5 Ιουνίου 2024

Παρουσίαση του βιβλίου "Καταγγελία ενός εγκλήματος: Μνήμες του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του αποκλεισμού της Κούβας"

Por Yaimi Ravelo / Resumen Latinoamericano-Cuba

Το βιβλίο διατίθεται ελεύθερα σε μορφή pdf 
στα ισπανικά: ΕΔΩ 
στα αγγλικά : ΕΔΩ 

Το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας με τους Λαούς (ICAP) και το Εκδοτικό Ocean Sur παρουσίασαν αυτή την Τρίτη (28/5/2024) το βιβλίο "Καταγγελία ενός εγκλήματος: Μνήμες του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του αποκλεισμού της Κούβας", στην έδρα του κουβανικού ιδρύματος.

Η παρουσίαση αυτού του βιβλίου, σύμφωνα με τον Fernando González Llort, ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας και πρόεδρο του ICAP, αποτελεί ένα δεύτερο όνειρο που εκπληρώθηκε για τον αγώνα κατά του αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα για περισσότερες από έξι δεκαετίες.

"Το πρώτο όνειρο ήταν η πραγματοποίηση του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του αποκλεισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Νοέμβριο του 2023, στην πόλη των Βρυξελλών", δήλωσε ο González Llort, ο οποίος θεωρεί υπερβατική και ιστορική την εκτέλεση αυτής της νομικής δράσης, η οποία επικυρώνεται από τη συμμετοχή έγκριτων δικαστών και εισαγγελέων από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις παρεμβάσεις ευρωβουλευτών, ερευνητών, επιχειρηματιών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ειδικών σε νομικά θέματα και πολιτών από όλο τον κόσμο, στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

"Το Δικαστήριο ήταν μια πράξη με μεγάλο πολιτικό περιεχόμενο και αξία που ακολούθησε ένα κατ' εξοχήν νομικό σχήμα. Αυτό που φαινόταν πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί στα μέσα του 2021, όταν η πρωτοβουλία αυτή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, έγινε πράξη μεγάλης σημασίας χάρη στις κοινές προσπάθειες οργανώσεων   αλληλεγγύης με την Κούβα, πολιτικών συνδικαλιστικών ομάδων, ευρωβουλευτών και μεμονωμένων ατόμων που αναγνωρίζουν την αδικία που διαπράττεται σε βάρος του κουβανικού λαού για περισσότερες από έξι δεκαετίες από την κύρια ιμπεριαλιστική δύναμη στην ιστορία", ανέφερε ευχαριστώντας ο πρόεδρος του ICAP.

Οι μνήμες αυτού του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του αποκλεισμού συγκεντρώνονται πλήρως σε αυτό το απαραίτητο κείμενο που χρησιμεύει ως νομικό και πολιτικό εργαλείο για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές που πρέπει να μελετήσουν και να κατακτήσουν τους διεθνείς νόμους που παραβιάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με την εφαρμογή αυτού του μονομερούς μέτρου εξωεδαφικού χαρακτήρα.


Στον πρόλογό της, η ευρωβουλευτής Sandra Pereira περιέγραψε την απόφαση του Δικαστηρίου ως διαφωτιστική και μεγάλης ιστορικής αξίας.

"Ο αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ παραβιάζει τα ανθρώπινα, εμπορικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Κούβας και έχει οδηγήσει, για περισσότερες από έξι δεκαετίες, άμεσα ή έμμεσα, στην απώλεια αμέτρητων ανθρώπινων ζωών".

"Μια διαβούλευση που έχει το νόημα και την αξία του τερματισμού αυτού του απαράδεκτου αποκλεισμού", σημειώνει ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας στον πρόλογο του βιβλίου.

Με την παρουσία του Homero Acosta Álvarez, Γραμματέα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας και του  Συμβουλίου του Κράτους της Δημοκρατίας της Κούβας, της Josefina Vidal, Υφυπουργού του Minrex, Noemí Rabaza, πρώτου αντιπροέδρου της ICAP, Víctor Gaute, αντιπροέδρου της ICAP, και αξιωματούχων από διάφορα κουβανικά ιδρύματα, ο González Llort ευχαρίστησε για την έκδοση αυτού του βιβλίου - "επίσης αποτέλεσμα πολλής αγάπης, αφοσίωσης και αλληλεγγύης, αφού η έκδοσή του έχει δωρηθεί στο σύνολό της από την Editorial Ocean Sur/Ocean Press και ιδιαίτερα από τον διευθυντή της David, ο οποίος μας συνόδευε πάντα με σώμα και ψυχή στη συμβολή μας στη διάδοση της αλήθειας και της επαναστατικής ιστορίας της Κούβας και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής".


 
"Αυτό το Διεθνές Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου διεθνές νομικό γεγονός", ανέφερε ο Alexis Guilarte, υποστηρίζοντας ότι η ποινή υψηλής νομικής αξίας καλεί στη μελέτη της, ως αποτέλεσμα των εγγράφων και των εμπειρογνωμόνων που αποδεικνύουν ότι ο  πάνω από 63 χρόνια αποκλεισμός  επηρεάζει πάνω από το 80% του κουβανικού πληθυσμού και υφίστανται τις άμεσες συνέπειες της εφαρμογής του, με στόχο την πρόκληση της πείνας και της απόγνωσης για την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης.

Η κινηματογράφηση και η παραγωγή σε ντοκιμαντέρ αυτού του Δικαστηρίου στις Βρυξέλλες θα επεκταθεί επίσης με την ταινία "Culpables", την πιο πρόσφατη οπτικοακουστική παραγωγή του αργεντίνικου αντιηγεμονικού ΜΜΕ   Resumen Latinoamericano. Η ταινία "Culpables"(Ένοχοι) θα προβληθεί σύντομα σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, τόσο στην Κούβα όσο και στο εξωτερικό.

 Το Διεθνές Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2023 συγκλήθηκε από οργανώσεις που εκπροσωπούν την ευρωπαϊκή και βορειοαμερικανική κοινωνία των πολιτών, πολιτικά κόμματα, ενώσεις νομικών, επιχειρηματίες, επιστήμονες και φίλους του νησιού, οι οποίοι απέδειξαν ότι η Κούβα δεν είναι μόνη της στον αγώνα για την εξάλειψη του άδικου αποκλεισμού, ο οποίος θεωρείται πράξη γενοκτονίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια