28 Μαρτίου 2018

Ο Τραμπ ενέκρινε 20 εκατ. δολάρια στον προϋπολογισμό για ανατρεπτικά προγράμματα κατά της Κούβας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την Παρασκευή κονδύλι 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την υπονόμευση στην Κούβα, ως μέρος του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους 2018 (μέχρι τον Οκτώβριο).

Στην πρότασή του για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε τον Μάιο του 2017, ο Τραμπ είχε αφαιρέσει τα κονδύλια που προορίζονταν για την Κούβα. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα ανακοίνωσε στο Μαϊάμι μια νέα πολιτική έναντι της νησιωτικής χώρας η οποία σκλήρυνε τον οικονομικό αποκλεισμό και προέβλεπε μεγαλύτερη εχθρότητα και παρέμβαση. 

Παρά τις εκτεταμένες περικοπές που έκανε ο Λευκός Οίκος στα κονδύλια του τρέχοντος έτους που προορίζονταν για το Υπουργείο Εξωτερικών, τα προγράμματα του USAID και για εξωτερική βοήθεια, δεν έφερε αντιρρήσεις στην περίπτωση της Κούβας, ώστε να διατηρηθεί το ποσό των εκατομμυρίων δολαρίων που τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις αυτής της χώρας αυτής έχουν διαθέσει σε ανατρεπτικά προγράμματα στην Κούβα για την υποτιθέμενη “προώθηση της δημοκρατίας”. 


Οι αντι-κουβανικοί βουλευτές του Κογκρέσου, άσκησαν την επιρροή τους στην κυβέρνηση Τραμπ έτσι ώστε να μην διακοπεί η χρηματοδότηση στους μισθοφόρους τους στην Κούβα και στα διάφορα αντεπαναστατικά τους σχέδια. 

Από το 1996, με τον νόμο Helms-Burton, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν δημόσιους πόρους για ανατρεπτικά προγράμματα στην Κούβα. Στη διάρκεια των οικονομικών ετών 2009 έως το 2016, η κυβέρνηση Ομπάμα διέθεσε 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για αυτό το σκοπό. Σε αυτά, πρέπει να προσθέσουμε τα κονδύλια που προορίζονται για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές κατά της Κούβας και τα χρήματα των οργανισμών συλλογής πληροφοριών για διείσδυση και ανατρεπτικές δραστηριότητες.

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια