης.

"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τη Ρωσία για έναν πιο δίκαιο, δημοκρατικό, πολυμερή κόσμο που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο υπουργός.

Canciller cubano subraya el interés de La Habana de unirse al grupo Brics - teleSURtv.net



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια