4 Νοεμβρίου 2018

Ο Πούτιν επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία θα εγκαταστήσει στην Κούβα σταθμό πλοήγησης Glonass

Η Ρωσία ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στην Κούβα ένα επίγειο σταθμό του (ρωσικού) συστήματος πλοήγησης Glonass (Global Navigation Satellite System) , όπως επιβεβαιώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

Τον περασμένο Μάιο, η επιστημονική βιομηχανική εταιρεία των Συστημάτων Παραγωγής Υψηλής Ακρίβειας (SPP, το ακρώνυμο της στα ρωσικά) ανέφερε ότι υπέγραψε σύμβαση για την τοποθέτηση στην Κούβα σταθμού μέτρησης για το σύστημα πλοήγησης Glonass.


“Ως αποτέλεσμα, οι κουβανοί εταίροι θα έχουν πρόσβαση στις διευρυμένες τεχνικές δυνατότητες που παρέχει (το σύστημα) στην απομακρυσμένη ανίχνευση του εδάφους και στις υπηρεσίες δορυφορικών τηλεπικοινωνιών”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη λήξη των συνομιλιών που είχε με τον Κουβανό ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

Το σύστημα Glonass (ακρωνύμο για το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης) εμφανίστηκε το 1982. Όπως το αμερικανικό GPS, το ρωσικό σύστημα επιτρέπει τον προσδιορισμό της θέσης και της ταχύτητας των δεκτών του σήματός τους.

Ο πρώτος σταθμός εκτός Ρωσίας εγκαταστάθηκε στη Βραζιλία, το 2013.

Η Ρωσία προτείνει επίσης στην Κούβα βοήθεια για την κατασκευή των μεταφορικών υποδομών, ιδίως τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας της Καραϊβικής.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε ως φιλικό και εποικοδομητικό το κλίμα των διαπραγματεύσεων που είχε στη Μόσχα με τον πρόεδρο των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ Μπερμούδες.

"Το κλίμα της συνάντησης ήταν φιλικό και εποικοδομητικό, γεγονός που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Κούβας", δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι “οι λαοί μας είναι ενωμένοι με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αμοιβαίας συμπάθειας, σεβασμού και αλληλεγγύης”.

Σημείωσε επίσης ότι ότι συζήτησε με τον Ντίας Κανέλ την αλληλεπίδραση μεταξύ Ρωσίας και Κούβας, καθώς και τα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακή ζητήματα. 

Ενεργειακή συνεργασία


Η προμήθεια πετρελαίου της Κούβας από τη Ρωσία συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια του νησιού, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν μια θετική εμπειρία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. "Οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών παραγώγων συμβάλλουν σημαντικά στην παροχή πόρων στην οικονομία της Κούβας και εγγυώνται την ενεργειακή της ασφάλεια", δήλωσε ο Πούτιν. 

Τόνισε επίσης το «επιτυχημένο έργο» των ρωσικών επιχειρήσεων στο κουβανικό έδαφος. Στο ζήτημα της εμπορικής συνεργασίας, ο Πούτιν ανέφερε ότι πέρυσι η ανταλλαγή μεταξύ Ρωσίας και Κούβας αυξήθηκε κατά 17%, επισημαίνοντας ότι παρόλο που εξακολουθούν να είναι "μέτριοι οι δείκτες", οι δύο χώρες έχουν σχεδιάσει να τους βελτιώσουν.

"Μαζί με τον Ντίας Κανέλ, δώσαμε εντολή στην διακυβερνητική επιτροπή που συνήλθε εκ νέου αυτή την εβδομάδα στην Αβάνα, να επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση των διμερών εμπορικών ροών και να επεκτείνει τη συνεργασία στις επενδύσεις", δήλωσε.

Μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Ντιάς Κανέλ συναντήθηκε την Παρασκευή με ρώσους επιχειρηματίες γιγαντιαίων εταιρειών, όπως οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Zarubezhneft, η ενεργειακή εταιρεία Inter Rao και κατασκευαστής φορτηγών Kamaz, μεταξύ άλλων.

Ο Κουβανός πρόεδρος μίλησε επίσης για την εμβάθυνση των οικονομικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία. 

Ο Κουβανός ηγέτης έφτασε στην Μόσχα την 1η Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Κουβανός πρόεδρος στη Ρωσία εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Η τελευταία έγινε από τον Ραούλ Κάστρο το 2009.

 www.resumenlatinoamericano.org




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια