2 Νοεμβρίου 2020

Βολιβία : Αντιμέτωπη με το φασισμό, αλλά και τον οικονομικό πόλεμο

“Έζησα μέσα στο τέρας και γνωρίζω τα σωθικά του - Χοσέ Μαρτί

 Τι κρύβεται πίσω από τη νέα στρατηγική των Γιάνκις  στη Βολιβία

Arthur González -22 octubre 2020 

Όσοι παρακολουθούν τις ειδήσεις σχετικά με την κατάσταση στη Βολιβία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εναντίον του Προέδρου Έβο Μοράλες, θα πρέπει να είναι καχύποπτοι με την τωρινή αναγνώριση της ηχηρής νίκης του MAS από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ). Αυτό δεν είναι για καλό και σίγουρα κάποια στρατηγική έχουν σχεδιάσει για να παρεμποδίσουν το έργο της νέας κυβέρνησης του Λουίς Άρσε.

Σε αυτόν τον κόσμο που μονοπωλείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τίποτα δεν είναι τυχαίο, πολύ περισσότερο όταν ένα αριστερό κόμμα έρχεται στην εξουσία, εξ ου και οι υποψίες ότι η Βολιβία μπορεί να εμπλακεί σε έναν άνισο αγώνα με τις βρώμικες μανούβρες της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου ενός άδηλου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού πολέμου, για να πνίξουν την οικονομία τους, (όπως κάνουν στην Κούβα και τη Βενεζουέλα), με την φιλοδοξία ότι ο λαός θα κατηγορήσει την αριστερά για οικονομική αποτυχία, μαζί με την ιδεολογική επίθεση που θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προπαγάνδα τους , κυρίως στη νεολαία.

Πώς είναι δυνατόν η ίδια η ηγέτης πραξικοπήματος, η Τζανίνε Άνιες,  να συγχαίρει τους υποψηφίους του MAS και να τους ζητά να  “κυβερνήσουν σκεπτόμενοι τη Βολιβία και τη δημοκρατία”, όταν ήταν η μαριονέτα του στρατιωτικού πραξικοπήματος που καθοδηγήθηκε από την  πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, που τσαλαπάτησε τη δημοκρατία και σφάγιασε  εκατοντάδες Βολιβιάνους ;

Τα σημάδια για  το βρώμικο παιχνίδι είναι πολύ έντονα, πέρα από τους εκλογικούς παρατηρητές του ΟΑΚ,  που στις εκλογές του  2019 διέγνωσαν την υποτιθέμενη εκλογική νοθεία, ενώ σε αυτές, που πάλι συμμετείχαν ως παρατηρητές, διαπίστωσαν ότι "ήταν διαφανείς και καθαρές", λες και άλλοι ήταν οι ψήφοι που έδωσαν την πλειοψηφία στον Έβο Μοράλες πέρσι και άλλες αυτές που την έδωσαν στον Άρσε φέτος.  

Το MAS απέδειξε ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Με το 86% των ψήφων καταμετρημένο (22/10) , ξεπερνά με τουλάχιστον το 54% των ψήφων τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορεί να καταλάβει κάποιος, γιατί ο Κάρλος Μέσα, τμήμα της CIA κατά του MAS, αναγνωρίζει εύκολα την ήττα του, ενώ πέρσι εν μέσω ενός στρατιωτικού σκηνικού, ήταν μέρος του στρατιωτικού πραξικοπήματος ;

Είναι προφανές ότι αυτές είναι οι εντολές των Γιάνκις και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν το έργο παρεμπόδισης της νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μέσα είχε ήδη δηλώσει ότι “θα είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης”.

Το 2019  νικητής των εκλογών ήταν ο Έβο Μοράλες με 47,08% των ψήφων, ενώ το κόμμα του Κάρλος Μέσα (Comunidad Ciudadana/ Κοινότητα Πολιτών), έλαβε μόνο το 36,51% των ψήφων. Παρ 'όλα αυτά, ο OAΚ δήλωσε ότι υπήρξε νοθεία, ξεκινώντας το στρατιωτικό πραξικόπημα με τη δίωξη των ανώτερων στελεχών του MAS, με αποτέλεσμα την αναγκαστική παραίτηση του ‘Εβο και την αποχώρησή του από τη χώρα,  όταν ο στρατηγός  Ουίλιαμς Καλιμαν "πρότεινε" να εγκαταλείψει το αξίωμα.

Άλλοι ηγέτες του MAS ζήτησαν άσυλο στις πρεσβείες του Μεξικού και της Ισπανίας, οι οποίες πολιορκήθηκαν από τον στρατό.

Τίποτα δεν άλλαξε στην υποστήριξη του λαού στο MAS, η τωρινή στάση λέει ξεκάθαρα ότι κάτι κρύβεται πίσω από την ηρεμία  και τα υποκριτικά συγχαρητήρια των Γιάνκις.

Γιατί, ο πράκτορας της CIA  Λουίς Αλμάργο (ΓΓ του ΟΑΚ)  δεν φωνάζει για νοθεία  μπροστά σε αυτή τη νέα νίκης του MAS ;  Τι συνέβη ώστε να δώσει νομιμότητα σε αυτήν την εκλογική διαδικασία ;

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο Έβο κατηγορείται για τρομοκρατία για τις ενέργειές του το 2019 και ότι η δίωξη εναντίον του είναι αδιάκοπη για να τον εξουδετερώσουν για όλη του τη ζωή, ενώ τώρα χειροκροτούν τον Άρσε. Όλα μυρίζουν άσχημα.

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι πραξικοπηματίες κατήγγειλαν την υποψηφιότητα του Λουίς Άρσε, διαδίδοντας υποτιθέμενες δημοσκοπήσεις, κόντρα στην εκλογική νομοθεσία, ωστόσο τώρα τον αποδέχονται ως αδιαμφισβήτητο νικητή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το 2019 ακολούθησε τις εντολές του Λευκού Οίκου, τώρα συγχαίρει τον λαό της Βολιβίας για την “συμμετοχική και ειρηνική” εκλογική διαδικασία. Είναι αληθινά αυτά τα συγχαρητήρια ή  απλώς ακολουθούν οδηγίες του βορειοαμερικανού συμμάχου τους ;

Γιατί δεν καταδίκασαν το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του Έο Μοράλες της 10ης Νοεμβρίου, ούτε και όταν η ντε φάκτο κυβέρνηση απέλυσε και φυλάκισε τα μέλη του  TSE (Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο) ; Κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το πολιτικό τοπίο, όπου οι βασικοί παράγοντες  είναι οι ίδιοι.

Το χέρι της CIA είναι παρόν σε όλο αυτό το σενάριο, αρκεί να θυμηθούμε ότι τον Σαλβαδόρ Ρομέρο, που διορίστηκε ως πρόεδρος της TSE (Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο) από την Τζανίνε Άνιες, τον αναφέρουν τα αρχεία  WikiLeaks,  ως στενό δεσμό μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών των Γιάνκις και του USAID.

Ο ίδιος διατέλεσε το 2003 πρόεδρος του τότε  Εθνικού Εκλογικού Δικαστηρίου, ένα οργάνου  που υπάγεται στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και διορίστηκε σε αυτή τη θέση από τον τότε πρόεδρο Κάρλος Μέσα.

Ο Ρομέρο έχει στενούς δεσμούς με “αξιωματούχους” της Πρεσβείας των ΗΠΑ, πιθανώς αξιωματούχους της CIA, καθώς το 2008 ήταν υπεύθυνος για την παρουσίαση διαλέξεων που χρηματοδοτήθηκαν από τον USAID κατά της κυβέρνησης  Έβο και επιπλέον με τις καμπάνιες κατά του  ΜΑS  που επιχείρησε να επηρεάσει αρνητικά το δημοψήφισμα και τις προεδρικές εκλογές του 2019.

Εντύπωση προκαλεί η σιωπή της πρεσβείας των Γιάνκις, που έπαιξε δραστήριο ρόλο  στις εκλογές του 2019, ειδικότερα η υπουργός- σύμβουλος Μάριαν Σκότ και ο διπλωμάτης  Ραλφ Α. Όλσον, που συναντήθηκαν με  ανώτερους διπλωμάτες από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και Παραγουάη, με στόχο την οργάνωση δράσεων αποσταθεροποίησης κατά της κυβέρνησης του Έβο και  έδωσαν χρήματα στην αντιπολίτευση της Βολιβίας για την  υλοποίηση αυτού του τύπου δραστηριότητας.

Η εν λόγω υπουργός – σύμβουλος στις συναντήσεις της με άλλους διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Λα Παζ, από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη, την Κολομβία, την Ισπανία, τον Ισημερινό, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Χιλή, επέμεινε στο σενάριο της “νοθείας” στις εκλογές όπου νίκησε ο Έβο Μοράλες και προσπάθησε να τους πείσει  να μην  τον υποστηρίξουν οι κυβερνήσεις τους, γιατί,  σύμφωνα με τον ίδιο, "θα ήταν πιο αξιόπιστο και γνήσιο από να το έκαναν οι ΗΠΑ μόνες τους”.

Η Μάριαν Σκοτ, μπήκε επίσημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1986 και συνεργάστηκε με την USIA στη Γουατεμάλα, το Μεξικό και την Κένυα, μια κατάσταση που προκαλεί υποψίες για τη σχέση της με τη CIA. 

 H ίδια η ζωή θα αποκαλύψει αυτή  την απάτη, γι' αυτό ο Χοσέ Μαρτί   είχε πει:

“Έζησα μέσα στο τέρας και γνωρίζω τα σωθικά του”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια