3 Αυγούστου 2016

Λατινική Αμερική, πίσω αυλή ή μετόπισθεν της αυτοκρατορίας;

- To κυρίαρχο κοινωνικοοικονομικό σύστημα (καπιταλισμός) γεννήθηκε στην Ευρώπη, αλλά μεγαλούργησε στην αμερικάνικη ήπειρο, όπου παρήγαγε με τον γνωστό σε όλους μας τρόπο την βορειοαμερικάνικη αυτοκρατορία, την μηχανή του σύγχρονου ιμπεριαλισμού.


Η ισπανική αυτοκρατορία που  πήρε τα πάντα από αυτή την Ήπειρο, άφησε στην Λατινική Αμερική και ένα καλό, την κοινή γλώσσα. Όλη σχεδόν η Νότια και Κεντρική Αμερική μιλά ισπανικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνολογική ενότητα των λαών της ηπείρου.  Η πάλη για την ανεξαρτησία, έβγαλε προσωπικότητες όπως τον Σιμόν Μπολίβαρ (1783-1830), υπέρμαχο της Αμερικάνικης Συνομοσπονδίας με αποφασιστική συμβολή στην απελευθέρωση των χωρών που σήμερα γνωρίζουμε ως Κολομβία, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Βολιβία  και Περού και  τον  Χοσέ Μαρτί   (1853-1895) εθνικό ήρωα της Κούβας, αναγνωρισμένο επαναστάτη, θεωρητικό, ποιητή, πολιτικό, ήρωα όλης της Λατινικής Αμερικής.


Το επαναστατικό αντιμπεριαλιστικό κίνημα μεγαλούργησε επίσης στην αμερικάνικη ήπειρο. Σημειώνεται μόνο, ότι  σήμερα,  διανύοντας την πρώτη 20ετία του 21ου αιώνα ίσως είναι η μοναδική ήπειρος που μαζικά κινήματα, χώρες και κυβερνήσεις, προσπαθούν να παλέψουν ενάντια στην αυτοκρατορία μιλώντας για απελευθέρωση, επανάσταση ακόμα και σοσιαλισμό.

Τεράστιος είναι ο ρόλος και η θέση της Κούβας σε αυτό, η πρώτη σοσιαλιστική Επανάσταση στην αμερικάνικη ήπειρο,  όχι μόνο κέρδισε την μάχη της επιβίωσης,  αλλά συνεχίζει να επηρεάζει, αν όχι να σφραγίζει τις εξελίξεις στην ήπειρο και στον 21ο αιώνα. Το πουλόβερ που άρχισε να ξηλώνεται την 1η Γενάρη του 1959, όταν οι μπαρμπούδος του Φιντέλ Κάστρο κέρδισαν τον απελευθερωτικό πόλεμο, δεν έχει επιστροφή.


Είναι κάθε φορά και μεγαλύτερες οι απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια που προέρχονται από την απόπειρα του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού να επιβάλει την ηγεμονική θέση του απέναντι στις αλλαγές στην παγκόσμια ισορροπία, από τη φιλοσοφία σφετερισμού και ελέγχου στρατηγικών φυσικών πόρων που αποδεικνύονται με τον αυξανόμενο επιθετικό χαρακτήρα του στρατιωτικού δόγματος του ΝΑΤΟ και τον πολλαπλασιασμό μη συμβατικών πολέμων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «διεθνούς τρομοκρατίας», την όξυνση των αντιθέσεων του με τη Ρωσία και την Κίνα και τον κίνδυνο μιας πολεμικής σύγκρουσης ανυπολόγιστων διαστάσεων στη Μέση Ανατολή.

Όπως πολύ έγκαιρα προειδοποιήσαμε, η επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία προκάλεσε σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα, πράγμα που επιδεινώνεται με την εφαρμογή αυθαίρετων και άδικων μονομερών κυρώσεων ενάντια σ’ αυτή τη χώρα“.





ESTADOS UNIDOS=ΗΠΑ,
ESTAMOS UNIDOS=ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
Η ανάδειξη των προοδευτικών κυβερνήσεων την τελευταία εικοσαετία στην αμερικάνικη ήπειρο, δεν οδήγησε την αυτοκρατορία σε αλλαγή των στόχων της, ούτε σε παραίτηση από τις παλιές μεθόδους ( πραξικοπήματα,  δολοφονίες, αποσταθεροποίηση), απλά τις εμπλούτισε.


Στα πλαίσια της παγκόσμιας και ενιαίας καπιταλιστικής οικονομίας, οι διαδικασίες ολοκλήρωσης και συνεργασίας της Λατινικής Αμερικής δείχνουν τη  δυνατότητα απελευθέρωσης των λαών και κινητοποιούν εκατομμύρια εργαζόμενων και φτωχών σε όλη την ήπειρο. Σε λίγα μόνο χρόνια, οι χώρες της ΑLBA έλυσαν ή προσπάθησαν να λύσουν πλευρές του λεγόμενου άνισου ανταλλακτικού εμπορίου και της καταλήστευσης των χωρών του τρίτου κόσμου.


Η Δεύτερη Σύνοδος Κορυφής της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) το 2014 στην Αβάνα, ανακήρυξε την περιοχή σε Ζώνη Ειρήνης.



ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2016

  • ΚΟΥΒΑ: H βορειοαμερικάνικη κυβέρνηση επιβάλει τους πρώτους μήνες του 2016, νέα υψηλά πρόστιμα σε ευρωπαϊκές (αλλά και σε μια βορειοαμερικανική) εταιρείες για συναλλαγές με την Κούβα, κατ εφαρμογή του αποκλεισμού (εμπάργκο). Από κοντά, η Μεγάλη Βρετανία κλείνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς  των οργανώσεων αλληλεγγύης της χώρας  που  συγκέντρωναν  χρήματα για την Κούβα.

  • BENEZOYEΛΑ: Ο  οικονομικός, πολιτικός και ιδεολογικός πόλεμος  συνεχίζεται αμείωτος. Η δεξιά  αντιπολίτευση νομοθετεί στο κοινοβούλιο νόμο για την αμνήστευση των φασιστών και ξεκινά καμπάνια για δημοψήφισμα με στόχο την πτώση  του Μαδούρο από την προεδρία και την αλλαγή του συντάγματος. Ο Ομπάμα ανανεώνει την περσινή Εκτελεστική Απόφαση ότι η Βενεζουέλα αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

  • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: H νέα δεξιά κυβέρνηση Μάκρι, προχωρά σε μαζικές απολύσεις, αυξήσεις τιμών στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και δάνεια από τα γνωστά κλαμπ οικονομικών δολοφόνων. Μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα καταστέλλονται από την αστυνομία. Σημειώνονται επιθέσεις και καταστροφές σε γραφεία του κόμματος της Κίσχνερ.

  • ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Με όρους τηλεοπτικού σώου, συλλαμβάνεται για λίγες ώρες από την ομοσπονδιακή αστυνομία, ο πρώην πρόεδρος Λούλα για δήθεν εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς.  Eίναι η γενική πρόβα του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος που ακολούθησε.

  • ΒΟΛΙΒΙΑ: Oι δυνάμεις ασφάλειας της χώρας ανακοινώνουν ότι εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν, 2 μικρές πτητικές συσκευές (Drones) πάνω από τις κατοικίες του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της χώρας.
  • ΟΝΔΟΥΡΑ: Δολοφονείται από τον στρατό της Ονδούρας η γνωστή ιθαγενής ηγέτης Berta Cáceres, ξεσπούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην Ονδούρα και σε όλη την ήπειρο, και καταδίκη της δολοφονίας από τις κυβερνήσεις. Ανακοινώνεται η σύσταση διεθνούς επιτροπής  διερεύνησης. Πάνω από 100 δολοφονίες  μόνο ακτιβιστών για το περιβάλλον, έχουν γίνει στην Ονδούρα την τελευταία 5ετία.






Όλα αυτά συνάδουν με την αύξηση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε όλα τα μέτωπα.


Συνάδουν επίσης με το σενάριο πολεμικής ανάφλεξης, μετά την οικονομική κατεδάφιση που προκαλεί η οικονομική κρίση.


Βεβαίως, η παγκόσμια οικονομική κρίση φτάνει και την Λατινική Αμερική και το ζήτημα είναι  πολύ πιο σύνθετο από την πτώση της τιμής του πετρελαίου:

  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL), που δημοσιοποίησε τον Οκτώβρη του 2015, το συνολικό ΑΕΠ των χωρών της Λατινικής Αμερικής το 2015 μειώθηκε κατά -0,3%

  • Σε άλλη έκθεση  της CEPAL και της ΔΟΕ (Εργασιακή κατάσταση πραγμάτων στη Λατινική Αμερική  και στην Καραϊβική) ο δείκτης της ανεργίας στην περιοχή  καταγράφει μια αύξηση 0,6%, φτάνοντας στο  6,6%,  από το 6%  που ήταν το 2014. “

  • Η ίδια έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “Η σημερινή περιφερειακή τάση επιβράδυνσης της οικονομίας είναι ανησυχητική και ήδη  περιορίζει το χώρο για την πρόοδο  στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, δύο σημαντικά επιτεύγματα της περιοχής  από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας”.




  • Το σκηνικό πολέμου μέσω εμφυλίου ή στρατιωτικής επέμβασης στήνεται σταθερά και στη Λατινική Αμερική και κυρίως στη Βενεζουέλα. Όλο και περισσότεροι αναλυτές στη Λατινική Αμερική θεωρούν ότι ο παγκόσμιος πόλεμος διεξάγεται ήδη τμηματικά.
  • Συνηθίζεται να λέγεται ότι η Λατινική Αμερική αποτελεί την  πίσω αυλή των ΗΠΑ.  Στον πόλεμο η πίσω αυλή λέγεται μετόπισθεν.
  • Αν οι ΗΠΑ  προσπαθούν να καθαρίσουν την πίσω αυλή τους ή να ασφαλίσουν τα μετόπισθεν (τους) θα φανεί σύντομα.
  • Σε κάθε περίπτωση δίπλα στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και όποιων άλλων, στη Λατινική Αμερική υπάρχει ένα σοβαρό χαράκωμα.
  • Οι λαοί της ηπείρου έχουν πολλά να χάσουν και η σύγκρουση θα είναι σφοδρή.
  • Θα κριθεί αν επαρκεί η εμπειρία της περιόδου των προοδευτικών κυβερνήσεων, της ενοποίησης και της προοπτικής απελευθέρωσης.
  • Θα κριθεί επίσης, αν οι αγωνιστικές παραδόσεις της ηπείρου είναι τόσο ζωντανές ώστε να κάνουν τη διαφορά.

Σε κάθε περίπτωση:

  • H πάλη για την διατήρηση της Λατινικής Αμερικής σε Ζώνη Ειρήνης θα είναι σκληρή. Εδώ υπάρχουν λαϊκές δυνάμεις που θα σηκώσουν την σημαία της αντίστασης και της απελευθέρωσης και θα γράψουν σε αυτή το γνώριμο σύνθημα της στιγμής, “ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ ! Θα νικήσουμε!” που θα το φωνάξουν στην κοινή τους γλώσσα:

PATRIA GRANDE O MUERTE ! VENCEREMOS!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια