3 Μαρτίου 2024

Μια εκδήλωση για την Κούβα που επιμένει στον δικό της δρόμο

Μια πρόσφατη παρουσίασε τις πρακτικές αλληλεγγύης στην Κούβα 
αλλά και την αλληλεγγύη που η ίδια η Κούβα επιδεικνύει

Άρωμα Κούβας μετέφερε η εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί την Παρασκευή 1 Μαρτίου στη Νομική Σχολή. Η εκδήλωση αφορούσε τις μπριγάδες αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας στην Κούβα, με πέντε ομιλητές/τριες να μοιράζονται εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στις μπριγάδες του περασμένου χρόνου. Έξω από την αίθουσα η υποδοχή περιλάμβανε κατάλληλη μουσική υπόκρουση μπορούσε κανείς να δει βιβλία σχετικά με την Κούβα και την ιστορίας της και να περιηγηθεί στην έκθεση φωτογραφίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του θεσμού της μπριγάδας και των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει, όπως διαλέξεις, συζητήσεις, αγροτικές εργασίες, επισκέψεις σε μουσεία, μουσικές συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες και πολύ χορό. Οι μπριγάδες αλληλεγγύης έχουν τη δική τους ιστορία και βασίζονται, όπως ειπώθηκε, «σε μια λογική αλληλεγγύης προς την Κούβα που αντιμετωπίζει το ασφυκτικό πλαίσιο από τις συνέπειες του αποκλεισμού και των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ από τα πρώτα χρόνια της Κουβανικής επανάστασης μέχρι και σήμερα».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις μπριγάδες αλληλεγγύης που στέλνει η ίδια η Κούβα στο εξωτερικό, βοηθώντας έμπρακτα χώρες που πλήττονται από φυσικές ή άλλες καταστροφές, όπως στα πρόσφατα παραδείγματα των ιατρικών αποστολών στην Ιταλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και αυτών σε Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό. Συνολικά, η Κούβα έχει προσφέρει βοήθεια με αποστολές υγειονομικού προσωπικού σε πάνω από 164 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το πάνελ της εκδήλωσης

Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν εκτενώς σε μία σειρά από διαφορετικές, ειδικές θεματικές, ανάλογα και με το ερευνητικό ή επαγγελματικό ενδιαφέρον του καθένα / καθεμιάς, υπογραμμίζοντας και τους τομείς στους οποίους η χώρα διαπρέπει παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο η Κούβα, παρόλες τις σοβαρές ελλείψεις (σε φάρμακα, σύριγγες, λυχνίες για αξονικούς τομογράφους κ.α.), έχει καταφέρει να οργανώσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με κεντρικό πυλώνα την προληπτική ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Που στην πράξη, όπως ειπώθηκε, σημαίνουν πως «οι υγειονομικοί αποτελούν ζωντανά μέλη της κοινότητας που θεραπεύουν», με επισκέψεις πόρτα-πόρτα σε κάθε ασθενή, αλλά και τη συνεχή και ολόπλευρη ενημέρωση των πολιτών.

Εξίσου σημαντική είναι και η ανάπτυξη του τομέα της βιοτεχνολογίας, στον οποίο η Κούβα έχει επενδύσει εδώ και πολλές δεκαετίες, γεγονός που της επέτρεψε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εισαγωγή πρώτων υλών και υλικών, να αναπτύξει πέντε δικά της εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
 


Μία λιγότερο γνωστή πτυχή στην οποία η Κούβα αποτελεί, όπως υπογραμμίστηκε, «παράδειγμα προς μίμηση σύμφωνα με τον ΟΗΕ», είναι αυτό της πολιτικής προστασίας και της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Όντας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μία από τις πιο επιρρεπείς σε φυσικές καταστροφές χώρες παγκοσμίως. Το ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας της βασίζεται στην πρόληψη, τη συνεχή καταγραφή και επικαιροποίηση των σχεδιασμών, το συντονισμό όλων των φορέων και τη συνεχή εκπαίδευση των πολιτών και οργανώνεται σε πολλά επίπεδα (από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τις γειτονιές), βοηθά στην ελαχιστοποίηση των θυμάτων αλλά και στην άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση των καταστροφών. Έτσι, κάθε πολίτης γνωρίζει εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνει, που πρέπει να πάει, πού να απευθυνθεί και πώς να βοηθήσει.

Από τη δραστηριότητες της μπριγάδας στην Κούβα

Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με ένα κάλεσμα να δυναμώσει η αλληλεγγύη προς την Κούβα και η απαίτηση για άρση του αποκλεισμού και να βγει η Κούβα από τη λίστα χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, απόφαση που έλαβε ο Τραμπ λίγο πριν τη λήξη της θητείας του. Επί διακυβέρνησης Τραμπ σχεδιάστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή 243 νέα μέτρα κατά της Κούβας. Όπως σημειώθηκε, την ίδια πολιτική ακολουθούν οι Δημοκρατικοί υπό τον Τζο Μπάιντεν προσπαθώντας να οδηγήσουν την οικονομία της Κούβας σε ασφυξία.

Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με πολλές παρεμβάσεις και ερωτήσεις για την κατάσταση στην Κούβα αλλά και τις επερχόμενες μπριγάδες του Απρίλη και του Ιούλη του ‘24. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Μάρτη στις 6:30μμ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα τα συμπεράσματα του άτυπου Διεθνούς Δικαστηρίου που συγκλήθηκε στις Βρυξέλλες το Νοέμβριο του 2023 για να εξετάσει τον αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα εδώ και πάνω από 60 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια