16 Ιουλίου 2024

To εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα Cimavax καταχωρήθηκε στη Λευκορωσία

Η καταχώριση στη Λευκορωσία του πρώτου θεραπευτικού εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα δείχνει τα αποτελέσματα του βιοτεχνολογικού και φαρμακευτικού τομέα, παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες.

Στον λογαριασμό του στο X, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση που κυκλοφόρησε πρόσφατα, η οποία ανέφερε την καταχώριση στην ευρασιατική χώρα του εμβολίου Cimavax, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Κούβας.

Ο Ροντρίγκες υπογράμμισε την αξία του εθνικού βιοτεχνολογικού και φαρμακευτικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε, συνεχίζει να αποδίδει σπουδαία αποτελέσματα, παρά τις δυσκολίες που επιβάλλει η αυστηροποίηση του αμερικανικού αποκλεισμού κατά της χώρας της Καραϊβικής.

Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Prensa Latina, με ημερομηνία 12 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Λευκορωσίας, μέσω του Κέντρου Δοκιμών και Εμπειρογνωμοσύνης για την Υγεία, χορήγησε την καταχώριση του κουβανικού εμβολίου Cimavax.

Το φάρμακο ήταν το πρώτο παγκοσμίως επίσημα κατοχυρωμένο  θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, αναφέρει η ειδησεογραφική πηγή.

Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής της σλαβικής χώρας αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίτευγμα της κουβανικής βιοτεχνολογίας σε μια χώρα με τόσο υψηλά και απαιτητικά πρότυπα όπως η Λευκορωσία, σχολίασε ο πρέσβης της Κούβας στο Μινσκ, Σαντιάγκο Πέρες.

Ομοίως, η ευρωπαϊκή χώρα ήταν η πρώτη στην ήπειρο αυτή που καταχώρησε το κουβανικό εμβόλιο Soberana, που αναπτύχθηκε κατά του Covid-19, υπενθύμισε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας του νησιού της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, η καταχώρηση αυτή δείχνει επίσης την πρόοδο των διμερών σχέσεων, ειδικά στον οικονομικό-εμπορικό τομέα, που θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών προς την Κούβα.

Ταυτόχρονα, είπε ο Πέρες, αποκαλύπτει την πρόοδο της συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών κοινοτήτων των δύο χωρών και μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας πιο δυναμικής διαδικασίας αμοιβαίας καταχώρισης φαρμάκων τόσο στη Λευκορωσία όσο και στην Κούβα.

(Με πληροφορίες από την Prensa Latina)

Cubadebate



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια