5 Νοεμβρίου 2022

Διακήρυξη του Παρισιού - Η ανερχόμενη παλίρροια του παγκόσμιου πολέμου και τα καθήκοντα των αντιιμπεριαλιστών

Ήττα για την ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό το ΝΑΤΟ!
Νίκη στην αντίσταση!
Καμία συνεργασία με ιμπεριαλιστές!

Κατάλογος Υπογραφόντων Με Χρονολογική Σειρά: 

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό), Ηνωμένο Βασίλειο , 2. Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, Νότια Κορέα, 3. Η Κορέα είναι μία, Βέλγιο , 4. Πλατφόρμα της Βαλτικής , 5. Κομμουνιστικό Κόμμα Κιργιζίας, Κιργιστάν , 6. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Ουγγαρία , 7. Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία , 8. Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία , 9. Κομμουνιστικό Κόμμα, Ελβετία , 10. Ισπανική Πρωτοπορία, Ισπανία , 11. Ανατολική Πρωτοβουλία , 12. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Σερβία , 13. Εθνική Ένωση Κομμουνιστών, Γαλλία , 14. Πόλος κομμουνιστικής αναγέννησης στη Γαλλία, Γαλλία , 15. Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής (Προλεταριακή Δράση), Χιλή , 16. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Κροατία , 17. Πλατφόρμα για την Ανεξαρτησία – Ελλάδα, Ελλάδα , 18. Κομμουνιστικό Κόμμα Περού (Patria Roja), Περού , 19. Συλλογικός Αγώνας για την Επαναστατική Ενοποίηση της Ανθρωπότητας, Ελλάδα , 20. Λαϊκό Κόμμα του Παναμά, Παναμάς , 21. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Ισπανία , 22. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Μαυροβουνίου, Μαυροβούνιο , 23. Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Βενεζουέλα , 24. Ένωση Προλεταριάτου, Ισπανία , 25. Κομμουνιστής Ρασεμπλέμ, Γαλλία , 26. Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου, Λίβανος , 27. Κόμμα Κομμουνιστών ΗΠΑ, ΗΠΑ , 28. Μεξικάνικο Κομμουνιστικό Κίνημα, Μεξικό, 29. Αφρικανική Ένωση


(συνοπτική εκδοχή)
Βρισκόμαστε σε μια στιγμή σοβαρού κινδύνου για τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους λαούς παντού, όπου η ιμπεριαλιστική πολεμική ορμή μας ωθεί προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και ενδεχόμενη πυρηνική ανάφλεξη.

Παρόλο που η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποτυγχάνει τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, η απελπισία των ΗΠΑ να σώσουν την ηγεμονική τους θέση στον κόσμο σημαίνει ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν, αλλά αντίθετα αναζητούν τρόπους επέκτασης και παράτασης του πολέμου. Μπροστά σε όλη την εμπειρία, φαίνεται ότι οι ιμπεριαλιστές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μπορούν να βρουν έναν τρόπο να εξαντλήσουν κάθε αντίσταση στην κυριαρχία τους και να βγουν στην κορυφή.

Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουμε την προοπτική να επεκταθεί ο πόλεμος της Ουκρανίας σε γειτονικές χώρες στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία – και επίσης να ξεσπάσουν εχθροπραξίες σε πολλά άλλα θέατρα πιο ανατολικά. Οι πρόσφατες προκλήσεις των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, παράλληλα με την αδιάκοπη αύξηση των εντάσεων με τη ΛΔΚ και την Κίνα σε κάθε μέτωπο, το καθιστούν πολύ σαφές.

Σε αυτήν την ιστορικής σημασίας στιγμή, εμείς, τα υπογεγραμμένα μέρη, συμφωνούμε ότι τα ακόλουθα βασικά σημεία πρέπει να γίνουν σαφή στις μάζες του κόσμου και θα πρέπει να καθοδηγούν το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό μας έργο:
1. Ότι οι συγκρούσεις που έχουν ήδη ξεσπάσει ή απειλούνται να ξεσπάσουν δεν είναι μεμονωμένες και τοπικές υποθέσεις, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους.

2. Ότι ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι το αποτέλεσμα της «ρωσικής επιθετικότητας» αλλά της δυτικής ιμπεριαλιστικής ορμής για πόλεμο – ιδιαίτερα, της πολεμικής ορμής των ΗΠΑ.

3. Ότι ο πόλεμος ξεκίνησε πραγματικά όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρηματοδότησαν, όπλισαν και οργάνωσαν ένα φασιστικό πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014, και ότι η ρωσική πλευρά, στη συμμαχία της με τους λαούς του Ντονμπάς, εμπλέκεται σε πόλεμο αυτοάμυνας και εθνική απελευθέρωση ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση.

4. Ότι οι πολεμικές κινήσεις εναντίον της Κίνας και της ΛΔΚ είναι επίσης αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και ότι, ανεξάρτητα από το ποιος ρίξει την πρώτη βολή, αν ξεσπάσουν οι απειλούμενες συγκρούσεις στην Κορέα ή την Ταϊβάν, αυτοί οι πόλεμοι θα είναι επίσης πόλεμοι αντιιμπεριαλιστικής αυτοάμυνας για την εθνική κυριαρχία που ασκείται από τον κορεατικό και/ή τον κινεζικό λαό.

5. Ότι η ικανότητα της Ρωσίας και της Κίνας να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους δεν υποδηλώνει επεκτατικές φιλοδοξίες ή ιμπεριαλιστική οικονομία. Βασίζεται σε δεκαετίες σχεδιασμού για αυτοάμυνα, που ξεκίνησε από τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΣΣΔ και της ΛΔΚ.

6. Ότι δεν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της Κίνας ή της Ρωσίας ως ιμπεριαλιστικές. Αυτές είναι χώρες που δεν ζουν με την υπερεκμετάλλευση ή τη λεηλασία του κόσμου. Δεν βάζουν άλλες χώρες σε στρατιωτική, τεχνολογική ή σκλαβιά χρέους. Αντίθετα, οι ευεργετικοί όροι του εμπορίου και η τεχνολογική και στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν δίνουν στις μικρότερες αναπτυσσόμενες χώρες την ευκαιρία να ξεφύγουν από την ιμπεριαλιστική υποδούλωση.

7. Ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι οι στόχοι της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας γιατί τόσο διατηρώντας τη δική τους ανεξαρτησία όσο και βοηθώντας άλλα έθνη να αποκτήσουν τη δική τους, αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ηγεμονία των ιμπεριαλιστών.

8. Ότι η αυξανόμενη συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας προσφέρει ελπίδα στους λαούς του κόσμου: ελπίδα για μια εναλλακτική στην κυριαρχία των ΗΠΑ και την ιμπεριαλιστική υπερεκμετάλλευση. Ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό στρατόπεδο είναι η καλύτερη άμυνα των λαών μας ενάντια στα επιθετικά σχέδια της αιμοδιψούς συμμαχίας του ΝΑΤΟ – η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στην επικείμενη απειλή του πυρηνικού πολέμου.

9. Ότι οι αντιπολεμικοί ακτιβιστές πρέπει να κινητοποιήσουν τις μάζες στις χώρες τους για μια εκστρατεία ενεργητικής μη συνεργασίας με την ιμπεριαλιστική πολεμική προσπάθεια με στόχο να υπονομεύσει τον πολεμικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ με κάθε δυνατό τρόπο. Πρέπει να αρνηθούμε να πολεμήσουμε ή να βοηθήσουμε τους στρατούς του ΝΑΤΟ (άμεσους ή δια αντιπροσώπων). Πρέπει να αρνηθούμε τη μεταφορά στρατού και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αρνηθούμε να επιτρέψουμε στις βάσεις του ΝΑΤΟ να λειτουργούν ανεμπόδιστα στα εδάφη μας. Πρέπει να αρνηθούμε να κατασκευάσουμε ή να προμηθεύσουμε οπλισμό και άλλο ζωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αρνηθούμε να εκπέμπουμε, να εκτυπώνουμε ή να διανέμουμε ψέματα ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας. Πρέπει να αρνηθούμε να συνεργάζονται οι χώρες μας με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εμπορίου και κυρώσεων.

10. Ότι η επιταχυνόμενη πολεμική ώθηση, η οικονομική κρίση, η κρίση πείνας, η περιβαλλοντική κρίση και πολλά άλλα καθιστούν απολύτως σαφές ότι η ανάγκη απομάκρυνσης του ιμπεριαλιστικού οικονομικού συστήματος είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

11. Ότι τα συνθήματα των αληθινών αντιιμπεριαλιστών αυτή την εποχή πρέπει να είναι: Ήττα για την ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό το ΝΑΤΟ! Νίκη στην αντίσταση! Καμία συνεργασία με ιμπεριαλιστές!

Το πλήρες κείμενο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια