30 Νοεμβρίου 2018

60 χρόνια Κουβανικής Επανάστασης: Σειρά εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Τουρκία


Στο ντοκουμέντο που εγκρίθηκε στην 20η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, τα 90 κόμματα που έλαβαν μέρος επιβεβαίωσαν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στο πλευρό του Συριακού, του Παλαιστινιακού, του Κυπριακού λαού, των λαών του Λιβάνου, του Σουδάν, της Σοσιαλιστικής Κούβας, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, του Ιράν, όλων των λαών που αντιμετωπίζουν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και απειλές.

Καταδίκασαν την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και τον αντικομμουνισμό και εκφράσανε την ολόπλευρη στήριξη στους κομμουνιστές που διώκονται στην Πολωνία, την Ουκρανία, το Σουδάν, το Καζακστάν, το Πακιστάν στους κομμουνιστές που αντιμετωπίζουν δικαστικές και πολιτικές διώξεις σε Ρωσία, Υπερδνειστερία και αλλού.

Σημειώθηκε πως το 2019 υπάρχουν αρκετές σημαντικές επέτειοι, όπως τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τα 70 χρόνια της Κινέζικης Επανάστασης και τα 60 της Κουβανικής Επανάστασης, που είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού την υπεράσπιση της ιστορίας και προσφοράς του κομμουνιστικού κινήματος για τις λαϊκές κατακτήσεις, στο δρόμο της πάλης για την πρόοδο, την κοινωνική χειραφέτηση των εργατών και των λαών, κατά της παραχάραξης και διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, την ταύτιση του κομμουνισμού με τις φασιστικές θηριωδίες.

Τις ίδιες ακριβώς ημέρες, πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία η 18η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση των Κινημάτων Αλληλεγγύης με την Κούβα που έλαβε μια σειρά αποφάσεις σχετικά με το συντονισμό και το ανέβασμα της δράσης σε κάθε χώρα της Ευρώπης.


Στις 21 Νοεμβρίου  στη Λάρισα  άνοιξε ο κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων για την 60η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης (1/1/2019), ενώ 4 εκδηλώσεις προγραμματίζονται στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη , Γρεβενά , Φλώρινα, Κοζάνη) και την επόμενη εβδομάδα, τη σκυτάλη παίρνει η Καλαμάτα που διοργανώνει την πρώτη εκδήλωση στην Πελοπόννησο. 

Οι έξι αυτές εκδηλώσεις σε ισάριθμες επαρχιακές πόλεις που ξεκίνησαν τον εορτασμό της 60ης επετείου της Επανάστασης ένα και πλέον μήνα πριν την ημερομηνία της επετείου, δείχνουν ότι το 2019 θα είναι ένα  πολύ παραγωγικό έτος για την αλληλεγγύη με την Κούβα.

Οι διάφορες οργανώσεις, συλλογικότητες και άτομα που παίρνουν την υπόθεση επάνω τους, δείχνουν την ακτινοβολία, το κύρος και την ελπίδα που αποτελεί η Κουβανική Επανάσταση και το παράδειγμά της σε όλο τον κόσμο γενικά και στην Ελλάδα της κρίσης ειδικότερα.

Οι οργανώσεις αλληλεγγύης καλούνται σήμερα να ανταποκριθούν στο ελπιδοφόρο, φιλόδοξο και επιτακτικό αυτό καθήκον. Να κάνουν την υπόθεση της Κούβας, αλλά και της Λατινικής Αμερικής γενικότερα, αναπόσπαστο κομμάτι του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, που οφείλει να ξαναβρεί την ιστορία και τα πατήματά του.

Τουρκικός Σύνδεσμος Φιλίας με την Κούβα “Χοσέ Μαρτί” ανακοίνωσε  το πρόγραμμα εκδηλώσεων στη μνήμη του ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και προς τιμής της κοντινής 60ης επετείου της Κουβανικής Επανάστασης.  Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας, την Ινσταμπούλ, την Άγκυρα και τη Σμύρνη και θα είναι αφιερωμένες στον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης με αφορμή τη δεύτερη επέτειο του θανάτου του και τα 60 χρόνια του άθλου της απελευθέρωσης του λαού του στο οποίο ηγήθηκε. 



Αντιπροσωπεία από το νησί αποτελούμενη από τον Χουάν Κάρλος Μάρσαν, αν.υπεύθυνο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC), Λίλιαμ Μεντόσα, βουλευτή και εκπρόσωπο της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (UJC), Ίβις Αλβίσα, από το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP), Μπέλκυς Λάυ, μέλος του ΚΚ Κούβας και Μάρτα Καρβαχάλ, δημοσιογράφο και διευθύντρια του Mundo Latino, βρίσκεται στην Τουρκία και συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Ισταμπούλ στις 26 και 27 Νοεμβρίου, θα συνεχιστούν στη Σμύρνη στις 28 και 29 , για να τελειώσουν στην πρωτεύουσα το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια