17 Φεβρουαρίου 2024

Η καμπάνια του καπνού στην τελική της ευθεία (+Βίντεο)

Με περισσότερα από 7.700 εκτάρια φυτεμένα μέχρι στιγμής και στόχο να φτάσουν τα 10.200 εκτάρια, η καμπάνια καπνού 2023-2024 μπαίνει στην τελική της ευθεία στις πεδιάδες του Πινάρ ντελ Pίο.

Η αδυναμία έγκαιρης ολοκλήρωσης της ανακατασκευής των ξηραντηρίων που απαιτούνται για την την επεξεργασία 12 905 εκταρίων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί, ανάγκασε τα σχέδια να αναπροσαρμοστούν και το χρονοδιάγραμμα σποράς να παραταθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει εντατικές εργασίες κοπής και μεταφοράς ξυλείας για την αποκατάσταση των υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τον τυφώνα Ίαν τον Σεπτέμβριο του 2022, τα 4.776 σπίτια που έχουν ξαναστηθεί και τα 620 που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης δεν μας επιτρέπουν να προσδοκούμε περισσότερα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση, ο  Οσβάλντο Σαντάνα Βέρα, συντονιστής της Ομάδας Επιχειρήσεων  Tabacuba  στο Πινάρ ντελ Ρίο, εξήγησε ότι η φύτευση επικεντρώθηκε στους αγρότες με τα καλύτερα ιστορικά αποτελέσματα και στα καλύτερα λιβάδια, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο η σοδειά.



Συνολικά, θα είναι περίπου 6.000 παραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στη λεγόμενη οροσειρά καπνού Vueltabajo , όπου παράγεται καπνός εξαγωγικής ποιότητας.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι όλες οι εταιρείες έχουν επίσης λάβει εντολή να εφαρμόσουν την αναγεννητική καλλιέργεια στις εκτάσεις που έχουν σπαρθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σε αναζήτηση μεγαλύτερης παραγωγής στην ίδια έκταση.

"Όλες οι εταιρείες διαθέτουν τώρα τα απαραίτητα υλικά  και καύσιμα για να ολοκληρώσουν την καμπάνια", δήλωσε.

Σχολίασε ότι η Tabacuba σχεδίασε ένα πρόγραμμα για τη φύτευση διαφόρων καλλιεργειών (κυρίως σιτηρών) με τους καπνοπαραγωγούς οι οποίοι, λόγω περιορισμών στις δυνατότητες ωρίμανσης, δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχουν στην εκστρατεία. Συνολικά, περίπου 3.000 εκτάρια θα ενισχυθούν με λιπάσματα.

Ο Σαντάνα Βέρα  δήλωσε ότι μετά το καταστροφικό χτύπημα του Ίαν, εκτιμάται ότι η αποκατάσταση της υποδομής καπνού θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, και είπε ότι για την περίοδο 2024-2025, ο όμιλος στοχεύει να φτάσει τα 14.000 εκτάρια, ένα ποσοστό κοντά σε αυτό που είχε φυτευτεί τα χρόνια πριν από το χτύπημα του τυφώνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια