11 Ιανουαρίου 2024

Η Κούβα υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της γενοκτονίας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη

  Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη βαθιά του ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας από το Ισραήλ στα παράνομα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κατά κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

 Το Υπουργείο καταδικάζει για άλλη μια φορά έντονα τις δολοφονίες αμάχων, ιδίως γυναικών, παιδιών και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ , καθώς και τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατά Παλαιστινίων αμάχων και την καταστροφή σπιτιών, νοσοκομείων και πολιτικών υποδομών.

Το Ισραήλ συνεχίζει να ενεργεί με πλήρη ατιμωρησία, επειδή απολαμβάνει τη συννένοχη προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επανειλημμένα παρεμποδίζουν και ασκούν βέτο στη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Δημοκρατία της Κούβας είναι κράτος-μέλος της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας από το 1953 και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο αυτό, έχει την υποχρέωση να προλαμβάνει και να τιμωρεί τη γενοκτονία.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την υποστήριξή του στο αίτημα της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής να κινηθεί διαδικασία κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, σε σχέση με τις παραβιάσεις  από τη χώρα αυτή, των υποχρεώσεων  βάσει της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας. 

Αυτή η διαδικασία ενώπιον του κύριου οργάνου δικαιοσύνης των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να κατανοηθεί και να εισακουστεί ως επείγουσα έκκληση για να σταματήσουν τα φρικτά διεθνή εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και απαρτχάιντ που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για ειρήνη στα παράνομα κατεχόμενα εδάφη, εδώ και 75 χρόνια διαπράττεται ξεκάθαρα ένα έγκλημα γενοκτονίας, το οποίο παίρνει πλέον ακραίες διαστάσεις και απαιτεί την κοινή δράση των λαών και των κυβερνήσεων του κόσμου για να σταματήσει άμεσα η αδιάκριτη εξόντωση κοριτσιών, αγοριών, γυναικών και γενικά του άμαχου πληθυσμού.

 Αβάνα, 11 Ιανουαρίου 2024

(Cubaminrex)
 

Cuba apoya la demanda de Sudáfrica ante la Corte Internacional de Justicia contra el genocidio de Israel en Palestina  | Ministerio de Relaciones Exteriores de Cuba (cubaminrex.cu)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια