12 Μαρτίου 2018

“Ανεξάρτητα” sites αποστασιοποιούνται από την “νέα” Task Force Internet του Τραμπ, για παρέμβαση στην Κούβα

Ωστόσο, αυτό που δεν λένε οι "ανεξάρτητοι" ιστότοποι είναι από που προέρχεται η χρηματοδότησή τους. Προφανώς ούτε οι υποτροφίες που χορηγούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους συντάκτες τους ούτε οι κύκλοι προετοιμασίας τους στην Ευρώπη, ούτε τα "αναγνωρισμένα" βραβεία έχουν οτιδήποτε σχέση με το θέμα.

Προφανώς, παρά την μη “συγκρουσιακή” δημοσιογραφική τους πολιτική, ο στόχος είναι η υπονόμευση των βάσεων του κουβανικού Κράτους, μέσω του καλύτερου θεατρικού σεναρίου του Ομπάμα, ότι δηλαδή είναι προϊόν δημοσιογραφικού χόμπι μιας ομάδας “χιλιάδων” που εξασκεί καθαρό “χόμπι”.

Όσον αφορά την επισημοποίηση της ειδικής ομάδας της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών , που υποτίθεται συγκροτήθηκε για αυξήσει την πρόσβαση των Κουβανών στο διαδίκτυο και να υποστηρίξει τους λεγόμενους ανεξάρτητους κουβανικούς ιστότοπους, αρκετοί από αυτούς τους ιστότοπους, αποστασιοποιήθηκαν από την “πρωτοβουλία” της σημερινής βορειοαμερικανικής κυβέρνησης.


Σύμφωνα με μία έκθεση του πρακτορείου Reuters, “Τα κυριότερα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Κούβα δήλωσαν ότι δεν θέλουν να έχουν σχέση με μια πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για την ενθάρρυνση της εμφάνισης περισσότερων ειδησεογραφικών μέσων, δηλώνοντας ότι παρεμβαίνει στην πολιτική του νησιού και δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον.

"Δεν μιλάμε μόνο για κάτι που μπορεί να προκαλέσει ένταση στην πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά και για κάτι που μπορεί να βλάψει την αξιοπιστία και την εικόνα ανεξαρτησίας των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης", δήλωσε στο Reuters, η Ελάινε Ντίας, 32 ετών, ιδρυτής το 2015 και συντάκτης του ιστότοπου “Periodismo de Barrio” (Δημοσιογραφία της Γειτονιάς).

Επίσης, σύμφωνα με τον Χασάν Νιέβες Κάρδενας, διευθυντή του “El Toque” (Το Άγγιγμα), αυτή η ανακοίνωση είναι επιβλαβής, "δίνοντάς επιχειρήματα, δίδοντας εργαλεία σε (...) στους πιο συντηρητικούς τομείς εξουσίας στην Κούβα που αναζητούν τρόπους να μας συνδέσουν με τον εχθρό για να ελαχιστοποιήσουν την παρουσία μας στην κουβανική κοινωνία".

Άλλα "ανεξάρτητα" μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν ότι η "νέα" ομάδα εργασίας υλοποιεί μια αποτυχημένη πολιτική όταν προσπαθεί να δραστηριοποιήσει εκ νέου, προγράμματα όπως το Zunzuneo .

Ωστόσο, αυτό που δεν λένε οι "ανεξάρτητοι" ιστότοποι είναι από που προέρχεται η χρηματοδότησή τους . Προφανώς ούτε οι υποτροφίες που χορηγούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους συντάκτες τους ούτε οι κύκλοι προετοιμασίας τους στην Ευρώπη, ούτε τα "αναγνωρισμένα" βραβεία έχουν οτιδήποτε σχέση με το θέμα.

Προφανώς, παρά την μη “συγκρουσιακή” δημοσιογραφική τους πολιτική, ο στόχος είναι η υπονόμευση των βάσεων του κουβανικού Κράτους, μέσω του καλύτερου θεατρικού σεναρίου του Ομπάμα, ότι δηλαδή είναι προϊόν δημοσιογραφικού χόμπι μιας ομάδας “χιλιάδων” που εξασκεί καθαρό “χόμπι”.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ειδική ομάδα που εξάγγειλε ο Τραμπ δεν έχει να κάνει με καμιά πρωτοβουλία και έχει τους πιο παλιούς της προγόνους, στην ραδιοτηλεοπτική επίθεση ενάντια στο νησί.

Όπως δημοσίευσε πρόσφατα ένας άλλος “ανεξάρτητος” ιστότοπος, το 2012 ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούβιο, αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις: “Το κουβανικό ολοκληρωτικό σύστημα θα μπορούσε να καταρρεύσει, αν όλοι οι Κουβανοί είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αφού η Κούβα θα ακολουθούσε την ίδια μοίρα με τις χώρες που πέρασαν την Αραβική Άνοιξη”.

Επομένως, το νέο στο Trump έχει να κάνει, με τον συνήθη κυνισμό του, που αποκαλύπτει τις προθέσεις που οι άλλοι προσπάθησαν  περισσότερο ή λιγότερο να αποκρύψουν. Οι υποτροφίες με πλούσια χρηματοδότηση, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε τρίτες χώρες, οι δημοσιεύσεις σε υποτιθέμενους αριστερούς ιστότοπους και τα βραβεία - ρωτήστε την Yoani Sánchez - είναι, όπως λένε στην Κούβα, "πιο παλιά και από το περπάτημα". 

http://razonesdecuba.cubadebate.cu


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια