1 Νοεμβρίου 2022

"Ευρωπαϊκός μπολσεβικισμός" ____ VS ____ "Λατινοαμερικάνικη σοσιαλδημοκρατία"

Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για τη σοσιαλδημοκρατία.
Εξ άλλου, είναι προϊόν των (ευρωπαϊκών) αποικιών.  Που να ξέρουν αυτοί οι τριτοκοσμικοί ....
Ας τους ανοίξει η ευρωπαϊκή αριστερά τα μάτια (που ξέρει και από αποικίες) ...

Για τους λάτρεις της αριστερής στατιστικής:
Ούτε ένα αριστερό κόμμα στην Βραζιλία, δεν κάλεσε σε αποχή από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Μεταξύ αυτών:

- ένα κόμμα που συμμετέχει στην Διεθνή Συνάντηση Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων (και συμμετείχε στην συμμαχία του Λούλα), προερχόμενο από την σινοσοβιετικη ρήξη των '60ς και το οποίο διεκδίκησε την κληρονομιά του ΚΚ Βραζιλίας όταν αποκομμουνιστικοποιηθηκε μετά το Τείχος.

-ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς (που συμμετείχε στην συμμαχία του Λούλα), σύνθεση αριστερών διασπάσεων του Εργατικού Κόμματος του Λούλα στα '00ς και του κινήματος καταλήψεων στέγης (πραγματικών καταλήψεων στέγης με 2.000 ανθρώπους ανά συγκρότημα, όχι ευρωπαϊκών "καταλήψεων στέγης").

- ένα δεύτερο κόμμα της Διεθνούς Συνάντησης Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων (που είχε δικό του υποψήφιο στον α'γυρο), προερχόμενο από την μειοψηφία του ΚΚ Βραζιλίας που αρνήθηκε την σοσιαλδημοκρατικοποίηση μετά τις ανατροπές, μία τροτσκιστική -μορενικη οργανωση (με δικό της υποψήφιο στον α'γυρο).

- μια αντικαπιταλιστική οργάνωση με προέλευση από το κίνημα επαναδιεκδικησης της στέγης και με τάσεις που προέρχονται από την Χοτζική Διεθνή (με δικό της υποψήφιο στον α'γυρο)

- και μια τροτσκιστική ομάδα χωρίς διεθνή ένταξη, που στήριξε τον Λούλα από τον α'γυρο, ενώ υποστηρίζει πλήρως την δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως "πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, από ένα καταπιεζόμενο έθνος, άσχετα από το πολιτικό καθεστώς ή την κυβέρνηση του".

Τα κόμματα που δεν στήριξαν Λούλα από τον α'γυρο έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές (έγιναν παράλληλα με τις προεδρικές) 0,29% και δεν εξέλεξαν κανέναν βουλευτή.

Τα κόμματα που συμμετείχαν στην συμμαχία Λούλα άθροισαν 4,6% και 18 στους 513 βουλευτές. (1.05%/ 6 βουλευτές το Κομμουνιστικό Κόμμα που συμμετείχε και στην εκλογική συμμαχία του Λούλα για τις βουλευτικές εκλογές και 4,55%12 βουλευτές το PSOL που συμμετείχε σε διαφορετική εκλογική συμμαχία στις βουλευτικές)

Όλα τα παραπάνω κόμματα, οργανώσεις και ομάδες, συμμετείχαν αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές και τις εκλογές για την Γερουσία που διεξάγονταν παράλληλα.

Η αναφορά στο εύρος των ιδεολογικών αναφορών, πολιτικών συμμαχιών και διεθνών εντάξεων αναδεικνύει τον βαθιά καθυστερημένο χαρακτήρα των αναλύσεων που κυκλοφορούν στην ελληνική αριστερά.

Η δομική τεμπελιά και η αναπαραγωγή προαποφασισμένων σχημάτων οδηγεί στην απαξίωση ακόμα και της απλής αναζήτησης στην Wikipedia, θέσεων, απόψεων και στάσεων των κομμάτων, ρευμάτων και ανθρώπων που παλεύουν στην χώρα για την οποία περισπούδαστα μιλάμε. Η google είναι εχθρός μας, αλλά θα έπρεπε το google translate να είναι είναι ο κολλητός μας.

Οι άνθρωποι μας στην Βραζιλία ξέρουν καλύτερα από εμάς τι είναι ο Λούλα, τι συμβολίζει ο αντιπρόεδρος του προερχόμενος από το Κέντρο, το μέγεθος της διαφθοράς της υπερδεκαετούς διακυβέρνησης Εργατικού Κόμματος ή τι έγινε στις γιγάντιες κινητοποιήσεις του 2013.

Ακόμα καλύτερα, ξέρουν τι συνέβη στο λαϊκό εισόδημα επί Μπολοσοναρο, τι βρήκε τον Αμαζόνιο με την επέλαση των γιγάντων της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας και του εξαρτημένου ακτήμονα, τι έκαναν οι καμένοι ευαγγελικοί για να υπερασπιστούν την λευκότητα, την πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένειά, τι σημαινε η πανδημία για τον λαό, όταν η χλωρίνη του Τραμπ έμοιαζε επιστημονικοτεχνικη επανάσταση σε σχέση με την πολιτική Μπολσοναρο και τι συνέβαινε στις φαβελες με μπάτσους και μιλιτσίες να κάνουν κουμάντο στην ντρογκα και το χρήμα.

Σήμερα είναι έτοιμοι να παλέψουν από καλύτερες θέσεις μάχης την κοινωνική και πολιτική λαίλαπα που γεννήθηκε με το πραξικόπημα του '16, κυβέρνησε 4 χρόνια και γιγαντώθηκε πλέον σε τρομακτικό βαθμό.

Το Ροζ Κύμα των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα, έχει δείξει τα όρια του. Αντίστοιχα, έχουν φανεί οι τραγικές συνέπειες από την δεξιά παλινόρθωση που ακολούθησε τις αποτυχίες του και το γεγονός ότι "έμεινε στα μισά του δρόμου".

Ανοίγει μια νέα περίοδος που πρέπει να μελετηθεί στην εξέλιξη της και όχι να κουνιούνται δάκτυλα από θέσεις που ούτε σχέση έχουν με τα διακυβεύματα για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, ούτε έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό από διαρκείς ήττες και συρρίκνωση της αριστεράς στην δύση.

Υ.Γ.: Οποιαδήποτε απόπειρα σύγκρισης μιας Λατινοαμερικάνικης χώρας των G20, ιδρυτικό μέλος των BRICS και 7η μεγαλύτερη σε πληθυσμό στον πλανήτη, με μια χώρα της περιφέρειας της Ε.Ε., ταχέως μετασχηματιζόμενη σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ, ξενοδοχείο του Γερμανού συνταξιούχου, λουξ θέρετρο των παγκόσμιων λεφτάδων και εργολάβο φθηνών ποιοτικών επιστημονικών υπηρεσιών είναι καταδικασμένη να προκαλέσει τραγέλαφο.

Πολιτικά συμπεράσματα μπορούν πάντα να εξαχθούν, έπειτα από αναλύσεις. Οποιαδήποτε ομοιότητα ανάμεσα σε πρόσωπα και καταστάσεις δεν μπορεί να σταθεί. Όχι τίποτα άλλο, αλλά φαντάζομαι ότι κόσμος ακούει Μπολσοναρο και φαντάζεται Μητσοτάκη, οπότε μπορούν να γίνουν βάσιμες εικασίες για το τι φαντάζονται διάφοροι όταν ακούν για τον 9δαχτυλο πρώην μεταλλωρύχο Λούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια