19 Φεβρουαρίου 2024

Η Κούβα αρνείται ότι οι ΗΠΑ επέτρεψαν την πώληση φαρμάκων στο νησί

Αβάνα, 17 Φεβρουαρίου (Prensa Latina) Στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας (Minsap) χαρακτήρισαν σήμερα ψευδείς τις πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη έγκριση από τις ΗΠΑ οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγωγή ιατρικών ειδών στην Κούβα.

Σε δηλώσεις της στον Τύπο, η διευθύντρια Φαρμάκων και Ιατρικών Τεχνολογιών του εν λόγω υπουργείου, Κριστίνα Λάρα, κατήγγειλε ότι αυτού του είδους οι ψευδείς ειδήσεις χρησιμοποιούνται με εξωφρενική συχνότητα στο πλαίσιο της μόνιμης εκστρατείας δυσφήμισης της Κουβανικής Επανάστασης.

Η πραγματικότητα είναι, είπε, ότι η πολιτική οικονομικής, εμπορικής και χρηματοπιστωτικής πολιορκίας που οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν κατά του νησιού για περισσότερες από έξι δεκαετίες, η οποία εντάθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, και η αυθαίρετη ένταξη του έθνους της Καραϊβικής στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, επηρεάζουν σημαντικά το κουβανικό σύστημα υγείας.

Η Κουβανή αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης, ότι εξακολουθεί να ισχύει η πολιτική με βαση την οποία  οι αμερικανικές εταιρείες που προμηθεύουν αυτά τα προιόντα να απαγορεύεται να συναλλάσσονται με την Κούβα και οι οικονομικές δραστηριότητες του νησιού να διώκονται, αναγκάζοντάς το να στραφεί σε άλλες αγορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας εισαγωγών-εξαγωγών Medicuba S.A., Αρμάντο Γκαρίδο, η αναφερόμενη άδεια για την πώληση φαρμάκων είναι εντελώς ψευδής- δεν πρόκειται για μισή αλήθεια, αλλά για πλήρες ψέμα, τόνισε.

Επισήμανε δε, ότι οι διαγωνισμοί της Κούβας για την αγορά φαρμάκων, αντιδραστηρίων, πρώτων υλών, ιατρικού εξοπλισμού και άλλων προμηθειών και οι προσφορές για την πώληση φαρμάκων συμπεριλαμβάνουν πάντοτε βορειοαμερικανικές εταιρείες, αλλά η πολιορκία της αμερικανικής κυβέρνησης εμποδίζει τέτοιες διασυνδέσεις.

Επίσης, ανέφερε λεπτομερώς ότι το 2023, το νησί συμπεριέλαβε σε αυτές τις προσφορές 69 εταιρείες από το βορειοαμερικανικό έθνος, εκ των οποίων οι 64 δεν ανταποκρίθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες, μεταξύ των οποίων οι  Thermo Ficher, Agilent και New England Biolabs, απάντησαν αρνητικά, υποστηρίζοντας την αδυναμία διαπραγμάτευσης με την Κούβα, λόγω της πολιορκίας.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Κούβα αναγκάζεται να στραφεί σε αγορές όπως η Ασία, με το μειονέκτημα των παρατεταμένων χρόνων παράδοσης.

Τα εμπόδια του βορειοαμερικανικού αποκλεισμού επηρεάζουν ακόμη και τα συμφέροντα των εταιρειών των ΗΠΑ, οι οποίες στερούνται την πρόσβαση στην αγορά της Κούβας και τη δυνατότητα απόκτησης φαρμάκων που αναπτύσσονται στο νησί, επισήμανε.

 Cuba desmiente autorización de venta de medicamentos de EEUU - Prensa Latina (prensa-latina.cu)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια