6 Νοεμβρίου 2020

Και όμως, στο Μαϊάμι δεν κέρδισε ο Τραμπ!

Η (αντι)κουβανική μαφία στο Μαϊάμι ήταν από τους πρώτους που βγήκαν στους δρόμους (δηλαδή σε ένα εστιατόριο με σαμπάνιες) να πανηγυρίσουν πρόωρα τη νίκη του εκλεκτού τους Τραμπ, τόσο στην πολιτεία τους (Φλόριντα) όσο και συνολικότερα. Στους "πανηγυρισμούς" δόθηκε δημοσιότητα από πολλά ΜΜΕ των ΗΠΑ (Miami Herald, New York Times,CiberCuba, AFP).
Μούφα και πίκρα
Όμως, σε όλες της κομητείες που ζουν Κoυβανοί ο Τραμπ έχασε:


Ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία της Φλόριντα βασικά με τη συντηρητική ψήφο των αγροτικών περιοχών και ανά φύλο, κυρίως  οι λευκοί άντρες ευνόησαν τον Τραμπ 53%  έναντι 44% τον Μπάιντεν , ενώ οι γυναίκες ψήφισαν τον Μπάιντεν 52% , έναντι 47% τον Τραμπ.

Οι Λατίνοι ψήφισαν τον Μπάιντεν 52% , έναντι 47% τον Τραμπ και οι μαύροι, 89% τον Μπάιντεν, έναντι 9% τον Τραμπ. Στις μεγάλες πόλεις (Μαϊάμι, Τάμπα, Ορλάντο, η πρωτεύουσα Ταλαχάσι, Τζάκσονβιλ) ο Μπάιντεν νίκησε. Αυτά είναι επίσημα στοιχεία που ανέφεραν οι The New York Times, όπως επιβεβαιώθηκε από τον δημοσιογράφο Martín Hacthoun.  

Γεγονός είναι ότι πανηγύρισαν στη Miami-Dade αλλά η μεγαλύτερη κομητεία της Φλόριντα είναι η πιο δημοκρατική περιοχή στην πολιτεία. Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε αυτήν την κομητεία, και επιπλέον η Miami-Dade εξέλεξε την πρώτη γυναίκα δήμαρχό στην ιστορία του, την Daniella Levine Cava. Πρόκειται για την πιο προοδευτική υποψήφια που κατέβηκε ποτέ σε αυτή την κομητεία και κέρδισε με 8% διαφορά τον αντίπαλό της, όπως αναφέρει η δεξιά InfoBae.

Φυσικά, από το 1959 ,το Μαϊάμι είναι το επίκεντρο του πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας,  όταν οι διεφθαρμένοι της δικτατορίας  του Μπατίστα κατέφυγαν εδώ παίρνοντας μαζί τους και το ταμείο της χώρας.  Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι πάντα ήταν μια εστία τρομοκρατίας όπου ιδρύθηκε το JMWAVE, ένας σταθμός συλλογής πληροφοριών που λειτουργεί από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

Στο εξωτικό σκηνικό του Μαϊάμι γίνεται το γνωστό τελετουργικό, όπου πολιτικοί από όλη τη χώρα συρρέουν στην πόλη για να μαζέψουν ψήφους και να δώσουν όρκους αντικομμουνιστικής πίστης υποσχόμενοι την ανατροπή του καθεστώτος  Φιντέλ Κάστρο, όπως δήλωσε ο Κουβανός ιστορικός ερευνητής Jesús Arboleya Cervera.

Σίγουρα, η προπαγάνδα λέει ότι ο Τραμπ κέρδισε λόγω αυτής της κομητείας, τα στοιχεία όμως λένε το αντίθετο. Όμως αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Γιατί ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν άξιοι Κουβανοί που  καταδικάζουν τις ενέργειες του Τραμπ κατά του κουβανικού λαού. Τα υπόλοιπα, είναι μια προπαγανδιστική απάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια