14 Ιουλίου 2024

Χαβιέρ Σοτομαγιόρ, ο αθάνατος πρίγκιπας (+Φωτογραφίες +Βίντεο)

Αβάνα (Prensa Latina)
Το παιδί Χαβιέρ Σοτομαγιόρ δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια μέρα θα ήταν ο άνθρωπος που θα πηδούσε το ψηλότερο άλμα στον κόσμο με τη δύναμη των ποδιών του και πολύ περισσότερο ότι το ρεκόρ του θα γινόταν ένα από τα παλαιότερα στον αθλητισμό.

Ο ίλιγγος του για τα ύψη είναι μια ειρωνεία που εμπόδιζε τους μάντεις της πατρίδας του να ερμηνεύσουν με ακρίβεια τα σημάδια που άφηναν οι θεότητες Ορίσα  στον πίνακα προβλέψεων.

Παίζοντας μπέιζμπολ και μπάσκετ και τρέχοντας στη γειτονιά Λίνομαρ  του Ματάνσας, μιμούμενος τον δύο φορές Ολυμπιονίκη Αλμπέρτο Χουαντορένα  , το αγόρι ήταν καλό σε αυτό, με μία  εμμονή να ξεπερνά τους χρόνους του σε κάθε διαδρομή.
 

Ένας θείος του χάρισε στους γονείς του ένα χρονόμετρο και αυτό ξύπνησε το ανταγωνιστικό γονίδιο που αργότερα θα τον ωθούσε στο άλμα του προς την αθανασία.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας από εκείνους τους οραματιστές που κυκλοφορούν ανώνυμα στις πίστες της Κούβας και σκέφτηκε ότι αυτό το μακρυπόδαρο αγόρι είχε έρθει στον κόσμο για να γίνει άλτης.

Στην ηλικία των 14 ετών είχε ήδη ξεπεράσει τα δύο μέτρα ύψος και κέρδισε υποτροφία για το Escuela Superior de Perfeccionamiento Deportivo (Ανώτερη Αθλητική Σχολή), που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας.

Το πιασάρικο επώνυμό του άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα μεταξύ των ειδικών του χώρου και η πρόοδός του ήταν αξιοσημείωτη στην προπόνηση, καθώς κατέκτησε την τεχνική του αθλήματος.




Όταν έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στην Αθήνα το 1986 με ρεκόρ 2.36μ., οι φύλακες των πυλών του Ολύμπου έκαναν στην άκρη για να ξεκινήσει την άνοδό του ο γελαστός γίγαντας.

Ο Χαβιέρ Σοτομαγιόρ είναι πλέον εθνικός ήρωας, κάτοχος ενός από τα παλαιότερα ρεκόρ του στίβου, πηδώντας πάνω από 2,45 μέτρα σε εξωτερικό χώρο και 2,43 μέτρα σε κλειστό στάδιο.


Ο λεγόμενος "Πρίγκιπας του Ύψους" ανέρχεται επίσης σε δυσθεώρητες διαστάσεις λόγω της απλότητας, της κουβανικότητας, της ειλικρίνειας και αυτού που αντιπροσωπεύει για κάθε άνθρωπο που γεννιέται σε αυτό το μικρό νησί.

"Θα ήθελα το ρεκόρ μου να παραμείνει, αλλά δεν θα έχανα τίποτα αν μια μέρα σπάσει. Η τιμή και η περηφάνια του να είμαι κάτοχος ρεκόρ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι κάτι που τίποτα και κανείς δεν πρόκειται να μου στερήσει", μου εξομολογήθηκε μετά από 35 χρόνια ρεκόρ κλειστού χώρου και κοντά στο να ξεπεράσει τις τρεις δεκαετίες του ρεκόρ εξωτερικού χώρου.

"Μετά το θάνατό μου, το ρεκόρ μου θα παραμείνει στην ιστορία. Ξυπνάω κάθε μέρα περήφανος που είμαι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ και αν κάποιος το σπάσει, θα εξακολουθήσω να είμαι ο ίδιος Σοτομαγιόρ που ήμουν πάντα, πολύ χαρούμενος που πέτυχα όλα αυτά τα επιτεύγματα στην αθλητική μου καριέρα", πρόσθεσε.

"Ένιωσα πολύ χαρούμενος και τιμημένος με αυτό το βραβείο, όχι μόνο γι' αυτό που αντιπροσωπεύει, αλλά και για τους αντιπάλους που επίσης αγωνίζονταν γι' αυτό εκείνη τη στιγμή", πρόσθεσε.



Στην τροπαιοθήκη του φιγουράρουν 16 χρυσά , έξι αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια σε αγώνες υψηλού επιπέδου, ενώ στο ημερολόγιό του φυλάει ζηλότυπα έναν ολυμπιακό τίτλο και έξι παγκόσμιους τίτλους, καθώς και το προνόμιο να είναι ο άλτης του ύψους που έχει πηδήξει πάνω από τα 2,40 μέτρα τις περισσότερες φορές, πάνω από 24.




Για την πορεία του κέρδισε τον περασμένο Δεκέμβριο το βραβείο Panam Sports Legend Award, το οποίο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής που διοργανώθηκε στην πόλη του Μαϊάμι για την αναγνώριση των καλύτερων αθλητών της ηπείρου για τη σεζόν 2023.
 


Τον Ιανουάριο τιμήθηκε για την 30ή επέτειο του παγκόσμιου ρεκόρ του στην 76η έκδοση του Gala της έγκριτης εφημερίδας Mundo Deportivo, που πραγματοποιήθηκε στο Palacio de Congresos στην Καταλονία της Ισπανίας.

Όμως το σημαντικότερο βραβείο που έχει λάβει στα 56 χρόνια της ζωής του ήταν το 1993 το βραβείο "Πρίγκιπας της Αστούριας", ένα βραβείο που απονέμεται από τον διάδοχο του ισπανικού θρόνου και το οποίο απονέμεται από το 1981 στο πρόσωπο, την ομάδα ή το ίδρυμα του οποίου το δημιουργικό ή ερευνητικό έργο αποτελεί σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.

"Από τα βραβεία που κερδίζει κανείς εκτός του αγωνιστικού χώρου, από εκείνα που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σωματική μου προσπάθεια, από εκείνα που εξαρτώνται από τη γνώμη και την αντίληψη που έχουν αρκετοί άνθρωποι για κάποιον, είναι το πιο σημαντικό που έχω λάβει", με διαβεβαίωσε κάποτε ο αθλητής.

"Ένιωσα πολύ χαρούμενος και τιμημένος με αυτό το βραβείο, όχι μόνο λόγω αυτού που αντιπροσωπεύει, αλλά και λόγω των αντιπάλων που επίσης διεκδικούσαν το βραβείο εκείνη την εποχή", πρόσθεσε.

Μεταξύ των άλλων διάσημων υποψηφίων ήταν ο σπρίντερ Καρλ Λιούις, ο μπασκετμπολίστας Μάικλ Τζόρνταν και η τενίστρια Μόνικα Σέλες.




Οι προσφορές για να εγκαταλείψει τη χώρα δεν έλειψαν ποτέ, αλλά παρά τις οικονομικές κρίσεις, την έλλειψη πόρων και τα πάσης φύσεως προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κούβα επί πολλές δεκαετίες, ο αποκαλούμενος "Τίγρης του Λιμονάρ" δεν είχε ποτέ αυτή την επιλογή στην ατζέντα του.

"Ποτέ δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη χώρα μου και θέλω όλοι να το σεβαστούν αυτό, ποτέ δεν σκέφτηκα να ακολουθήσω άλλο δρόμο από το να ανήκω στην ομάδα στίβου της Κούβας. Άλλοι το έχουν κάνει και σέβομαι την απόφαση του καθενός, αρκεί να σέβονται τη δική μου", είχε πει κάποτε στον δημοσιογράφο.

Για τον Χαβιέρ Σοτομαγιόρ, η φήμη δεν αποτελεί πρόβλημα λόγω του χαρακτήρα του και δεν πίστεψε ποτέ ότι είναι ανώτερος από κανέναν, επειδή είναι μια προσωπικότητα παγκόσμιας κλάσης.




 "Αν είμαι αγαπητός, είναι επειδή είμαι φυσικός, χαιρετάω τους πάντες, συνομιλώ με όλους όσους με πλησιάζουν και δεν έχω ποτέ κακή ενέργεια με κανέναν".

"Σήμερα τα παιδιά, για τα οποία είμαι πιο περήφανος γιατί δεν με έχουν δει ποτέ να πηδάω, γνωρίζουν την ιστορία μου και με χαιρετούν. Στο δρόμο, σε ένα μικρό κομμάτι, με χαιρετούν περισσότεροι από δέκα άνθρωποι και αισθάνομαι πολύ χαρούμενος, δεν με ενοχλεί καθόλου, ακόμη και αν σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή θέλω να περάσω απαρατήρητος όπως όλοι οι άλλοι, αλλά ποτέ δεν αισθάνομαι άσχημα για αυτά τα πράγματα και πολύ λιγότερο ανάμεσα σε εμάς τους Κουβανούς", είπε.

Colaboraron en este trabajo:

Julio César Mejías
Jefe Redacción Deportes
Laura Esquivel
Editora Web Prensa Latina

 ESCÁNER: Javier Sotomayor, el príncipe inmortal (+Fotos +Video) - Especiales | Publicaciones - Prensa Latina (prensa-latina.cu)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια